ДА ЛИ ПОСТОЈИ ГРАМАТИКА СВЕМИРА? : Представљање најновијег издања Центра за промоцију науке у Народној библиотеци у Бечеју

Д. Б. М.

17. 06. 2021. у 22:39

У НАРОДНОЈ библиотеци у Бечеју вечерас ће бити представљена књига "Ванземаљски језици" коју је објавио Центар за промоцију науке, а у склопу манифестације "Недеља џентлмена". О овој занимљивој књизи Данијела Оберхауса говориће преводилац др Машан Богдановски и уредник Иван Умељић.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ ГРАМАТИКА СВЕМИРА? : Представљање најновијег издања Центра за промоцију науке у Народној библиотеци у Бечеју

Центар за промоцију науке

Истражујући многобројне покушаје Земљана да током векова дођу до ванземаљаца, Оберхаус поставља питања на која још не постоје одговори: Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети? На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)? Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

Оберхаус, између осталог, читаоце упознаје и са идејом с краја деветнаестог века о комуникацији са Марсовцима уз помоћ Морзеове азбуке и огледала, са пројектима СЕТИ (Search for Extraterrestrial Intelligence) и МЕТИ (Message to Extreterrstrial Intelligence), првим АИ амбасадором међу звездама (Ela), који игра карте, прориче судбину и рецитује поезију, као и са многим другим занимљивостима. Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, сваки међузвездани комуникациони систем одражава научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила.
Недеља џентлмена" је једнонедељна културна манифестација посвећена култури, уметности и науци, коју организује Народна библиотека у Бечеју. Контроверзни наслов ове манифестације за циљ има да укаже на неравноправност жена у свету књижевности и културе, јер иако савремена истраживања и статистике показују да жене далеко више читају и посећују библиотеке, књижевни и интелектуални естаблишмент и даље је претежно сачињен од "мушких имена".
Ове године, "Недеља џентлмена" реализује се четврти пут, али први пут под слоганом: "Недеља књижевности, уметности и науке - недеља за све нас."
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)