ГЕНИЈЕ ИЛИ ЧУДОВИШТЕ: Пикаса инспирисала патња жена - Владислав Радак снимио документарац о славном сликару

Д. Б. М.

16. 06. 2021. у 17:10

КОЛИКО смо у стању да ценимо уметност великана без обзира на чињеницу да су били ужасни људи, запитао се Владислав Радак истражујући биографију великог сликара Пабла Пикаса.

ГЕНИЈЕ ИЛИ ЧУДОВИШТЕ: Пикаса инспирисала патња жена - Владислав Радак снимио документарац о славном сликару

Владислав Радак

У документарном филму "Геније или чудовиште" који је радио последњих годину дана повео је гледаоце на свеобухватну Пикасову изложбу. Преко Малаге и Барселоне, до Париза и Дизелдорфа у Немачкој, са камером је кренуо на путовање, како би истражио какав је утицај на Пикасово стваралаштво имала смрт сестре Кончите, када је имао само 13. година. Трагао је радак и шта се крије иза 25.000 невероватних слика и скица и зашто су две од његових пет љубавница и законитих жена извршиле самоубиство.

-Пикасов свет, наизглед награђен славом за живота, препун је мрачних сцена, менталних болести, психичког злостављања. Где год се појављивао, остављао је велика дела на платну и пустош у људским срцима - наводи Радак. - Био је побуњени геније који је дефинисао протекли век. Уметник који је све имао. Аутор "Гернике". Признања нико не може да му одузме, нити његова ремек-дела, револуционарну визију и генијалност. Али, био је сликар који је немилосрдно искрварио све жене које су га окруживале, користећи њихову лепоту и бол да створи своју уметност.

Радак се писањем бави од десете године. Са петнаест је објавио прву књигу "Плава вежбанка" ("Интерпрес") која убрзо налази место меду пет најбољих остварења за децу и младе на "Политикиној" листи. Крајем 2009. године излази његов роман "Ноћ мртвих снова" ("Добра књига"), а 2011. године са својим професорима др Драгицом Павловић Бабић и др Иваном Анићем објављује књигу "Формула живота" ("Математископ"). Аутор је неколико краткометражних филмова . За филм "Блу лорри" 2007. године добио је награду на њујоршком фестивалу "Хемптонс". Гостујући је предавач на више европских факултета. Живи и ради у Немачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)