ХРАБРОСТ ЈЕ ПЛАТИЛА ГЛАВОМ: Трејси Борман, ауторка серијала о судбини краљице Ане Болен (Вијасат хистори)

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

19. 06. 2021. у 15:46

ЕНГЛЕСКИ двор увек је био извор најсочнијих сплетки, интрига, али и монструозних злочина који већ вековима фасцинирају народ. Нека од тих убистава почињена су због борбе за круну, неки због љубави или страсти, а има и оних у чијем је корену била освета

ХРАБРОСТ ЈЕ ПЛАТИЛА ГЛАВОМ: Трејси Борман, ауторка серијала о судбини краљице Ане Болен (Вијасат хистори)

Фото Вијасат

. Ретки су случајеви да се смена краљева и краљица није завршавала котрљањем одсечених глава мање срећних племића по каменим подовима велелепних палата широм британског острва. Једна од најупечатљивијих у низу краљица којима није било суђено да живе дуго и срећно уз свог краља, у овом случају Хенрија VIII Тјудора, била је и легендарна маркиза од Пембрука, познатија као Ана Болен.

У троделном серијалу "Ана Болен - хапшење, суђење и погубљење", који је на каналу Вајасат Хистори у недељу, 20. јуна од 18.10, Трејси Борман, историчарка и ауторка овог пројекта, бави се последњим данима једне од најконтроверзнијих краљица, а у интервјуу за "ТВ новости" открива зашто је прича о Ани Болен актуелнија него икада.

- Од дана када се против Ане Болен повела кампања која је за резултат имала њено погубљење, прошло је готово пет векова. Међутим, шаблон, уз помоћ ког се манипулише животима слабијих, остао је исти. Данас знамо да је велики број сведока који су помогли у доказивању Аниног неверства краљу, због чега је она убијена, лагала у својим исказима. Међутим, у то време они су били савршено оружје у рукама моћног монарха - истиче позната британска историчарка, која је велики део свог живота посветила истраживању биографије и случаја Ане Болен.

* Због чега је Ана Болен морала да умре?

- Сви који су учествовали у том судском процесу рекли би вам да је смрт била правична одлука за злочине које је починила. А на терет јој се стављало то да је Хенрија VIII преварила са пет мушкараца и да је са једним планирала брак после мужевљеве смрти. Међутим, историја је доказала да су сва сведочења била лажна. Данас се сасвим сигурно зна да Ана није била тамо где су је наводно сведоци затекли у прељуби са другим мушкарцима, већ је сваки пут била са краљем у другом крају земље. Међутим, када се ситуација сагледа са више аспеката, чињенице саме објашњавају да је жртва злочина у ствари била Ана, а не Хенри. Она је била та која је упркос томе што је родила једну од најутицајнијих енглеских краљица свих времена, чувену Елизабету I, на двору била непожељна, јер краљу није подарила мушког наследника.

* Да ли је то био и једини разлог због ког је осуђена на смрт?

- Ана Болен је једна од најзанимљивијих и најпрогресивнијх личности у дугој историји британске монархије. Почевши од тога што за Хенрија није желела да се уда, па чак ни да буде у вези са њим док се он након седам година од њиховог упознавања није развео од своје прве супруге, преко чињенице да је прва жена у историји Велике Британије која је титулу маркизе добила одлуком монарха, а не наслеђем, као што је то био обичај, до тога да је донела низ револуционарних идеја на Хенријев двор. Приближила је Британце Француској. Због ње је дошло до раскола Енглеске са католичком црквом, због чега ју је Ватикан презирао и свим силама се трудио да што пре буде скинута са трона. Међутим, Анин отпор је био снажнији, те је управо захваљујући њој на Острву победио протестантизам. Такође, увела је француску моду на двор... Све су то били храбри потези, који су је, нажалост, стајали живота. Можда би завршила другачије да јој леђа није окренуо једини који је могао да гарантује за њен живот, а то је управо Хенри. Када се испоставило да неће моћи да му подари сина, Хенри ју је замрзео. Лажно суђење била је само фарса којом се послужио да оправда злочин који је починио.

