"НИЈЕ ПРАВЕДНО ИЋИ У ЗАТВОР ЗБОГ ОДБРАНЕ СВОГ ДОМА": Министар Вулин ће предложити промену дефиниције нужне одбране

Новости онлине

13. 03. 2021. у 17:09

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин огласио се поводом случаја у Лебану где је пензионер у својој кући из пиштоља ранио мушкарца који је покушао да га опљачка.

НИЈЕ ПРАВЕДНО ИЋИ У ЗАТВОР ЗБОГ ОДБРАНЕ СВОГ ДОМА: Министар Вулин ће предложити промену дефиниције нужне одбране

Фото: П. Митић

- Човек који је бранио себе и своју непокретну супругу не би смео да због тога буде у затвору. Ако је пуцање у провалника и још уз то млађег, физички снажнијег од пензионера који брани свој живот, онда морам да питам законодавца шта би свако од нас када му буде угрожен живот и част у сопственом дому требало да уради. Нека нам објасне како треба да се понашамо када нам неко провали у кућу и покушава да нас опљачка? Тужилац који је квалификовао пуцање у провалника као убиство у покушају је само следио слово закона и урадио једино што може да уради човек правосуђа све док је овакав кривични закон на снази - изјавио је министар Вулин.

 - Предложићу министарки правде госпођи Поповић да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране. Закони морају да се прилагођавају животу, и када се пишу и доносе морају да поштују принцип правичности. Ићи у затвор због одбране свог дома то једноставно није праведно - поручио је министар Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dragan

13.03.2021. 18:43

Sadašnji krivični zakon na žalost indirektno štiti provalnike i siledžije koji upadaju u tuđe kuće i kradu i uništavaju tuđu imovinu neretko i maltretirajući vlasnike stanova i kuća koji moraju prilikom odbrane da "paze" da ne prekorače nužnu odbranu da ne bi išli oni u zatvor umesto provalnika i siledžije koji im je upao u kuću. Mnogo takvih razbojnika se do sada izvuklo za krivična dela i vreme je da tome dođe kraj.