КА НОВОЈ СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ: МСУ најавио представљање своје ризнице

Миљана Краљ

31. 01. 2023. у 11:22

ИЗЛОЖБЕНУ годину, Музеј савремене уметности посветиће највећим делом истраживању и представљању сопствене збирке, а прва у низу изложби из деценијама сакупљане уметничке ризнице, биће посвећена опусу скулпторке Олге Јанчић, већ 11. фебруара.

КА НОВОЈ СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ: МСУ најавио представљање своје ризнице

Фото: МСУ/ Б. Јањић

Како је најављено на јучерашњем сусрету са новинарима, ово бављење колекцијом је својеврсни пут ка формирању сталне поставке 2025, у јубиларној, 60. години постојања.

Наиме, после скидања "Секвенци", којима је отворена обновљена зграда на Ушћу, пре више од четири године, ређале су се изложбе значајних аутора, али је изостало враћање сталне поставке. Према речима директорке Маријане Коларић, архитектонске специфичности здања на Ушћу, али и потребе да се и ту одвијају актуелне изложбе, намеће се да и будућа стална поставка буде - "модуларна", на неки начин слична, управо "Секвенцама".

Популарност и велику посету, како је истакла Коларићева, минуле године МСУ је задобио изложбама Ервина Вурма "Један минут заувек" и Мрђана Бајића "Непоуздани приповедач", док су им програми у Салону донели два вредна признања: изложби Сање Латиновић "Препрека или праг" (кустоскиња Уна Поповић) припала је "Политикина награда", а кустосу Мирославу Карићу "Лазар Трифуновић", за текст уз "Студију случаја" Биљане Ђурђевић. Првом поставком у сезони која се већ ужурбано прирема покренуће циклус вајаркама, које су освариле завидан успех:

Фото: МСУ/ Б. Јањић

- Имајући у виду све тешкоће, препреке и предрасуде са којима су се жене суочавале пробијајући се у свет скулптуре, овим циклусом отворићемо питања о позицији, каријери, пракси и видљивости вајарки, као и рецепцији њиховог рада - нагласила је директорка МСУ, додајући да ће поставка Јанчићеве бити на једном нивоу зграде, док ће на осталима, сукцесивно, у размаку од неколико недеља, бити отворане још две тематске изложбе.

Најављујући те пројекте, музејска саветница и шефица Одељења уметничких збирки и изложби, Мишела Блануша, истакла је да ће се прва од тематских изложби са делима из сопстевне збирке, бавити феноменима идентитета и града. Заједнички ће је реализовати пет кустоскиња, а уз Бланушу, су ту и Уна Поповић, Светлана Митић, Жаклина Ратковић и Рајка Бошковић.

Уследиће и изложба о социјално-ангажованој уметности (кустоси Мишела Блануша и Мирослав Карић) са око 100 уметничких остварења, међу којима су дела из колекције Ђорђа Андрејевића Куна, Мирка Кујачића, Братислава Стојановића, Маријана Детонија, Сергија Глумца, са којима ће ући у дијалог радови савремених уметника Владана Јеремића и Рене Редле, Синише Илића, Бојана Ђорђева, Даринке Поп Митић, Удружења Курс, Милице Ружичић и Николе Радосављевића.

У сарадњи са МСУВ, до краја године биће организована и ретроспектива нашег интернационално признатог уметника Зорана Насковског, као и својеврсно присећање на недавно преминулу југословенску уметницу Јагоду Буић, кроз изложбу њених таписерија. Наставиће се и сарадња са Савезом слепих Србије и ФЛУ, још једним инклузивним пројектом "У додиру са" - "Плавом изложбом" (кустоси Сенка Ристивојевић и Катарина Крстић).

Фото: МСУ/ Б. Јањић

Осам самосталних изложби уметника млађе и средње генерације, од којих неки већ дуже време живе и раде у иностранству, према речима Мирослава Карића, на програму су Салона МСУБ и Галерије - легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића. Представиће се Весна Перуновић (Кадана), Кристина Бењоцки (Холандија), Дарко Драгичевић (Немачка), Михаел Милуновић (Француска).

- Београдска публика ће имати прилику да види и новија скулпторска остварења Оливере Парлић, али и да се упозна са радовима Ивана Марковића из Београда и Наталије Вујошевић из Подгорице, затим са делима из збирке Музеја сувремене умјетности из Загреба, као и са вајарском продукцијом домаћих аутора у оквиру групне изложбе посвећене медију скулптуре. У избору колегинице Рајке Бошковић, обухватиће дела петнаестак уметника, презентујући различите поетике, приступе и начине третирања камена у савременим скулпторским праксама - открио је Карић.

Са Надеждом у Париз

Поводом великог јубилеја, 150 година од рођења Надежде Петровић, МСУ ће, како је истакла Маријана Коларић, у СКЦ у Паризу организовати изложбу посвећену њеном стваралаштву током њеног боравка у Француској. Док ће, када је реч о међународној сарадњи, у Београду организовати скуп посвећен уметничком филму.

- Планирамо да угостимо неколико значајних интернационалних уметника и уметница - рекла је директорка МСУ. - У плану нам је да ове године представимо филмове Ширин Нешат, Даглас Гордона, Али Шерија и још неких уметника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ВАРКА КОЈА ЗАДАЈЕ ГЛАВОБЉУ: Само 3% људи може пронаћи две животиње на слици