ЗАВРШЕН ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ: "Читач" однео престижне "Ардалионе"

Н.Ј.

10. 06. 2021. у 16:25

ОСТВАРЕЊЕ „Читач“, коопродукција Београдског драмског позоришта и „Бео арт“ продукције, најбоља је представа 25. Југословенског фестивала у Ужицу.

ЗАВРШЕН ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ: Читач однео престижне Ардалионе

фото: НП Ужице

У образложењу стручног жирија написано је, да комад настао по тексту Бернхарда Шлинка и драматизацији Федора Шилија, а у режији Бориса Лијешевића „тему кривице приказује узбудљивим и високо артикулисаним уметничким средствима.“

„Ардалион“ за набољу режију понео је Борис Лијешевић за остварења „Читач“ и „Употреба човека“ (Новосадско позориште и Будва град театар).

Најбољу женску улогу остварила је Мирјана Карановић тумачећи лик Хане у комаду „Читач“, најбољи глумац овог фестивалског издања је Марко Грабеж који је тумачио лик Михаела Берга у истој представи.

Најбољу сценографију и костографију потписују Жељко Пишкорић и Марина Сремац у комаду „Употреба човека“.

Награда за најбољу епизодну улогу припала је Сањи Марковић за улогу Симке у представи „Путујуће позориште Шопаловић“ Југословенског драмског позоришта.

Најбољи млади глумац Југословенског позоришног фестивала је Аљоша Ђидић, а награђен је за улогу у комаду „Употреба човека“.

Додељен је и специјални „Ардалион“ ауторском тиму и ансамблу представе „Радничка хроника“, реч је о остварењу Народног позоришта из Суботице, по комаду Петра Михаиловића, у режији Вељка Мићуновића.

Чланови жирија 25. издања ЈПФ били су Светозар Рапајић, Драгана Варагић и Јанко Љумовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)