БИО ЈЕ ГОСПОДАР СМРТИ У БЕОГРАДУ: После једног убиства сео је у кафић и изговорио ове речи

Novosti online

02. 05. 2021. у 19:39

НИ Сретко Калинић, ни Жељко Максимовић – Мака немају тако дугачак списак злочина као он. А он је највећи убица на београдском асфалту - Војисав Раичевић, звани Воја Американац, о чијој судбини се ни данас ништа не зна.

БИО ЈЕ ГОСПОДАР СМРТИ У БЕОГРАДУ: После једног убиства сео је у кафић и изговорио ове речи

Воја Американац

Лак на обарачу, окарактерисан као опасни психопата, на душу му петнаестак нерасветљених убистава са почетка и средине деведесетих година прошлог века. За њега се причало да је у свим ликвидацијама имао логистику у Државној безбедности, чији је припадник био од почетка деведесетих година.

Прича о Воји Американцу уствари је прича о почетку клана „Америка“. Он је око себе окупио десетак криминалаца, махом из Црне Горе.

Данас се препричава да је после убиства Радета Ћалдовића - Ћенте унезверен упао у једну од тада најпопуларнијих престоничких дискотека. Сео је за шанк и наручио пиће.

- Највише волим када се испруже ови са службеном - рекао је Воја шанкеру који није знао „ко је убијен а да је имао службени легитимацију Државне безбедности Србије“.

Касније је и шанкеру постало јасно шта је Воја рекао. Као ударна вест тог 15. фебруара 1997. године еитовано је да је у Француској улици убијен Ћента (1950). Са некадашњим нераздвојним пријатељем Љубомира Магаша - Љубе Земунца, убијена је Маја Павић (1973), новинарка и кума Светлане Ражнатовић. Испоставило се да се њихов убица попео на хаубу возила и кроз шофершајбну у њих сасуо цео оквир из аутомата. Званично, ово убиство никада није расветљено.

Наводно, Ћалдовића је главе коштало то што је Воја Американац „одрадио“ човека чију је главу Ћента уценио на 80.000 марака. Воја је отишао код Ћалдовића али га је овај отерао речима: „Ти си некога убио? Не засмејавај ме, погледај се!“ То му је понижени Раичевић вратио рафалима.

Полицијска оперативна сазнања говоре да је Раичевић организатор, али и починилац још многих убистава у Београду. Поред ликвидације полицијског инспектора Драгана Радишића 1996. године, на наводном списку је и мајор Арканових „тигрова“ Зоран Стевановић, звани Кири, убијен исте године. А 20.јануара наредне године, у холу Главне железничке станицеу Београд, наводно је убио и Баранина Југослава Југа Вучинића.

На његовој листи су и вођа „вождовачког клана“ Горан Вуковић - Мајмун, Малиша Миловановић...

И све тако до краја 1997. година. Тада је Воја Американац нестао. Иза њега је остао запаљен џип и мистерија. Говорило се да је његово тело једно од три забетонирана и бачена у Дунав код Голупца. Затим да су га осветници мучили, исекли и његове делове тела разбацали по Београду. За његов нестанак се причало и да је оно освета италијанске мафије из САД. Чињеница је, ипак, да полиција ништа није открила, а три године после нестанка проглашен је мртвим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)