ФАЛИ ДВА МИНУТА СНИМКА: Вештак за несрећу код Дољевца каже да је немогуће потпуно анализирати догађај јер на запису недостају кључни моменти

Ј. Ћ.

08. 03. 2021. у 20:09

ИЗНОШЕЊЕ завршних речи пред Основним судом у Нишу, чиме је требало да се оконча суђење Дејану Станојевићу (35), возачу некадашњег директора "Коридора Србије" Зорана Бабића, због несреће на наплатној рампи Дољевац, у којој је настрадала Станика Глигоријевић из Књажевца, а неколико особа повређено, одложено је због одсуства сведока, који је требало да буде испитан као последњи.

ФАЛИ ДВА МИНУТА СНИМКА: Вештак за несрећу код Дољевца каже да је немогуће потпуно анализирати догађај јер на запису недостају кључни моменти

У удесу настрадала Станика Глигоријевић / Фото Ј. Ћосин

Реч је о полицајцу Николи М., који је кобног дана када се догодила несрећа сачинио службену белешку, а пошто се у понедељак није појавио пред судом и своје одсуство није оправдао, судија Мишко Радивојевић га је казнио са 50.000 динара.

Исту казну добио је и његов колега Братислав М., који је саслушан на једном од претходних рочишта, али је био позван да се као сведок појави и у понедељак, што није учинио.

Након тога је своје мишљење и налаз дао представник Комисије вештака Саобраћајног факултета Борис Антић, који је образложио да је експертиза из маја 2019. године, рађена на основу доступног материјала, али да фали око два минута снимка са безбедносних камера.

- У материјалу који је расположив, у 8.30 се видео-запис прекида, а наставља у 8.32. Како је до незгоде дошло у 8.31, није било могуће анализирати, јер се сам наилазак "шкоде" ка наплатној рампи не види, јер тај део снимка недостаје - рекао је Антић и додао да је налаз Комисија допунила само подацима о поступању зимске службе, јер су они накнадно достављени, али да они не мењају стање ствари. - Према грађевинском дневнику, у ноћи између 30. и 31. јануара 2019. извршено је превентивно посипање соли на мостовима, надвожњацима, петљама и тамо где је влажна површина коловоза на ауто-путу око Ниша. Температура је рано ујутру била око нуле, а коловоз су путари посули сољу. Прилагођеном вожњом и постепеним кочењем, возачи не би ни осетили местимично залеђен пут.

Наредно рочиште заказано је за 20. април, када би требало да буде саслушан полицајац који је саставио службену белешку након несреће, а након тога биће прочитане завршне речи.

Станојевић се терети да је управљајући аутомобилом марке "шкода суперб" на наплатној рампи изазвао тежак удес не придржавајући се саобраћајних прописа. Како се наводи у оптужном предлогу, он се кретао ауто-путем Е-75 из правца Ниша ка Грделици, а у канал за наплату путарине број три наплатне станице Дољевац ушао је недозвољеном брзином од 93 километра на час, иако је у зони наплатне рампе саобраћајним знаком одређена максимална брзина кретања возила од 60 километара на час.

Станика Глигоријевић погинула је на задњем седишту "опел астре", док су њена сестра Мирјана и зет Срђан задобили тешке телесне повреде. Од салине ударца "шкода" је њихову "астру" одбацила право на треће возило марке "пасат" које је већ прошло рампу, а за чијим је воланом био Станоје, који је задобио тешку повреду врата услед трзања. У овој несрећи вишеструке повреде задобио је и Зоран Бабић.

ПРЕМИНУО ЈЕДАН ОД ПОВРЕЂЕНИХ

Пре почетка суђења адвокат Станоја Станковића, једног од повређених у овој несрећи, обавестио је суд да је његов клијент недавно преминуо. Судија Мишко Радивојевић наложио је адвокату да прибави пуномоћје његове породице како би могао даље да учествује у судском поступку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

gorans

09.03.2021. 08:03

Profesionalni vozac nije video naplatnu rampu i prakticno bez kocenja udario automobil ispred sebe i ubio putnika ?! Sta se vestaci ? Baba je kriva sto je sedela pozadi ? Ili vozac koji je stao da plati putarinu ? A o tome da je isecen snimak bi moglo do prekosutra ali cemu . Nazalost sve je jasno. Dobro je da zrtve nisu u zatvoru.