ПОНОСИМ СЕ ТИМЕ ШТО САМ ИНДИЈАНКА: Еле-Маја Тејлфедерс о кримићу "Три Пајнс", пореклу и борби за равноправност у канадској кинематографији

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

15. 06. 2024. у 19:30

ХВАЉЕНА детективска серија "Три Пајнс", заснована на серијалу најпродаванијих књига Луиз Пени, које се сматрају "нежнијом и мање крвавом" алтернативом многим модерним криминалистичким романима, стиже 21. јуна (премијерно петком у 22.00) на канал Стар крајм.

ПОНОСИМ СЕ ТИМЕ ШТО САМ ИНДИЈАНКА: Еле-Маја Тејлфедерс о кримићу Три Пајнс, пореклу и борби за равноправност у канадској кинематографији

Фото Стар

Главна улога у серији припала је звезди филмова о Спајдермену, британском глумцу Алфреду Молини, који тумачи лик главног инспектора Арманда Гамаша. Он је посебна врста детектива. У стању је да уочи ствари које други не могу да виде, и да пронађе светло у тами и зло где га нико не би очекивао. Управо због тога, Гамаш бива послат у мало и наизглед идилично село Три Пајнс (Три Бора), које се налази у канадској источној покрајини Квебек. Истражујући мистериозно убиство једне од најомраженијих мештанки Арманд почиње да открива давно закопане тајне и злочине у тој области.

Нови злочини доводе га у контакт са локалном детективком Изабел Лакост, са којом слој по слој разоткрива корупцију и пропусте који су деценијама били у срцу провинцијских полицијских снага Квебека. Нарочито у случају нестале домородачке жене... Глумица Еле-Маја Тејлфедерс, која је дочарала Изабел, а која и сама у крви носи корене староседелаца у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" открива колико је ова улога била важна за њено поновно повезивање са наслеђем свог народа, али и зашто се двоумила око прихватања роле у серији "Три Пајнс".

- Била је то веома тешка одлука. У почетку сам се чак одупирала идеји да глумим у серији. Као староседелац, имам веома компликован однос према полицијским снагама. У овим изолованим деловима Канаде, где су традиција и историја још живи, људи не гледају благонаклоно на представнике реда и закона. Асоцијације на полицију су веома насилне, а Канада има велики проблем са расизмом на свим нивоима власти и унутар државне институције - поручује ова глумица индијанског порекла номинована за престижне награде на филмским фестивалима у Берлину и Монтреалу.

Фото Стар

* Шта је било пресудно да промените мишљење?

- Помислила сам на домородачке полицајце које познајем, мој дом у Алберти, и запитала сам се да ли је ово прилика да дам допринос тежњама наше заједнице да остваримо позитиван утицај у канадском и северноамеричком друштву. Иако Изабел није староседелац, у књигама Луиз Пени, која романе о Гамашу пише већ 19 година, продукцијски тим је направио креативну промену како бисмо у серији могли да се бавимо озбиљнијим питањима, попут несталих и убијених староседелаца. Заиста је посебно видети овако комплексан домородачки лик на екрану, а додатно сам уживала и у томе што можемо да истражујемо и одговарамо на ова питања за ширу публику. Видљивост је битна, а сазнање да ће те приче бити део серије "Три Пајнс" била је пресудна да се на крају предомислим и прихватим улогу. Верујем да је и најмањи допринос, па макар он подразумевао само разговор о стварности и ономе што некога мучи, важан и води ка промени.

* Колико је тешко за припаднике индијанске мањине у Северној Америци да изграде каријеру у филмској или ТВ индустрији?

- То је био још један фактор због ког сам прихватила ову улогу. Добила сам прилику да радим са редитељком Трејси Дир, која потиче из индијанског племена Мохавка. Када сам са 19 година први пут почела да радим у канадској филмској индустрији није било много аутохтоних филмских стваралаца. Добила сам неке мале улоге и углавном сам завршавала на аудицијама за неке неприлагођене и проблематичне јунакиње у пројектима које су као редитељи и сценаристи потписивали белци. Након неколико година фрустрирајућих искустава одлучила сам да се вратим у школу, специјализирајући на студијама староседелаца и мањинских народа, са посебним акцентом на студије о женама и роду на Универзитету Британске Колумбије. Ту сам се први пут сусрела са радовима Трејси Дир, под чијим сам надзором, у последњем семестру и снимила свој први кратки филм на ком су у потпуности радили само филмски радници индијанског порекла. Требало ми је две деценије да се изборим за своје место у локалној кинематографији, што је и одговор на ваше питање колико је тешко градити глумачку каријеру у Канади.

Фото Стар

* Шта вам је био највећи изазов у сусрету са романима о детективу Гамашу?

- За мене је свака прилика да радим са људима из наше заједнице изазов који не одбијам. Постоји снажан осећај одговорности међу нама, у погледу разумевања тежине причања оваквих прича. Имамо одговорност према нашим заједницама и људима који су проживели злостављање или неко негативно искуство у свом окружењу, а кроз ролу Елизабете добила сам прилику да укажем управо на такве приче. Улога у серији "Три Пајнс" само је један у низу пројеката кроз који се посвећујем неговању здравог креативног окружења. По завршетку снимања ове серије вратила сам се редитељском послу, а када је реч о наставку каријере желим да се посветим неким позитивним причама. Ослободила бих се терета драме и кримића на неко време, јер сматрам да је важно представити и неке лепе слике из живота мојих сународника. Тешке теме су важне, али мраком оптерећујете људе, а њега је у данашњем свету ионако већ превише. Велике поруке могу се саопштити и на други, много паметнији начин. Индијанско наслеђе и култура су богати и живописни, а многим људима су и даље велика непознаница. Зато ћу своју кинематографски рад у будућности посветити томе да људима проширим сазнања о свему ономе што о мом народу нису знали. Поносна сам на то одакле долазим и желим да будем у могућности да поштујем ту лепоту, снагу и радост. Чини ми се да смо заборавили колико је лепа ствар осећати радост, љубав и наду, посебно имајући у виду све кроз шта су наши људи прошли и са којим се проблемима свакодневно суочавају.

* По чему се серија "Три Пајнс" разликује од осталих из овог жанра?

- Ово није обичан кримић. Иако је у фокусу убиство и расветљавање још једног злочина, "Три Пајнс" ми се допао јер носи поруку снаге, наде, издржљивости у немогућим условима и, наравно, љубави. За гледаоце је ово прилика да се упознају са неким новим лицем Канаде, у које ми свакодневно гледамо, а оно нема тако нежне материнске црте, и оне нису једнаке за сву децу наше домовине. Чак не бих рекла ни да по жанру ова серија одговара трилерима или крими-серијама. Ово је снажна драма у чијем се средишту налази убиство, али чињеница да је жртва жена која осликава векове патње једног народа "Три Пајнс" издиже изнад свих жанрова.

* Инклузивност је све чешћа тема на репертоару ТВ серија и филмова. Има ли овај тренд ефекта када је реч о побољшању статуса разних мањинских група?

- То увек зависи од намера оних који на таквим трендовима инсистирају. О ранама треба разговарати. Најпогрешније је када се игноришу, јер на тај начин оне не нестају већ се болест само продубљује. То што су видљиве свакако помаже, јер се на тај начин не заборављају. Инклузивност је добра кад је у добрим рукама. Баш као што постаје опасно оружје у рукама оних који је злоупотребљавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА НА ДОНАЛДА ТРАМПА: Погођен у уво и крвав одведен са бине, нападач и још једна особа убијени