КРАЉ УЛИЧНИХ ТУЧА: Пред „ферку“ је јео сирово месо, а публика је због њега скакала у Саву

Новости онлине

17. 05. 2021. у 20:45 >> 21:02

РОЂЕН је у Бечу. Крио је своје име од другова из подземља и представљао се као Ђока, па су га сви и звали Жорж.

КРАЉ УЛИЧНИХ ТУЧА: Пред „ферку“ је јео сирово месо, а публика је због њега скакала у Саву

Фото: Принтскрин ФБ

Био је један од најопснијих момака старе гарде коју су чинили Ранко Рубежић, Љубомир Магаш – Љуба Земунац...

Жорж Станковић је рођен 1947. а одрастао је у новобеоградским павиљонима где су станове добијали полицајци и официри Југословенске народне армије. У његово време, у комшилуку – у Земуну, почео је да ради дом за васпитно запуштену децу, Дом „Васа Стајић“. А са друге стране био му је Студентски град. Тако је и Жорж почео да се кали у уличним тучама.

Туче су се некада заказивале и супарници су се данима припремали за окршај. Жору је у припреми помагао његов верни вучјак и заједно су трчали уз Дунав и по Бежанијској коси. Три дана пред тучу, Станковић је јео само сирово месо.

Фото: Принтскрин ФБ

Жорж Станковић

Остаће забележена његова “ферка“ са једним Дорћолцем, заказана на неутралном терену, испод Бранковог моста. Када је усред туче улетела полиција, настала је бежанија, а тврди се да су гледаоци са моста скакали у Саву. Наводно, тучу је посматрало хиљаду људи. Највише је волео да се потуче са најбољим пријатеље Пером Јелушићем.

Постојање Жоржа Станковића остаће забележен и у историји југословенског бока. Боксовао је за Црвену звезду и на ревијама у “Хали спортова“, пред својим Новобеограђанима, победио је двојицу европских првака.

Као познати улични фајтер, Жорж је био и врло вешт џепарош, који је касније имао и своју екипу. Свој први ауто купио је од „џепа“. Тврдило се да је циција и „штекара“. Три године је таксирао. Станица му је била на сурчинском аеродрому. После је отворио кафе-бар са дискотеком у Инђији, да би касније развио послове са аутоматима за игру. Био је представник фирми "Фила" и "Рибок" за Југославију. Био је власник седам локала у Београду, имао је своје локале у Бецу, Линцу, Братислави и Прагу. Пред смрт, склопио је послове у Румунији и Русији и намеравао и тамо да отвори салоне са аутоматима за забаву и билијар салоне.

Жорж је убијен 1. окобра 1993. године. Зрешетан је у класичној сачекуши испред новобеоградског „Меркатора“, данас Старог Меркатора. На готово истоветан начин, и његов син Божидар Батица Станковић је убијен 23. јуна 1996. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)