"ВОЈНИ МАЈДАН" ЗА ВЕЉУ НЕВОЉУ? "Новости" у Дебрцу код Владимираца, после несвакидашњег открића МУП и БИА

В. М.

08. 03. 2021. у 08:00

ВОЈНИ МАЈДАН ЗА ВЕЉУ НЕВОЉУ? Новости у Дебрцу код Владимираца, после несвакидашњег открића МУП и БИА

Фото: В. Митрић

ОПЕРАТИВНИМ радом припадника Безбедносно-информативне агенције и МУП Србије на једној локацији између Шапца и Лознице пронађен је читав арсенал оружја.

Откривене су и заплењене три аутоматске пушке са седам оквира, затим 11 пиштоља, три кратежа, карабин, снајпер, пригушивач, разне врсте муниције, два носача оптике и сама оптика...

Оружје је пронађено у домаћинству И. Ђ. (72) у селу Дебрц, код Владимираца. Током претреса стана и других просторија откривене су дуге и кратке цеви и остала опрема. И. Ђ. је ухапшен, а судија за претходни поступак Вишег суда у Шапцу одредио му је притвор до 30 дана. Терети се за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

- Осумњичени се бранио ћутањем - каже за "Новости" Зоран Обрадовић, виши јавни тужилац у Шапцу.

- Полиција, по налозима и инструкцијама ВЈТ, наставља предан рад на том предмету. Циљ је да се установе све околности под којима су се наоружање и муниција, у оваквој количини, нашли у домаћинству осумњиченог. Сваки детаљ је значајан, па је рад на том предмету свеобухватан. Прикупићемо све релевантне информације које ће бити снажни докази на суду, али и да потпуно расветле како се све то нашло у кући тог мештанина Дебрца.

Фото: Printskrin

Полицајци су, како незванично сазнајемо, и сами били изненађени када су дошли до "војног мајдана" у Дебрцу. Нико од њих није имао сазнања да се толика количина оружја крије у домаћинству овог старијег човека.

- Сама структура оног што је заплењено, од разних врста оружја до разних врста муниције, једноставно захтева свеобухватну истрагу и анализу, јер је реч о озбиљним стварима које морају, у дословном смислу, да се потпуно рашчивијају - сматрају упућени. - Неко је то оружје ту оставио и вероватно узимао по потреби.

ВЕШТАЧЕЊЕ

ДУГЕ и кратке цеви однете су на вештачење како би се утврдило да ли су коришћене у неким кривичним делима, и ако јесу у којим. Посебно се истражује да ли имају везе са неким од ликвидација почињених у региону.

У селу нико није сумњао шта се налази у домаћинству ухапшеног мештанина, иначе пензионера. Можда су, евентуално, знали само неки од његових најближих, али и то, наводе наши саговорници, "са малом вероватноћом".

- Ничим није показивао да скрива толико оружје, муницију, па још пригушиваче, што не слути ни на какве добре намере - поручују наши саговорници. - Његова одбрана ћутањем још више на све ово баца сумњу.

ДОКАЗИ Пронађене аутоматске пушке, пиштољи, кратежи, снајпер..., Фото: Printskrin

Истрага проверава и оперативни податак да би са овим арсеналом, на неки начин, могла да буде повезана криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића Марета. Они су, према досадашњим сазнањима, на овом подручју имали више штек-викендица, где су се скривали, али и упуцавали оружје.

- Видео-снимци којима располаже истрага показују да су Белвиук, Миљковић и њихови најближи сарадници често боравили у овим крајевима - наводи наш саговорник.

- На подручју Лознице имали су своје јатаке, али и људе који растурају наркотике. У току је прикупљање свих информација како би се разоткрило да ли имају везе са И. Ђ., код кога је пронађено ово оружје.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)