У СУСРЕТ ВИДОВДАНСКИМ СВЕЧАНОСТИМА: Књижевно вече у Грачаници

М.Марковић

23. 06. 2021. у 16:07

ПОЧИЊУ Видовданске свечаности у Грачаници. Отвара их књижевно вече посвећено најстаријој издавачкој кући на Косову и Метохији НИЈП "Панорама-Јединство".

У СУСРЕТ ВИДОВДАНСКИМ СВЕЧАНОСТИМА: Књижевно вече у Грачаници

FOTO: Promo

У читаоници имена велике Даринке Јеврић, песникиње која је рођена, стварала и вечно уточиште нашла на Космету 24. јуна у 19 часова, овим поводом биће представљено најновије издање часописа "Стремљења", такође, и целокупни издавачки подухват "Јединства" између Видовдана протекле и ове године.

Први број часописа "Стремљења" штампан је у лето 1960. године, у Приштини. Од тада до ових дана, када уписује више од две деценије изгона из матице, бројни српски књижевници Косова и Метохије доживели су своју прву афирмацију. Стасавали уз стремљења и "Јединство". Ово књижевно вече у две речи носи и својеврсну симболику - да стремимо никад потребнијем јединству.

Организатори најављују богат програм у коме ће о часопису, говорити наследници некадашњих стваралаца, књижевници, уредници... Модератор празника књижевне речи, који уводи у традицију обележавања Видовдана је наша колегница Драгана Зечевић, дописник "Вечерњих новости" са КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)