ПРИЈЕПОЉЦИ НЕРАДО ВЕЖУ ПОЈАС: У прошлој години кажњено 1.643 лица

А.Р.

12. 03. 2021. у 15:55

ОД 8. до 14. марта на целој територији Србије спроводи се појачана контрола учесника у саобраћају са акцентом на појас, коришћење мобилног телефона током вожње и непрописан превоз деце.

ПРИЈЕПОЉЦИ НЕРАДО ВЕЖУ ПОЈАС: У прошлој години кажњено 1.643 лица

Фото: А.Р.

Истраживања су показала да је од 2013. године проценат везивања појаса на предњем седишту на путевима у Србији подугнут са  68 на 84%, али и даље је мали проценат везивања појаса на задњем седишту, па је циљ ових акција контрола везивања појаса од стране возача и путника како на задњем тако и на предњем седишту.

Фото: А.Р.

– На територији Полицијске управе  Пријепоље у току 2020. године поднета су 1643 прекршајна налога због некоришћења сигурносног појаса у току вожње док је за прва два месеца у 2021. године поднето 255 прекршајних налога због истог прекршаја – каже заменик командира СПИ Пријепоље Младен Баковић.

Он напомиње да се деца млађа од 12 година не смеју превозити на предњем седишту са изузетком деце до три године, која се могу превозити али у безбедносном седишту, које је окренуто супротно од правца кретања возила при чему се мора водити рачуна да ваздушни јастук буде искључен.

– Лице ниже од 135 центиметара мора се превозити везано у хомологованом седишту које је причвршћено за седиште у складу са произвођачем бебедносног седишта – закључује Баковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)