МОГУЋЕ ВЕШТАЧЕЊЕ РАЗГОВОРА ЛЕЧИЋА И ГЛУМИЦЕ: Бивши судија Крсто Бобот о предистражном поступку случаја Данијеле Штајнфелд

Ј. Д. ЉУТИЋ

24. 03. 2021. у 21:50

РЕЧ против речи, посебно ако она иде најпре преко друштвених мрежа и медија, а не преко надлежних истражних органа, не значи ништа, па макар се то тицало и јавних личности, као што је најновји случај са Браниславом Лечићем и његовом млађом колегиницом Данијелом Штајнфелд.

МОГУЋЕ ВЕШТАЧЕЊЕ РАЗГОВОРА ЛЕЧИЋА И ГЛУМИЦЕ: Бивши судија Крсто  Бобот о предистражном поступку случаја Данијеле Штајнфелд

Штајнфелдова и Лечић у представи "Дневна заповест"

Само валидни материјални и други докази могу довести до тога да се против некога покрене истрага за кривично дело за које се сумњичи. Уз све то, морају да постоје и сведоци, вештачења и друге доказне радње које доказују да је неко потенцијална жртва или извршилац кривичног дела.

Овако, за "Новости", објашњава закон, односно процесне радње, бивши судија, а сада адвокат Крсто Бобот:

- Већ неколико дана медији брује о пријави глумице да ју је, наводно, још 2012. године силовао старији колега. Она је, наводно, допунила своју ранију тврдњу у полицији и пред тужиоцем тако што им је доставила лекарску документацију о томе да се лечила због траума које је, како тврди, имала после инцидента са Лечићем. Дала је и снимак њиховог наводног разговора, за који се прича да је настао без знања осумњиченог, дакле незаконито, а онда је он додатно освануо и на порталима, што је за неки доказ у истрази недопустиво, јер је он тајна. Све то не мора да буде и исправан доказ за полицију, односно тужилаштво да, како то јавност очекује, глумац буде ухапшен и процесуиран. Ту је, додатно, и проблем зашто наводна жртва и људи блиски њој, нису одмах реаговали и пријавили случај и починиоца, што је такође кривично дело.

По речима нашег саговорника, а како тврди и Више јавно тужилаштво, против Лечића се за сада воде преидстражне радње.

- То значи да све док ти докази који су им достављени не буду добро проверени и не буде утврђено да су валидни, предистрага може да траје, нема временске одреднице - каже Бобот. - Дакле, у овом случају конкретно, све док тужилаштво не наложи полицији да испита неке доказе, нема говора да глумац може бити ухапшен за шта га оптужује Штајнфелдова. Он, истина, може бити позван и на информативни разговор у својству грађанина, како би се чуло шта као друга страна има да каже. Али, и ту је само реч против речи, а посебно треба имати у виду да је од наводног инкриминисаног догађаја протекло девет година и да се поставља питање шта се до сада чекало.

Како објашњава Бобот, за очекивати је да, евентуално, надлежно тужилаштво најпре током предистраге која се води, утврди валидност достављених доказа:

- Могуће је да ће бити проверавана лекарска документација коју је Штајнфелдова доставила, и из ког периода она датира. Такође, неопходно је извештачити и снимак телефонског разговора, утврдити када је и где он настао и чији су гласови на њему. Такође, и да ли је реч о целом снимку и разговору или су из њега извучени само неки делови. Уз све то битни су и евентуални сведоци, познаваоци прилика, као и чина и делања наводне жртве и осумњиченог, свега што је претходило или се догађало након наводно извршеног кривичног дела, али и чињеница да ли има још нека могућа жртва са сличном тврдњом и причом. Кад све то буде испроверавано, и ако се утврди да је валидно, могуће је ући у истражни поступак и евентуално оптужење. До тада, недопустиво је кршити нечију претпоставку невиности и провлачити га кроз медије.

РАЗГОВОР ИЗ 2016?

ПОЈЕДИНИ медији у среду су објавили да ће прозвани глумац пред правосудним органима тражити да Штајнфелдова објави снимак целог њиховог разговора, јер су "у јавности пласирани само његови делови", да је разговор вођен 2016, на јавном месту, као и да су "ти делови тенденциозно извучени из контекста". Наводно је глумица том приликом нудила Лечићу да "учествује у неком филмском пројекту који она спрема, на тему силовања, па је и разговор био на исту тему".

УЗБУРКАНЕ СТРАСТИ

СТРАСТИ у јавности су већ данима узбуркане због случаја Штајнфелд - Лечић. И док она јавно оптужује глумца да ју је силовао у аутомобилу, он са друге стране тврди да је то лаж и да је спреман да да изјаву у полицији и тужилаштву и да иде на полиграф. Истовремено, у цео случај "уплеле" су се и њихове колеге, које су се поделиле, па једни верују младој глумици и осуђују Лечића, док други тврде да је све намештаљка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)