ПРИЧЕ НА ЗАДАТУ ТЕМУ: Тематски концерти Опере Српског народног позоришта

Љ. П.

24. 05. 2021. у 11:38

ГОТОВО пред сам крај сезоне, Опера Српског народног позоришта у Нови Сад доводи европске звезде. Приче на задату тему: Прваци Европе биће 25. маја у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ овог театра са виолинисткињом Ланом Тратовшек (Словенија/Велика Британија), флаустистом Масимом Марчелијем (Италија), кларинетистом Дарком Брлеком (Словенија) из оркестар Опере СНП, а под диригентском палицом маестра Јурија Медианика из Русије.

ПРИЧЕ НА ЗАДАТУ ТЕМУ: Тематски концерти Опере Српског народног позоришта

Фото: СНП

На програму су симфоније кончертанте за флауту, кларинет и оркестар Франца Данција, као и Директор позоришта и концерт за виолину број 5, Вофганга Амадеуса Моцарта. Приче на задату тему заправо је серијал концерата, а идеја је показатељ да у овим условима, опера као уметност, има много прича да исприча, уз нешто помало другачије, чега нема на репертоару.

- Како наша Опера није прекидала континуитет рада и стварања током пандемије, сврстала се у ред водећих ансамбала у региону и Европи – објашњава Александар Станков, директор Опере СНП. - Пре свега својим квалитетом скренули смо пажњу светски познатих уметника, како појединаца тако и оперских театара. Овај концерт је почетак сарадње Опере СНП са изузетним уметницима из Европе и региона, па и најава сарадње са звездама оперске сцене.

Дарко Брлек, уметнички директор једног од највећих светских оперских фестивала – Љубљана фестивал, једна од звезда предстојећег концерта, каже да је претходна година показала колико смо рањиви, али и колико је свету потребна култура, можда више него икад.

Фото: СНП

- Више пута сам говорио да култура није престиж, већ основна људска потреба – каже Брлек. - Она у овим временима има и посебну важност јер позитивно утиче на ментално здравље људи који се суочавају са највећим препрекама у проблемима до сада. Када је реч о концерту у Новом Саду, имајући у виду да су на овом концерту четири гостујућа уметника која долазе из четири различите земље, то је већ куриозитет вредан поштовања. Радујемо се сарадњи са оркестром СНП-а и маестром Медјаником. Ово је за нас а и за публику време када уживамо у музици, када славимо уметност и вредности, без којих живот нема пун смисао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)