СУМЊА СЕ НА МИЛИОНСКУ ПЉАЧКУ: О чему је полиција испитивала бившег директора Управе царина Милша Томића

Е. Х.

16. 03. 2021. у 20:13

БИВШИ директор Управе царина Милош Томић приведен је у уторак на информативни разговор у Министарство унутрашњих послова у вези са наводним царинским махинацијама.

СУМЊА СЕ НА МИЛИОНСКУ ПЉАЧКУ: О чему је полиција испитивала бившег директора Управе царина Милша Томића

Милош Томић / Фото Ало

Он је нешто после 11 часова доведен у зграду Службе за борбу против организованог криминала. Према незваничним сазнањима, поред Томића инспектори Одељења за сузбијање организованог криминала су привели још неколико особа из Управе царина, али и приватних фирми. Сумња се да су оне учествовале у малверзацијама са нафтом и цигаретама.

До сада није саопштено о чему су говорили.

Према незваничним информацијама, припадници МУП Србије већ извесно време, по налогу тужилаштва, воде предистрагу о милионској пљачки у Управи царина, као и о расветљавању свих малверзација у овој државној фирми. Оно што је посебно интересантно је да постоје индиције да је преко важних спортских и државних функционера, чак и криминална група Вељка Беливука учествовала у незапамћеним махинацијама и отимачини.

Према неким незваничним сазнањима, најмање 60 милиона евра слило се у џепове ове мафијашке клике.

О овоме је недавно говорио и председник Србије Александар Вучић:

- Интересантно је који су се људи тиме бавили и шта су све тамо радили, који никакве везе са царином нису имали, али су то преузели под своју контролу и радили шта им је падало на памет.

Иначе, у Управи царине је последњих недеља дошло до великих кадровских промена. Почетком фебруара смењен је Милош Томић, а на његово место је дошао Бранко Радујко. Отказ је затим, како сазнајемо, добио и Немања Мањак, некадашњи шеф Одељења за сузбијање кријумчарења УЦ, а касније саветник у том одељењу.

- Мањак, који је јако близак одређеним структурама напредњака у београдском одбору ове странке, под посебном је "лупом" истражних органа. Постоје индиције да је са Славишом Кокезом, председником ФСС, али и Александром Нешовићем званим Баја, "ушао" у посао са отварањем царинских складишта. Наводно, Мањак и Кокеза су омогућили Нешовићу да добије посао на тендеру за царински терминал у Шимановцима.

Посао је потом узиман од фирми које су имале раније склопљене уговоре о складиштењу са Царином и пребациван у објекте који се воде на Нешовића. Ово је само врх леденог брега и у току је чешљање документације у вези са свим царинским малверзацијама. Јер, постоје оправдане сумње да су захваљујући залеђини у Управи царине, појединци у земљу уносили свашта, без икакве контроле.

- У Србију су улазили препуни контејнери свега и свачега, а да уопште нису отварани - наводи наш извор. - Камиони су само пролазили. Та роба није царињена, а питање је и шта је било све у тим кутијама и контејнерима.

МИЛИОНИ ОД НАФТЕ

ПРЕМА писању појединих београдских медија, мимо папира преко граница је наводно нелегално пролазило на милионе литара нафте за шта је био задужен један високи функционер Царине, који је од тог посла месечно сакупљао велике количине новца, који је носио онима који се налазе на врху ланца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)