КОКЕЗИНЕ МУТНЕ РАДЊЕ У ЦАРИНИ? Полиција већ дуже време врши предистрагу о наводним малверзацијама тешким најмање 60 милиона евра

В. Н.

03. 03. 2021. у 08:00

КОКЕЗИНЕ МУТНЕ РАДЊЕ У ЦАРИНИ? Полиција већ дуже време врши предистрагу о наводним малверзацијама тешким најмање 60 милиона евра

Фото: В. Данилов

ПРИПАДНИЦИ МУП Србије већ извесно време, по налогу тужилаштва, врше предистрагу о милионској пљачки у Управи Царина, као и расветљавању свих малверзација у овој државној фирми.

Оно што је посебно интересантно је да постоје индиције да је преко важних спортских и државних функционера, чак и криминална група Вељка Беливука, а посредством њега и група Дејана Стојановића Кеке, учествовала у незапамћеним махинацијама и отимачини. Према неким незваничним сазнањима, најмање 60 милиона евра слило се у џепове ове мафијашке клике.

О овоме је посредно пре неколико дана говорио и председник Србије Александар Вучић:

- Интересантно је који су се људи тиме бавили и шта су све тамо радили, који никакве везе с царином нису имали, али су то преузели под своју контролу и радили шта им је падало на памет.

Иначе, у Управи царина је последњих недеља дошло до великих кадровских промена. Смењен је директор Милош Томић, а на његово место је дошао Бранко Радујко. Отказ је пре неколико дана, како сазнајемо, добио и Немања Мањак, некадашњи шеф Одељења за сузбијање кријумчарења УЦ, а касније саветник у том одељењу.

- Мањак, који је јако близак одређеним структурама напредњака у београдском одбору ове странке, под посебном је "лупом" истражних органа. Постоје индиције да је са Славишом Кокезом, председником ФСС, али и Александром Нешовићем званим Баја, иначе Кекином блиским сарадником, "ушао" у посао са отварањем царинских складишта. Наводно, Мањак и Кокеза су омогућили Нешовићу да добије посао на тендеру за царински терминал у Шимановцима. У овој екипи је још један Кекин сарадник А. Д.

Посао је потом узиман од фирми које су имале раније склопљене уговоре о складиштењу са Царином и пребациван у објекте који се воде на Нешовића. Ово је само врх леденог брега и у току је чешљање документације у вези са свим малверзацијама на царини. Јер, постоје оправдане сумње да су захваљујући залеђини у Управи царина, појединци у земљу уносили свашта, без икакве контроле.

- У Србију су улазили препуни контејнери свега и свачега, а да уопште нису отварани - наводи наш извор. - Камиони су само пролазили. Та роба није царињена, а питање је и шта је било све у тим кутијама и контејнерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Kostadin

03.03.2021. 08:12

Od kada je CARINA državna firma. Carinarnica je organizacioni, odnosno područni organ u strukturi Uprave carina. Znači državni organ. A da li je firma i to privatna ili partijska neka čitaoci procene.

Srbijo Zuta kuco

03.03.2021. 08:16

To sve objasnjava. Putem interneta sam kupio proizvod u Kini. Znate li kako oni obracunavaju carinu i porez? Kao osnovu za porez uzimaju vrednost proizvoda i trosak prevoza. Halo, ne uvozim prevoz nego proizvod, materijalno dobro. Na vrednost proizvoda i trosak prevoza dodaju 10% carine pa to postaje osnova za placanje PDV-a od 20%. Nakon pridodatih tih dvadeset odsto to postaje osnova za naplatu njihovih 20% provizije! Receno mi je da na internetu pise da prevoz kosta $211 i da carina ima diskreciono pravo da ne prizna dokunentaciju koju sam prilozio i da primeni tu cenu prevoza. Pitao sam zasto su me slali u banku da dobijem izvod iz kojeg se vidi da su mi sa kredit karte skinuli 108.63 evra ($121 jer su mi dali $5 popusta posto prvi put kupujem kod njih) ako ce mi kao osnov za carinjenje biti uzeto $328. Trazili su mi ugovor sa AliEkspresom da mi daje popust od $5.00. Zar cinjenica da su umesto $126.00 naplatili $121.00 sto se vidi iz bancinog izvoda nije dovoljan dokaz? Idioti, to je moj ugovor. Onih 108.63 evra su mi konvertovali po kupovnom kursu u dolare po drugi put. Receno mi je nesto u smislu da nema cenkanja. Trazio sam da sam odem do carine jer sa njihovom matematikom nesto nije u redu. Rekli su mi da mogu da otkupim papirologiju plus lezarinu. Odbio sam. Upravo su me obavestili da ce prodavca obavestiti da odbijam da primim robu da bi ovaj imao osnova da zadrzi ona 108.63 evra. Svinjarija. Izbegavati ih po svaku cenu. Piratska organizacija neljubazni i arogantni. Jasno je da traze najgoru varijantu za klijenta da bi mu trosak bio sto veci (stalne konverzije dolar-evro uvek po najnepovoljnijem kursu) jer je time i njihova provizija veca.

Dragan R

03.03.2021. 09:01

Каква смо ми земља то је невероватно. Некадашњи ДОС одавно не постоји, не постоје ни многе странке које су чиниле тај ДОС, а и оне које постоје, попут тада највеће и најважније ДС, постоје само на папиру, а њихових људи је све више на најважнијим државним функцијама. Ево последњи је Бранко Радујко. Некадашњи саветник прмијера Ђинђића, шеф кабинета премијера Живковића и генерални секретар председника Тадића је нови директор Управе царина? Ко каже да "жути" и дање не владају?

Smorke

03.03.2021. 09:06

A unutrašnja kontrola na carini... šta je ona radila? Važno je da se objavljuje kada milicija uhvati nekog sa 5 gr trave, a ovamo 60 miliona eura se slilo u nečije džepove ... doduše, krivci su najoštrije kažnjeni udeljivanjem otkaza. Kako će sada bez plate da prežive, živa nisam.