ДОКУМЕНТАРАЦ О УЖАСИМА РАТА Режисер Денис Бојић снима филм о последицама рата кроз сведочанство др Зорана Станковића

Срђан Мишљеновић

13. 06. 2021. у 09:11

У ПРЕДСТАВНИШТВУ Републике Српске у Београду најављено је снимање дугометражног документарног филма "Свједок", базираног на биографији и сведочанствима једног од најугледнијих српских патолога, др Зорана Станковића.

ДОКУМЕНТАРАЦ О УЖАСИМА РАТА Режисер Денис Бојић снима филм о последицама рата кроз сведочанство др Зорана Станковића

Архива

Филм ће бити рађен у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, а аутор је награђивани режисер дугометражних документарних филмова "Деца", "Лица Лафоре", "Неки нови Бродвеј" Денис Бојић.

У разговору за "Новости" Бојић објашњава да је "визуелна сензација ухваћена у мрежу филмског исказа, у њему експлодирала пре више од четири године":

- Са Зораном Станковицем упознао сам се на премјери филма" Ђеца" и његова изјава како мајци Милеви Зупиц предаје тела три мртва сина разоткрила је илузију свих животних конвенција. У међувремену, радећи на другим пројектима, идеја је у мени сазревала и чекала одговарајући моменат. По мом дубоком уверењу, човек као др Зоран Станковић је историја сам по себи. Кроз позив патолога у току ратних сукоба, сведочио је о деструкцији људског бића, о ужасима индивидуалне патње, о последицама распада једне земље и страдању једног народа.

* Добили сте велику подршку за ову идеју?

- На помен његовог имена из читаве РС али и БиХ, јављају ми се људи који уз речи подршке овом пројекту изражавају огромну захвалност др Станковићу јер је он био тај који је из крви и блата овдашњих гробница извлачио и идентификовао њихове најмилије не питајући за веру и нацију, омогућавајући породицама да их уз сав бол и патњу достојанствено сахране. Ово је филм о човеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео сведочанство о ужасима рата.

Архива

* Утисак је да нема много филмова који се баве тематиком ратних дешавања на објективан начин. Каква је улога филма у тумачењу историјских догађаја?

- Огромна. Крајња консеквенца је историјска и друштвена последица која произилази из вашег дела, самим тим аутор има врло мерљиву одговорност. Документарни филм ратне тематике и интерпретација историјских догађаја, идеално су тло за злоупотребу материјала. Међутим, мој лични интегритет и однос према самој теми гарантују да ће овај филм бити базиран на огољеној истини, лишен било чега што може да наруши пијетет према убијеним жртвама, јер овај филм то и јесте. Искрен покушај да се кроз причу једног човека и исповести преживелих спасу остаци једног времена и трагедије једног народа пред којим и историја остаје постиђена.

* Да ли су филмови са националном тематиком друштвени императив или оптерећење?

- Чини ми се да смо олако пристали на замену теза у којој нам је пришивен појам национализам, а одузет национални идентитет. За разлику од национализма који у себи крије демонске потенцијале, национални идентитет подразумева право на историју, биографију, наслеђе. Без тог и таквог формираног осећаја националног идентитета, данас имате уплашену и резигнирану младу генерацију у којој је суштина српског идентитета једноставно расточена.

* Шта вас мотивише да се у филмовима бавите темама које нису тако често експлоатисане, направили сте, на пример, филм о деци са Дауновим синдромом?

- Истина је човеков напор да прође кроз многе привиде. Да бих се ухватио у коштац са неком темом она мора да сазри у мени, постане део мог бића. Чини ми се да, ипак, теме бирају мене, оне нису последица калкулација или жеље за друштвеним признањима. Треба следити искрену нит вашег бића, њу и саму њу. Протагонисти мојих филмова су људи који су додирнули врхунац овоземаљског животног искуства, на овај или онај начин. У њима се крије одговор.

НАЦИОНАЛНИ ПРОЈЕКАТ

* НА којим локацијама је предвиђено снимање филма и када би могли да очекујемо премијеру?

- Локације снимања су Србија, РС, ФБиХ, Словенија, Холандија. Пред нама је дуг пут, а ово је национални посао и као такав заслужује посебну пажњу. Захваљујем се РТРС и Републичком центру за истраживање ратних злочина и представништву РС у Србији, јер су уз потпуно разумевање подржали један овакав пројекат. Посебна људска и историјска захвалности иде др Зорану Станковићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)