Фото Вијасат

* На који начин ће ваша серија покушати да исправи ову неправду?

- Самим тим што ћемо Анину животну причу сагледати из неке друге перспективе. Серија прати три најважнија дана пред сам крај њеног живота - хапшење, суђење и погубљење. Ово је први пут да ће из историјске визуре, а не само кроз речи и мит пласиран од стране оних којима је такав одговарао, бити сагледани последњи сати живота једне овако важне личности. Сат по сат. Прича о Ани Болен добро је позната. Међутим, за мене као историчара, када сам након година припремања за овај серијал зашла у сваки детаљ који је водио ка њеној смрти, било је право откриће то колико је Ана била близу тога да преживи. Бацити мало светла на таму која је до сада прикривала све оне нелогичне делове слагалице о смрти Ане Болен, било је најмање што сам могла да учиним како би неправда на неки начин била исправљена.

* Јесте ли успели да откријете шта је то у Ани Болен што је тако моћно привукло једног краља, и натерало га на историјски преседан? Био је то, ако се не варамо, први пут да се један енглески краљ развео од своје супруге...

- Тако је. То није била пракса у историји енглеске монархије. Непожељне супруге су углавном страдале или биле оптужене по неком основу захваљујући чему су остајале без круне. А и без главе, као што је био случај са Аном Болен. Међутим, радећи на овој серији, схватила сам да је она била посебна жена. Веома интелигентна и храбра. У свити дворских дама она је стајала усправно. Била је одлучна и имала став. Истицала се. Управо због тога ју је Хенри и приметио. Није попут других пристајала на одлуке са којима се није слагала, само да би постала краљица. Чак и током тих последњих 17 дана живота, није спустила гард. Цела империја уротила се против ње, а она се борила попут лавице. Иако је исход био свима јасан.

* Како сте је ви доживели - као хероја, или жртву туђих амбиција?

- Ана је пре свега била невина. То је и историја потврдила, а и из наших истраживања се види да ниједна од тачки оптужнице против Ане Болен није оправдана. Све је била једна велика лаж. Сведоци, искази, и сам злочин. Она је једноставно била жена испред свог времена која као таква неким структурама власти није одговарала. Било је то доба када су жене биле грађани другог реда. Нису имале право на моћ и на власт. Нису имале право чак ни да наследе имање. Ани то није било довољно. Желела је више. Није могла да буде само Хенријева љубавница, иако је њему то савршено одговарало. Желела је да буде краљица, и то што се одважила да буде већи мушкарац од краља, на крају ју је коштало живота. У време када се већина жена задовољавала тиме да нађу доброг мужа, роде децу и покажу се као беспрекорне домаћице, она је пожелела моћ. Баш због тога је прича о Ани Болен и те како актуелна данас. Она је један од првих бораца за женска права. Нажалост, и доказ тога да је цена те борбе најчешће - прескупа.

КРИВИЦУ ЈЕ ЛАКШЕ ДОКАЗАТИ НЕГО НЕВИНОСТ

НА КАНАЛУ "Епик драма", ових дана гледамо и серију "Суђење Кристини Килер". Реч је о екранизацији судбине жене чији је живот на крају пао на милост и немилост воље мушкараца који су носили подједнаку кривицу као и она којој се судило. Има ли неких заједничких црта у причама о ове две жене?

- То је шаблон о ком смо говорили, и доказ да се за пет векова ништа није променило. Кристина Килер и Ана Болен су две жене из два различита периода историје, али деле исту судбину. Она се огледа у томе да постоје две истине. Не само мушка и женска, већ истина жртве која никога не занима онда када се у лаж џелата више верује, само због тога што је гласнија. И што свима више прија. Судбина Ане Болен је велика неправда. Баш као и судбина Кристине Килер. О њиховој кривици смо чули све, али о њиховој невиности тек треба говорити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)