ЗЛО НИЈЕ ЗАУСТАВЉЕНО ПРЕ 43 ГОДИНЕ: Мерима Исаковић о томе зашто је тек сада проговорила о трауматичном искуству са Лечићем

Ј. Д. Љутић - Д. Матовић

09. 04. 2021. у 22:51

ГЛУМИЦА Мерима Исаковић која је пре два дана оптужила колегу Бранислава Лечића да ју је сексуално напаствовао пре 43 године каже да је она све давно оставила иза себе, али да је морала да проговори када се сазнало да је још неко прошао кроз исто као она.

ЗЛО НИЈЕ ЗАУСТАВЉЕНО ПРЕ 43 ГОДИНЕ: Мерима Исаковић о томе зашто је тек сада проговорила о трауматичном искуству са Лечићем

Фото Приватна архива

Све ове године веровала је да глумац, за ког тврди да ју је злостављао, није поновио нешто слично. Међутим, када је недавно глумица Данијела Штајнфелд јавно означила Лечића као свог силоватеља, одлучила је да реагује.

Док се јавност пита зашто Лечића није одмах пријавила полицији и зашто је толике године ћутала, наглашавајући да не жели да се упушта у исфрагментиране дијалоге, Мерима је за "Новости", рекла:

- Давно сам пребродила и затворила преживљену трауму и сећање да ме је само Божјом вољом мој инстинкт спасао. Опростила сам верујући у искреност Лечићевог покајања и обећања датог тада, пре 43 године, да то никада више неће никоме покушати да уради...

Мерима каже да је Лечићу опростила, али да није заборавила:

- Остала сам у нади да се то никада и према никоме стварно неће поновити. Једно зло је изазов и бол једне особе, али ако се не заустави, понављано зло постаје несрећа народа. И људског рода. Дужност сваког хуманог бића је да се даље зло спречи - казује нам некадашња звезда југословенског филма зашто је после толико година проговорила.

Глумац ретко излази из стана

ПОСЛЕ оптужби које је у јавност изнела Мерима Исаковић, Бранислав Лечић се није оглашавао у медијима. Његова ПР служба саопштила је да је глумац видно потресен због последњих догађаја због чега је здравствено лоше.

Како "Новости" сазнају, Лечић ретко излази из куће, осим накратко, у куповину. Јуче је виђен како долази из куповине, испред своје зграде, са црном маском и тамним наочарима. Деловао је видно нерасположено и уморно и није желео да комуницира са новинарима који су га чекали.

Изјаве својих колега, које су се сврстале на њену или Лечићеву страну, не жели да коментарише.

- Ништа не може да спречи људе да претпостављају - каже нам.

- Зато и верујем чврсто да не треба да пишем у циљу да зауставим простоту. Добри Ајнштајн је давно рекао: "Само су људска глупост и свемир бесконачни, мада за ово друго нисам баш сигуран. Произвољне претпоставке јесу глупост, а глупост јесте неисцрпна. Према томе, ја сам одлучила да за тако нешто немам времена.

Мерима је по професији глумица. Завршила је Академију и врло брзо се прославила улогама у филмовима "Љубав и бијес" (1978) и "Јована Лукина" (1979). Предвиђали су јој сјајну каријеру. У време када је почео да се приказује филм "Нека друга жена", у којем је играла главну улогу заједно са Драганом Николићем, она је доживела саобраћајну несрећу након које је остала непокретна. После лечења отишла је у иностранство, а данас живи у Аустралији где ради као клинички психолог, где помаже клијентима и жртвама насиља.

Велика штета нанета породици

БИВША Лечићева супруга Нина Радуловић огласила се први пут откако су избили скандали.

- Медији су већ нанели велику штету мојој породици, тако да не могу свесно да будем медијум за иживљавање - поручила је Нина Радуловић.

