ПОГЛЕД ИСКОСА - Бијенале фантастике

Дејан Ђорић

27. 09. 2023. у 06:00

ЈЕДНА од две преовлађујуће стилске фор­мације у српској уметности када је реч о штафелајном сликарству је фантастика.

ПОГЛЕД ИСКОСА - Бијенале фантастике

Сергеј Арапин " Поподне" Фоти Владимир Поповић

Друга је реализам и обе ове сликарске вероисповести потичу из деветнаестог века. Премда најснажнији развитак фантастике почиње од шездесетих година прошлог века, погрешно је родослов српске и крајње јој сродне црно­горске фантастике изводити од групе Меди­ала. Још је Урош Предић насликао чисто ира­ционалне слике, а у знаку необиченог су цели опуси Леона Коена са почетка дведесетог века и Милене Павловић Барили између два свет­ска рата. Не треба заборавити ни београдски међуратни надреализам, директно повезан са париским, јер је по многима Медиала на­ставак надреализма. Миро Главуртић одржа­вао је контакте са Марком Ристићем, вођом српских надреалиста, који је позитивно писао о Ољи Ивањицки, а имао лоше мишљење о Милићу од Мачве.

Српски и црногорски сликари фантастике чи­не бројчано малу уметничку сцену у односу на светску, али по снази израза су међу нај­јачима. Пре свега захваљујући програмима ликовних академија где су предавали пари­ски ђаци, овде се негује фантастика на основу ликовности, племенитост сликарског и цр­тачког израза, а не као у свету све присутнији хиперреализам, илустративност, морбидност и патологија. Наши сликари се клоне колико је то могуће у тако слободном изразу какав је фантастика произвољности и недоследности, многи од њих имају сложени систем и филосо­фију стваралаштва.

Прво Бијенале фанастике, одржано пре две године у Београду, Новом Саду и Ваљеву, привукло је више хиљада посетилаца, био је то потпуни успех. Садашње се одржава у Коларчевој задужбини до 15. октобра, а затим ће од 2. 12. 2023. до 15. 1. 2024. бити приказа­но у Модерној галерији Ваљево. И ова смотра привлачи велики број гледалаца квалитетом слика; повећан је излагачки формат, вред­ност главне награде и смањен број излагача. Гранпри је добио Сергеј Апарин и његова слика је извесно међу најбољим на овој изло­жби.

Награду "Перспектива", подстрек за стваралаштво младих до 35 година, добила је Маријана Ракићевић, а Награду за животно дело жири је дао Михаилу Ђоковићу Тикалу. Били су формирани посебни жирији за избор слика и награде, а ту су као и на прошлој смо­три дела гостију из иностранства.

Цео каталог је крајње узоран, одштампан у најбољој срп­ској штампарији "Бирограф", сви текстови преведени на енглески језик и ангажован историчар уметности (Ирина Томић) за дужи стручни уводни текст општег типа о феномену фантастике. Радује присуство младих ствара­лаца које показује да овај сложени, тешки вид уметности и даље живи у нашој средини. Иза целог овог успеха стоји организатор, Мића Михајловић и његов син Мијат, власници Фон­дације Михајловић - Феникс, веће колекције слика, претежно магичног карактера. Као у најбољим данима српске културе спојили су се љубав за уметност и колекционарство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НЕМАЧКА У ШОКУ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Ало! Подржавате пропаганду Владимира Путина!