МУТНИ ПОСЛОВИ, ЗАБРАЊЕНЕ ЉУБАВИ И 7Г МРЕЖА: "ТВ Новости" у Шимановцима на снимању серије "Сложна браћа - THE NEKST ĐENERATION" (ФОТО)

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

27. 06. 2021. у 15:46

НАКОН дугог, крвавог и исцрпљујућег рата на просторима бивше Југославије, дошло је до праведне и коначне поделе земље између три етничке заједнице које су у прошлости живеле мучно, неправедно, паћенички - под истим кровом.

МУТНИ ПОСЛОВИ, ЗАБРАЊЕНЕ ЉУБАВИ И 7Г МРЕЖА: ТВ Новости у Шимановцима на снимању серије Сложна браћа  - THE NEKST ĐENERATION (ФОТО)

Фото В. Данилов

Огромна и благородна земља некадашње СР БиХ, договором све три зараћене стране, дефинитивно је подељена на три дела, али остало је 0,0675 одсто територије око које Срби, Хрвати и муслимани нису нашли заједнички језик и компромис. На том парчету ничије земље, под контролом Уједињених нација, налази се угоститељски објекат браће Халимић.

У тој кафани "Сложна браћа", сви су поштени глобално, а да се добро добрим враћа је тако нормално. Све док експлозија бомбе не спусти завесу од црног дима. Првобитна верзија ове духовите, али и реалне, култне приче настала је давне 1995. из пера Др Нелета Карајлића, који је уз Олега Новковића и Николу Пејаковића потписао и режију серије "Сложна браћа".

Четврт века касније, у хотелу "Европа" у Шимановцима, Неле, односно Ненад Јанковић, снима наставак под називом "Сложна браћа - The Nekst Đeneration". Сценарио од 12 епизода потписује са сином Срђаном Јанковићем, режија је поверена Милораду Милинковићу, а продукција кућама ЕТМ и "Телеком Србија". На Суперстар ТВ ћемо од јесени пратити наследнике старих ликова, такође представнике три народа, који ће склапати договоре и пословне малверзације у мирнодопским условима.

Екипа "ТВ новости" посетила је сет и ушла у чувену кафану у којој ће се можда поново наручивати "десет упола с луком", нудити "соган долма, сир и колачи, уштипци и све испод сача", чути питање "Јел' Франкова?" и ковати планови међу наизглед неспојивом браћом.

- Мислим да се ситуација није у бити променила, али је на одређени начин чистија. Тренутак када смо ушли у вихор рата био је прилично недефинисан, посебно за нас који смо рођени и живели у једном периоду који није био припремљен ни за капитализам, ни за парламентарну демократију, а ни за међунационалне размирице. Сад већ не постоји таква генерација, сада већ сви, мање-више, знају своје улоге. Чини ми се кад човек погледа, издвојен из тренутка, да се историја вратила на оно место на којем је била пре него што је дошла она идеологија и она музика уз коју смо ми одрастали. Шта ће бити даље, не знам, али има једна реплика у овој нашој серији, у тренутку када се свађају ко ће нешто да нађе и уради, један од јунака каже: "Кемице драги, па зар не видиш да је цели свет постао као Босна". Цела планета се претворила у кафану "Сложна браћа". Нисмо се ми ни по органима, ни по психологији променили од доба Шекспира. Ако прочитате да у неком Шекспировом делу постоји мржња, рачунајте да то постоји и данас. Технологија је сада само омогућила да свако може из себе да избаци ту врсту емоција, али на нама је да их каналишемо - каже у свом маниру Неле Карајлић.

СВЕ ЈЕ ИСТО, САМО НЕМА РАТА

Студио веродостојно оживљава кафану жутих зидова запрљаних дуванским димом сталних гостију. Простор попуњава неколико столова са упечатљивим карираним столњацима на којима се налази понека флаша и чаша вишка. Ту су и ситним, филигранским радом украшене тацна, џезва и филџани. Зидове красе фотографије модерних политичара, као што су генерални секретари Уједињених нација Бутрос Бутрос-Гали, Кофи Анан, Бан Ки-Мун и садашњи Антонио Гутерес, као и важних личности 21. века, попут Новака Ђоковића, али и портрет некадашњег власника кафане Фикрета Фике Халимића (Владимир Савчић Чоби). Његов син, Кемал, кога тумачи Марко Гверо, сада је газда кафане. Кемица има своју канцеларију, кожну фотељу и успомене са путовања од Египта до Таџ Махала.

