ФИЛМ О ДУШАНУ СИЛНОМ: Филмски центар србије објавио резултате конкурса за националну тему

А. ПОПАДИЋ

28. 05. 2021. у 17:19

НА конкурсу Филмског центра Србије у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом одабрана су два пројекта: филм "Душан Силни" у режији Петра Пашића који је добио 48 милиона динара и филм "Пут до оца" Ненада Огњеновића коме је додељено 36 милиона - саопштио је јуче ФЦС.

ФИЛМ О ДУШАНУ СИЛНОМ: Филмски центар србије објавио резултате конкурса за националну тему

Фото: Википедија

Сценарио за филм о цару Душану настао је према мотивима драме Миодрага Илића "Пуч", која је својевремено, с великим успехом, играна у Београдском драмском позоришту.

- Душан Силни је у овом сценарију приказан као владар у успону снаге, као неко ко је предодређен за велика дела, као и за то да од Србије направи регионалну силу.

Реализација филма "Душан Силни" је драгоцен корак ка отварању тема о великим владарима из српске историје средњег века и квалитетан путоказ за будућа остварења - наводи се, поред осталог, у образложењу комисије.

"Пут до оца", по сценарију и у режији Ненада Огњеновића, припада жанру ратне драме из Првог светског рата. Главни јунак, тринаестогодишњи Михаило, тражећи свога оца на поприштима ратишта, после трагичног губитка мајке, на свом изазовном путу Србијом у ратном вихору проналази Милицу, девојчицу његових година, која за њега представља будућност.

- Угрожена невиност младости, у атмосфери ратног страдања наметнутог младом човеку без његове воље, у првом је плану, али се историјске координате одабраног времена од 1914. до 1918. јасно оцртавају - пише у саопштењу комисије.

РЕДИТЕЉСКИ ДЕБИ ВУКА КОСТИЋА

ФЦС је саопштио и резултате конкурса за дебитантске игране филмове, а међу четири одабрана пројекта налази се и филм "Сети ме се" који као сценариста и редитељ-дебитант потписује познати глумац Вук Костић, а коме је додељено 16 милиона динара. У питању је филмска прича о српским јунацима, обичним војницима који су у Великом рату бранили слободу и част домовине.

- Иако је покретачку инспирацију пронашао у "Српској трилогији" Стевана Јаковљевића и књизи "Солунци говоре" Антонија Ђурића, аутор је исписао потпуно нову, филмском језику прилагођену причу, саобразну савременом третирању ратне тематике - наводи комисија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)