Фото Приватна архива

За себе каже да је велики борац. Успела је да превазиђе сопствену трагедију и да настави даље. Пуним срцем је, како каже, писала своју исповест. Упркос ризику поновног проживљавања трауме, заронила је у истиниту историју зла.

- То зло, нажалост, изгледа није заустављено пре 43 године. Написала сам све што сам желела да кажем, кад завршим књигу моћи ће да се прочита. На симпозијумима психолога ћу увек радо да говорим о феномену трауме и како можемо да помогнемо жртвама насиља. Као што рекох раније: нека људи пажљиво прочитају моју исповест. Мој одговор је у њој. Нећу се упуштати у исфрагментиране дијалоге.

Мерима је и нама већ рекла да је спремна да сведочи против Бранислава Лечића у случају Данијеле Штајнфелд. Међутим, правници кажу да је тако нешто мало вероватно.

Адвокат Светозар Вујачић за "Новости" објашњава:

"ЗНАШ ЛИ ТИ КО САМ ЈА?"

УГЛЕДНИ сексолог и уролог професор др Александар Милошевић на питање да прокоментарише то да су Штајнфелдова и Исаковићева у својим исповестима изјавиле да им је Лечић током напаствовања наводно изрекао реченицу "знаш ли ти ко сам ја?", каже:

- То дефинитивно говори да његовим карактером доминира црта агресивности. Наиме, ова реченица је специфична баш за агресивне људе. Сматрам да је због тог степена агресије, који може да буде урођен или стечен, Лечић и постао тако запажен глумац. Јер, агресија му је помогла да дочара улоге бучног, непокорног и доминантног лика. Међутим, иста та агресивност, која је у ствари део његове личности, а не њега као глумца, довела га је до тога да развије екстремно понашање у сексуалним односима. И. К.

Фото З. Јовановић

- Нелогично је ћутање од 43 године, што би рекли "мало је много". Информације Мериме Исаковић објављене у новинама да је Лечић покушао да је силује пре више деценија, све и да су тачне, не могу бити никако на његову штету. Пре свега, јер је дело, ако је до њега уопште дошло, апсолутно застарело, а тиме и изјава глумице. Она не може, ако евентуално дође до тог момента у процесу против Лечића, бити позвана у суд ни као сведок, јер нити познаје Данијелу Штајнфелд, нити има било каква сазнања да ли се и шта између ње и глумца догађало. За то су потребни докази, те прича Исаковићеве нема никакве везе са самим процесом предистраге који се води против Лечића у случају "Штајнфелд". Мало је вероватно, али није немогуће да, евентуално, Тужилаштво Мериму саслуша као сведока, али само на околности једне матрице понашања одређеног човека, односно осумњиченог. Мада, мислим да је то потпуно нереално и беспотребно.

По речима нашег саговорника, Исаковићева не може бити ни оштећена, јер све и да Лечић призна да је покушао да је напаствује, о томе нема доказа, прошло је много времена, а сама прича у медијима није доказ за суд.

- Ипак, после бројних прозивки по медијима, последице могу бити велике и по жртву и по осумњиченог, али не у кривично-правном смислу, него моралном. Није пријатно када вас неко прозива у медијима и у јавности, онда следе деманти, реч против речи и тако унедоглед. Нажалост, бојим се да је у нашој средини Лечић већ анатемисан и да му је суд јавности изрекао пресуду. То не сме да се деси, суд је ту да суди само на основу доказа, а полиција, тужилаштво, и правосудни органи морају да поштују презумпцију невиности и да, без обзира на новинске написе и то ко им се више допада, донесу пресуду само по закону - закључује Вујачић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

dobrovoljac

12.04.2021. 17:06

prodjose izbori prodje i silovanje,racuni po inostranim bankama ,radovi na lokalnim saobracajnicama .Svi tajkuni kojima se preti pred izbore zatvorima posle izbora su jos bogatiji a sta reci Srbija je zemlja cuda i srbi su stvarno nebeski narod