СПАСЕЊЕ СИНА ХАОСА: Пред београдском публиком "Ксерографије из 1984-1988", рани радови Ненада Џонија Рацковића

М. А. К.

18. 06. 2021. у 09:24

СТВАРАЛАЦ са више талената, који је студирао глуму, објављивао песме и текстове у књижевним часописима, а потом и пет романа, уредник на радију, актер у три филма и једној позоришној представи, извођач перформанса, визуелни уметник иза кога су самосталне и колективне изложбе, речју Ненад Џони Рацковић, представља се у Галерији "Хаос".

СПАСЕЊЕ СИНА ХАОСА: Пред београдском публиком Ксерографије из 1984-1988, рани радови Ненада Џонија Рацковића

Галерија Хаос

Пред публиком ће се наћи "Ксерографије из 1984-1988", материјал је пронађен после смрти његове мајке. Реч је о нултим радовима овог уметника, својеврсном приручнику симбола и тема којима се бавио у каснијем изразу, па омогућавају боље разумевање укупног Рацковићевог ангажмана.

Историчар уметности Саша Јањић истиче у каталогу да Рацковић припада генерацији која је, иако рођена у социјалистичкој Југославији, одрасла на популарној култури, мешавини стрипова, музике и америчких филмова:

- Посећује СКЦ, али и многа друга места на којима се приказивала нова уметност која настаје као врста супкултурне форме. Контра званичној официјелној култури, ова нова уметничка пракса настаје у једном специфичном тренутку, као одговор на друштвене процесе који ће консеквентно, неколико година касније, довести до рата и распада земље.

Према речима оснивача галерије, која је једина код нас специјализована за цртеж, Борке Божовић, потпуно је природно да се изборио за термин и изложбу у овом простору, јер је умео да узвикне: "Ја сам син хаоса и хаос је моје спасење!"

Изложба ће трајати до краја месеца.

ПРЕДЗНАК ЗАБРАЊЕНОГ

ИСТОРИЧАР уметности Мирослав Карић у свом предговору, о добу када су настајали изложени радови, каже:

- То је такође време Рацковићевих откривања и неутаживих упијања свега што је садржало предзнак радикалног, експерименталног, алтернативног, опскурног, забрањеног, било да је реч о савременим и историјским авангардним уметничким праксама, филмским поетикама, музичким жанровима, литерарним формама или о древним, мистичним знањима и учењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)