СРБИ СУ ХРАБРИ И ЧАСНИ ЉУДИ: Нил Балфур, аутор књиге "Кнез Павле Карађорђевић, једна закаснела биографија"

Борис Субашић

14. 06. 2021. у 12:13

СРБИ су тешко оклеветани лажима из деведесетих година 20. века. То је кампања налик оној вођеној против кнеза Павла у време Другог светског рата. Ово, ексклузивно, за "Новости", каже Нил Балфур, који је уз Сали Макај, аутор изузетне књиге "Кнез Павле Карађорђевић, једна закаснела биографија" (на српском језику је управо објавио "Службени гласник"). Ово дело лично ће данас представили у Београду, књижари "Геца Кон", од 11 часова.

СРБИ СУ ХРАБРИ И ЧАСНИ ЉУДИ: Нил Балфур,  аутор књиге Кнез Павле Карађорђевић, једна закаснела биографија

Фото Приватна архива

- Сматрам да је имиџ Србије, као и Срба у Хрватској и Босни, на Западу озбиљно нарушен медијским извештајима о окрутним ратним злочинима, о наводном етничком чишћењу, кога су спроводили политички лидери Срба у другој половини 20. века. Срамотно што је већина извештаја заснована на лажима, али фотографије изгладнелих муслиманских затвореника у логорима смрти објављене у штампи морале су да оставе драматичан и трајан ефекат. Сматрам да се појам "сатанизација Срба" више не може примењивати. Он се сигурно не односи на српски народ који је, према мом мишљењу изузетно храбар, независан и частан. Чак и под Титовом комунистичком диктатуром, он је водио курс који се разликовао од Кремља. Тој независности су се увек дивили на Западу - сматра Балфур.

Аутор биографије владара Краљевине Југославије, уочи Другог светског рата, био је једно време ожењен кнегињом Јелисаветом, Павловом ћерком, и имао је прилику да непосредно спозна патње њене породице после прогона Черчилове администрације. Слушајући сведочанства и истражујући архиве, открио да је управо Павле Карађорђевић упозоравао Британију на опасност од Хитлера и тражио војну помоћ и да је није добио. Зато је, како каже, покушао да спасе Југославију од разарања очајничким потписивањем Тројног пакта.

- Током неколико посета Лондону касних тридесетих, кнез Павле је покушао да упозори политички естаблишмент, као и Винстон Черчил у то време, да ће Хитлер започети рат у централној Европи и на Балкану, како би се припремио за напад на Русију. Нажалост, тадашња британска влада није обраћала пуно пажње ни на њега, ни на Черчила. Павле се доста разликовао од Черчила тако да никад нису постали блиски пријатељи, али је препознао Черчилову јединствену улогу у спасавању Европе од ужаса нацистичке владавине - наставља саговорник.

Черчил је по сваку цену желео да укључи Југославију у рат, ради смањења Хитлеровог притиска на Енглеску, а затим је подржао успон Јосипа Броза, диктатора Југославије. Према Балфуровим речима, кнез Павле га, ипак, није мрзео, иако је Черчил бацио на њега љагу и с породицом га послао у прогонство у Африку, где је живео у веома тешким условима.

- Кнез Павле је дубоко жалио што су савезници Черчил и Рузвелт оставили Југославију и остатак Источне Европе у комунизму на Јалти - тврди Балфур. - Међутим, схватао је да ове две велике демократије, након пет година рата и кризе, предвођене старим и болесним људима, нису имале стомак, политички, економски, социјално и војно, да се супротставе Русији, коју је водио диктатор спреман да, ако је потребно, жртвује још 20 милиона живота да би постигао своје циљеве.

Као банкар и некада веома утицајан енглески политичар, Балфур је био ватрени заговорник уједињене Европе и стварања њеног заједничког тржишта и монете. Доживео је пропаст тог идеала и "брегзит". А на питање да ли сада боље разуме кнеза Павла, који је доживао пропаст југословенског идеала, одговара:

- Оно што је кнез Павле највише желео и за шта се борио читав живот, било је да Европа живи у миру и стабилности, како би цивилизација, уметност у најширем смислу, могла да процвета, да јој не прети разарајући рат. Претпостављам да би кнез Павле са жаљењем посматрао одлазак Уједињеног Краљевства из ЕУ, коју је, у њеном најстаријем облику, као ЕЕЗ, сматрао највећом творевином 20. века. Дивио се Великој Британији као поносној и независној земљи и зато би највероватније, невољно, дошао до закључка - као и ја - да Британци никада не би научили да прихвате владавину диктата службеника из Брисела, а још мање, да се приклоне вољи политичких лидера у Берлину, или Паризу. Мислим да би пожелео Британији успех после "брегзита". Он би највероватније прихватио да је већа вероватноћа да ће ЕУ постићи своје задивљујуће циљеве пуне политичке, економске, фискалне и правне уније, ако је Немачка буде чврсто водила са неупитним дипломатском подршком Француске.

ЕВРОПА КОЈЕ НЕМА

КНЕЗ Павле био је ватрени англофил, а на његову личност највише је утицала аристократска европска култура, чији су идеали данас историја, наш саговорник истиче:

- Тачно је да су аристократске, заиста краљевске, вредности и окружење с почетка 20. века, које су обликовале кнеза Павла у великој мери нестале или су се трансформисале. Али, апсолутном победом Запада против нацистичког тоталитаризма, победом против визије СССР-а о комунизму, као потчинитељу духа обичних људи, као и нестанком са међународне сцене чудовишта попут Мао Цедунга, Пола Пота и недавно Садама Хусеина и Ал каиде, у основи су остале заштићене "либералне вредности" тог старог окружења с почетка 20. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)