ФЦС НА СЕТУ ФИЛМА РАДОША БАЈИЋА: О Халијарду се није учило

А. П.

15. 06. 2021. у 13:24

ДЕЛЕГАЦИЈА Филмског центра Србије, предвођена директором Горданом Матићем, посетила је сет играног филма "Хероји Халијарда", ратне драме која настаје према сценарију и у режији Радоша Бајића.

ФЦС НА СЕТУ ФИЛМА РАДОША БАЈИЋА: О Халијарду се није учило

Фото: ФЦС

У средишту филма је прича инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом под кодним именом "Операција Халијард".

- Овај филм је добио средства на конкурсу за филмове са националном темом прошле године, и драго ми је да су овако брзо успели да уђу у припреме, што заправо показује посвећеност екипе и саме продуцентске куће овом пројекту - поручио је Матић.

Сценариста и редитељ Радош Бајић казао је да је намера екипе да направи "озбиљан, дубок, искрен, поштен и честит филм".

Прича инспирисана спасавањем савезничких пилота иза непријатељских линија

- Чињеница је да смо се спремали и радили на више од три године, а да ће бити сниман две године. То нешто говори, а самим тим представља и извесну дозу обавезе и одговорности. На бази 20 дана снимања, желим да кажем да смо на најбољем путу - казао је Бајић и додао да су косценаристи Душко Ковачевић и Страхиња Маџаревић.

Истовремено кад и филм "Хероји Халијарда", снима се и ТВ серија од шест једносатних епизода "Ваздушни мост". У филму и ТВ серији игра више од стотину глумаца, међу којима главне и велике улоге тумаче: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, као и велики број талентованих младих глумаца. Поред уметника из Србије и региона, у овом пројекту играју и страни глумци са енглеског говорног подручја, Стивен Мур, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт... .

- Мој лик у филму је фиктивна личност, отац који има три сина. Један је у партизанима, други у четницима, а трећи има тек 17 година. Ту је и ћерка која ће се заљубити у једног пилота, кога ћемо ми спасти. Тај расцеп је приказ времена, располућености људи у том добу. То је нешто што моја генерација нажалост није могла да прочита у уџбеницима - казао је Жарко Лаушевић.

Премијера филма планирана је за пролеће 2023, док ће приказивање ТВ серије бити на програмима Радио-телевизије Србије и канала Суперстар ТВ на јесен 2023.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)