КОМАНДАНТ ВУК ТУКАО ДО СМРТИ: Пред судом у Хагу оптужен и Пјетер Шаља за ратне злочине у Албанији

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

17. 04. 2021. у 06:20

БИВШУ фабрику метала у Кукешу у Албанији тзв. Ослободилачка војска Косова (ОВК) користила је као базу за разне војне сврхе - пријем, чување и дистрибуцију опреме и залиха, регрутовање добровољаца и припрема и транзит припадника ОВК који су одлазили на борбене линије или се враћали са њих, затварање и саслушавање особа за које се сумњало да сарађују са СРЈ и Србијом или да не подржавају ОВК.

КОМАНДАНТ ВУК ТУКАО ДО СМРТИ: Пред судом у Хагу оптужен и Пјетер Шаља за ратне злочине у Албанији

Фото: Фацебоок

За злостављање затвореника био је задужен Пјетер Шаља. Ратно име - командант Вук.

Ово је само део из оптужнице коју је Специјални суд за разне злочине на КиМ потврдио против Шаље за ратне злочине, мучења, сурово поступање и убиства у периоду од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. Он је прексиноћ из Белгије, где је пре више од месец дана ухапшен, пребачен у затвор у Хагу.

Наводи се да је Шаља, рођен у Призрену, током 1998. био припадник тзв. ОВК у зони Дукађини, затим је негде отпутовао (тајни податак из оптужнице), али се на позив штаба за ОВК за општу мобилизацију вратио 1999. године, дошао у место Дуреш у Албанији и опет се прикључио ОВК.

- ОВК је имала командну структуру, имала је контролу над територијом и планирала и изводила дејства на Косову и у Албанији. Оружани сукоби вођени су на локацијама широм Косова, укључујући територију дуж границе са Албанијом - наводи се у оптужници, чиме се практично потврђује да је ОВК деловала из Албаније.

ОСЛОБОЂЕН ЗА ОДСЕЦАЊЕ ГЛАВЕ

У ОПТУЖНИЦИ против Шаље, такође као починиоци злочина, помињу се и Сабит Геци звани Ћопа и Џемшит Краснићи. Геци, бивши командант "Дреничке групе", такође је саслушаван у Хагу, али се засада не зна епилог. Он је, иначе, осуђен на 15 година затвора на КиМ због мучења и убиства у Кукешу и Цахану на северу Албаније. Неколико пута му је суспендован затвор због наводне болести. Ослобођен је оптужби да је заједно са још једним од чланова "Дреничке групе", Сахитом Јашаријем убио полицајца Ивана Булатовића, одсецањем главе моторном тестером. Краснићи је осуђен на осам година за злочине у Цахану и Кукешу.

Тужиоци су описали злочине за које се терети Шаља. Он их је направио чињењем, а и нечињењем, јер је могао да их предвиди, а није их спречио. Затвореници су мучени, тучени палицама, на њих је пуцано, а тучени су и после рањавања, држани у заточеништву у импровизованим ћелијама, без хране и воде, понижавани, терани на физички рад убијани... Затвореници су мучени у присуству других затвореника. Под претњом смрћу од њих су изнуђавана признања да су сарађивали са Србима.

- Пјетер Шаља је сам, али и заједно с извесним другим припадницима ОВК, тукао (заштићени подаци), између осталог, пендрецима, металним шипкама, пиштољима, бејзбол палицом и ножевима - пише у оптужници.

Иначе, Шаља је шести припадник ОВК, после Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Саљиха Мустафе, коме ће се судити у Хагу. Годинама је живео у Белгији. Ако је судити по фотогафијама са друштвених мрежа, бавио се и гајењем цвећа. Први пут ће се пред судом појавити прекосутра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)