МИСТЕРИЈА СЕФА У АТИНСКОЈ ВИЛИ: Где је нестало 10 милиона долара српског бизнисмена

Novosti online

18. 05. 2021. у 20:00

ВАЊА Бокан завршио је живот у 40. године, а као зет чувеног генерала војне безбедности Неђе Бошковића умео је прсте у трговину цигаретама и нафтом. Сумњиве послове обављао је из своје виле у атинском насељу Варију, где је и убијен 7. октобра 2000. године.

МИСТЕРИЈА СЕФА У АТИНСКОЈ ВИЛИ: Где је нестало 10 милиона долара српског бизнисмена

Depositphotos

У то време се веровало да је Бокан један од богатијих људи са Балкана. Тврдило се да је увек имао кеш за „непредвидљиве трошкове“ и да је у свом сефу чувао новац неопходан за такве трансакције. У време његове смрти, у том сефу је било 10 милиона долара. Али, грчка полиција никада није успела да утврди да ли је тај новац стварно био у сефу и самим тим да ли га је неко однео.

Facebook

Вања Бокан

Бокан је имао све предиспозиције за успех у бизнису. Захваљујући оцу, који је радио као технички консултант у Уједињеним нацијама, одрастао је у Индонезији и земљама Јужне Америке, учио језике и течно је говорио грчки, италијански и енглески. Касније је оженио и ћерку Неђе Бошковића који му је отворио многа врата.

Дрога, смрт пешака, пуцњава

У СРБИЈИ се против Бокана водило шест поступака против њега: за диловање дроге, убиство пешака на пешачком прелазу у тадашњем Булевару револуције, привредни криминал као и покушај убиства Радослава Станишића - Раке Дилингер, на кога је пуцао после свађе у хотелу "Хајат". Ни за једно дело никада није осуђен.

Још као млад бизнисмен држао је више од 1.500 киоска широм земље, као и неколико компанија. Почетком деведесетих се сели у Грчку где брзо успоставља добре односе међу високим управљачким структурама у држави.

Увођењем санкција Србији због ратних сукоба па са одеће, којом је углавном трговао, прелази на цигарете и нафту. Набавио је два руска транспортна авиона „Иљушин“ којима је шверцовао цигарете из Америке, преко Ротердама и Црне Горе за Италију.

Чини се да су га ти уносни товари и коштали живота. Мада, према једној верзији се чак тврди да је убијен јер је умешан у убиство Жељка Ражнатовића Аркана у хотелу „Интероконтинетал“, а био је добар пријатељ и са Зораном Ускоковиће Сколетом, који је ликвидиран у Београду. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)