ДВОСТРУКА ЗОРА НА ДУНАВУ: Посматрање јединственог природног феномена на Лепенском виру

M. А. К.

19. 06. 2021. у 11:27

ЈЕДИНСТВЕНИ феномен двоструког изласка Сунца, које се једном годишње може видети са обала Дунава, моћи ће да се посматра и ове године, са уског платоа испред Музеја Лепенског вира.

ДВОСТРУКА ЗОРА НА ДУНАВУ: Посматрање јединственог природног феномена на Лепенском виру

Фото С. Костић

Музеј ће, тим поводом, бити отворен за посетиоце у ноћи између суботе и недеље, али и наредне, између недеље и понедељка. Због епидемиолошке ситуације у вези са пандемијом ковида 19, наредног викенда, неће бити пратећих програма, који су својевремено пратили окупљања овим поводом.

- Према астрономским прорачунима које даје НАСА, лето ће на северној Земљиној хемисфери почети у понедељак, 21. јуна у 4.31 по средњоевропском времену, односно у 5.31, по летњем рачунању, које важи у Србији - објашњава Христивоје Павловић, из Друштва за археоастрономска и етноастрономска истраживања "Влашићи". - То ће бити најдужи дан у години, Сунце ће најраније изаћи а најкасније заћи. Излазак Сунца ће на хоризонту достићи свој највећи отклон од истока према северу.

На археолошком локалитету Лепенски вир, како каже, ако небо буде ведро, поново ће моћи да се посматра како Сунце излази два пута:

- Појавиће се најпре у узаној пукотини на северој падини вулканске планине Трескавац у 6.06 по средњоевропском времену. Два минута касније, заклониће се иза масива стене и бити скривено око четири минута, да би након тога поново изашло на заравњеном врху Трескавца, где ће се појавити у пуном сјају. Овај "закаснели" и двоструки излазак Сунца се догађа због специфичне структуре хоризонта и његове велике угаоне висине. Тако је Лепенски вир постао место, са кога се најлакше и најпрецизније може одредити почетак лета, без икакве опреме и прорачуна. Уз минимално померање од главне тачке посматрања (30 центиметара према северу), феномен се може посматрати и у недељу, 20. јуна и у уторак, 22. јуна - закључује Павловић.

У случају облачног времена, биће приказан филмски снимак двоструког изласка Сунца, чији је аутор Мирко Бабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)