МЛЕЧНИ ПУТ ОД СНОВА КАО ТЕМА: Концепт 59. Бијенала у Венецији - инспирација дела Карингтонове

М. Краљ

13. 06. 2021. у 11:49

ОДЛОЖЕНО за следећу годину, због тога што је свој ред препустило највећој светској смотри архитектуре (2020. пандемија ковида 19 одузела јој је термин, па је тренутно у току), 59. Бијенале уметности у Венецији, добило је крајем минуле седмице тему која ће традиционално објединити поставке у националним павиљонима и изложбу на позив уметничког директора смотре.

МЛЕЧНИ ПУТ ОД СНОВА КАО ТЕМА: Концепт 59. Бијенала у Венецији - инспирација дела Карингтонове

Роберто Ћикуто и Ћећилија Алемани

Италијанска историчарка уметности, са пребивалиштем у Њујорку, Ћећилија Алемани, инспирисана радом британско-мексичкe сликарке и књижевнице, надреалисткиње Леоноре Карингтон (1917-2011), музе и љубавнице Макса Ернста, определила се за наслов једног њеног дела - "Млеко од снова". Реч је о серији сноликих илустрација необичних прича, првобитно започетих на зидовима ауторкине куће, које ће касније пренети у књижицу истог имена. Те приче описују магичан свет у ком се живот стално ревизуализује кроз призму имагинације, и у коме све може да се мења, трансформише, од једног постаје друго.

- Али, то је и алегорија о веку који је на појединца обрушио велики притисак, гурајући и саму Карингтонову у избеглиштво из живота: била је затворена у душевну болницу, постала је објекат фасцинације и пожуде, али и запањујуће моћна и мистична фигура, која непрестано бежи од ограничења фиксираног идентитета - објашњава свој концепт уметничка директорка Бијенала. - Када би је питали о њеном пореклу, Карингтонова је говорила да је она производ мајчиног сусрета са машином, из кога је настао бизаран спој људског, животињског и механичког, што је већим делом обележило њено писање и сликање. Изложба "Млеко од снова" узима Леонору Карингтон и њена ванземаљска створења, али и многе друге трансформисане фигуре, као пратиоце на путовање кроз метафоре тела и дефиниције човечности.

Тему је изабрала после вишемесечних разговора са уметницима:

- Питање које се стално наметало је како представити садашњи тренутак у историји у ком је сам опстанак врста доведен у питање, али и како објединити сумње које прожимају науку, уметност и митове нашег времена - поручује Ћећилија Алемани.

ПРОИЗВОД НАШЕГ ВРЕМЕНА

ПРЕДСЕДНИК Бијенала у Венецији, Роберто Ћикуто, који је на том месту наследио Паола Барету, проценио је како би са данашњег стајалишта, следеће Бијенале уметности требало да открије нове, одрживије начине опстанка, у односу између људских јединки и универзума у ком живимо. Он је подсетио и да је тема коју је поставио кустос текућег Бијенала архитектуре, Хашим Саркис, "Како ћемо живети заједно":

- Обе теме су производ садашњег времена, у ком нема никакве сигурности и које оптерећује човечанство великом одговорношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)