- Такве финесе служе томе да гледаоцима буде занимљиво сваки пут кад буду гледали серију. И Неле и ја и сви се трудимо да не правимо серију која ће бити једном погледана, већ је идеја да се у њој ужива годинама. Неко ће нешто од поменутог "провалити" одмах, а неко касније. Серија ће бити веома духовита, што гарантују аутори. Ликови су потомци пређашњих јунака, али занимљиво је да се у међусобним односима ништа није променило, осим што, хвала богу, нема рата. Та врста хумора из "Сложне браће" остаће и данас, и свако ће се труди сваког да превари, што је била суштина и прве сезоне. Сада снимамо сцену џеназе, односно муслиманског покопа. Кемица се прави мртав, а остали траже некакав телефон, па је зато много људи данас. Биће милион анегдота јер нам је на снимању одлично. Лепи су услови, па глумци имају времена да се проведу у паузама снимања уз гитару и песму - открива за "ТВ новости" редитељ Милорад Милинковић, који је са Нелетом радио спотове "Забрањеног пушења" и емисију "Надреална телевизија".

Кроз серију се провлачи једна главна тема, а свака епизода има засебну причу о вирусима, вакцинама, кладионицама, фудбалу...

- Биће свега у серији: људи, животиња, вештачке интелигенције, спорта, Песме Евровизије... Имамо три стране, три ратна народа, три пушке из којих константно пуцају једни на друге, али ипак покушавају да заједно склопе послове. Међутим, њихови међусобни односи понекад буду јачи од покушаја да се дође до новца. Видећете да ли ће их тај интерес спојити до краја сезоне. Нит која се разрешава током серије тиче се развоја технологије, која има огроман утицај, што донекле има везе са 7Г мрежом. Свака епизода има своју тему, па су Љубиша Тумбаковић, Дуле Савић и велика звезда Борусије Дортмунд, Мики Стевић, део епизоде о фудбалу. Остали гости се појављују у епизодама из њихове бранше и можете да очекујете Зорана Цвијановића у лику Словенца, Нелета Карајлића, Дарка Остојића у лику Нане, певачицу Теодору Спаравало, водитељку Драгану Косјерину, чак се и ја појављујем, као и мој пас Вића, а имамо и папагаја Жаку - објашњава за наш лист сценариста Срђан Јанковић.

- Викица је из западне Херцеговине, тачније из Мостара. Она је жена бизниса којој је посао, односно лични интерес, на првом месту и тиме се води целог живота. Викица продаје све, од фудбалера до детерџената, шта јој падне под руку. Њена највећа трансакција је сваки нови посао. Сваки пут са истим жаром улази у њега као да није било неуспеха пре тога. Наши јунаци у свакој епизоди имају нове послове и комбинације од којих покушавају да живе, али и да комуницирају међусобно јер посао је интерес који их спаја - каже нам Наташа Нинковић.

ГИЛЕ ШАМПИОН

Београђанина Гилета тумачи Андрија Кузмановић, а његовог компањона из Републике Српске, по имену Брђанин, дочарава Радослав Рале Миленковић.

- Њима двојици је шеф дао координате, тако су дошли овде у кафану и ту креће шоу. Брђанин је старији од мене, али га зовем сине, по београдском сленгу. Нас двојица шурујемо и са Хрватима, односно ликовима Наташе Нинковић и Љубе Савановића, и муслиманима, то јест јунацима које тумаче Марко Гверо, Милан Ковачевић и Амар Ћоровић. Велика ми је част да играм у нечему што сам много волео као клинац. Без обзира што сам био мали, схватао сам тај хумор. Гиле се бави свим и свачим, шта год је коме потребно. Експорт, инпорт, папири, документа, кола... Има илегално-легални бизнис, ако могу тако да га назовем, и код њега све долази у обзир, јер шта има добру тржишну вредност - наћи ће и купца. Рекао сам Нелету Карајлићу да се надам да сам "Гиле шампион, изразити фаворит", на шта је узвратио са "да, да, да, то је то". Код њега су шега и комика увек у првом плану, па не знам да ли се шалио или сам заиста тај Гиле. И Гиле и ја навијамо за Партизан, а он је у лифту исписао графит ПФЦ са потписом Гиле звани Шампион, па нека буде да је тај - прича за наш лист Андрија Кузмановић.

Један од најмлађих ликова је Кемицин син, Мирсад Мили Халимић, ког игра Амар Ћоровић и који каже да је Маја Чампар ипак најмлађа у глумачкој екипи.

- Маја игра Радицу, Српкињу из Хан Пијеска, иначе конобарицу, која се скоро увек налази за старомодним шанком. Мили је најпоштенији и најпристојнији у кафани и, уз Радицу, једно од ретких светала у мраку ове гостионице. Радица је Милијева девојка, а њихова веза, као муслимана и Српкиње, не наилази баш на одушевљење осталих - каже Ћоровић за "ТВ новости".

Реплике из "Сложне браће", које дочаравају однос три народа на територији некадашње југословенске републике, и данас памтимо. А екипа наставка обећава да ће и овог пута бити једнако духовите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу