ОНИ СУ ТЕМПИРАНА БОМБА НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА: За волан седају пијани, дрогирани, а једног су ухватили без дозволе

Novosti online

24. 02. 2021. у 20:39

ВОЗАЧИМА на улицама и путевима не прети опасност само од оних који за волан седају у алкохолисаном стању, већ је приличан број и оних који моторним возилом управљају дрогирани!

ОНИ СУ ТЕМПИРАНА БОМБА НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА: За волан седају пијани, дрогирани, а једног су ухватили без дозволе

Зоран Јовановић

Почетком године почело је редовно тестирање возача на психоактивне супстанце, а МУП Србије већ је принуђен да набавља још уређаја који на брз начин детектују присуство дроге. Практично да не прође дан а да не буде откривен повећи број оних који су возили, направили саобраћајни удес, па чак и тотални карамбол под утицајем забрањених супстанци.

Тако је на ауто-путу Београд-Шид полиција зауставила седамнаестогодишњака који је управљао аутомобилом марке “алфа ромео” брзином од 133,8 км/х, без возачке дозволе, а још је био и позитиван на канабис. Исте ноћи, 22-годишњи младић у Београду био је позитиван на кокаин, хероин и метадон, а возио је такође без возачке дозволе!

Само пар дана раније припадници Управе саобраћајне полиције одредили су задржавање тридесетпетогодишњем возачу који је на Новом Београду за 10 минута изазвао неколико саобраћајних незгода у којима су повређене две особе, а тестови су показали да је био је под дејством дроге (кокаин) и алкохола.

Да је ситуација прилично забрињавајућа, потврђују подаци када је за само шест дана крајем јануара из саобраћаја искључено 40 возача на основу резултата теста на дрогу. “Драгер ДругТест 5000“, иначе скуп апарат на коме једно тестирање кошта око 20 евра, очитава присуство седам врста наркотика: амфетамина, канабиса, кокаина, метамфетамина, опијата, метадона и безодијазепина. Међу возачима који су крајем јануара искључени из саобраћаја, 16 њих је било под дејством канабиса, а по осам под дејством кокаина и амфетамина. Код девет је утврђено присуство више врста психоактивних супстанци.

- Не мора да значи да су сви који су возили под дејством наркотика њих узимали тај дан. Када човек узме канабис, он се после 15-30 минута осећа лепо и то га држи 3-4 сата, после чега се враћа у нормалу, али погрешно је мислити да дејство наркотика тада и престаје. Према најновијим истраживањима, марихуана и канабис остају у организму и до 28 дана од дана када су узети, за разлику од алкохола, који нестаје после 12 сати - прича др Зоран Димитријевић, неуропсихијатар и субспецијалиста дечје психијатрије из Ужица.

Дрогирани кидају волан и гас и зато су преопасни за околину

Димитријевић је аутор програма “Школа без дроге” који је у циљу превенције наркоманије усвојила Влада Зорана Ђинићића и којим је у нашој земљи, БиХ и Црној Гори било обухваћено преко 100.000 деце. Недавно су саобраћајци у Ужицу затекли и 45-годишњег таксисту који је возио, како је саопштено, под дејством психоактивних супстанци.

Како тврди др Зоран Димитријевић, свака врста дроге делује различито. Они који узимају дроге које делују депресивно, попут опијума и хероина, неће сести за волан.

- Њима је лепо, проживљавају нирвану и лепо им је када не раде ништа. Међутим, постоји група наркотика који делују лажно стимулативно. То су кокаин, канабис, екстрази, спид и оне наводе човека да се осећа способнијим, расположенијим, да осећа да може да уради нешто више, да неке ситуације решава лакше, да има много енергије, држе га будним, у покрету. Корисници заборављају на проблем и све им се чини лепо. Стога праве грешке, свуда па и у саобраћају - објашњава лекар из Ужица.

Др Димитријевић стање возача под дејством стимулативних дрога покушава да преслика на фудбалском терену. Како фудбалер који је узео неку од таквих дрога може брже и више да трчи од других, каже неуропсихијатар, тако се и возачу чини да је брзина од, на пример, 60 километара на сат јако мала и да може много више.

- У психи му се ствара лажна представа о стању своје психичке и физичке способности, да је бољи и јачи него други, несвестан је да му је урачунљивост смањена. Просто кида волан и гас и зато је апсолутно опасан за околину, а камоли за учеснике у саобраћају.

Тест од 10 минута или у болницу

Поред теста на дрогу који се на основу узорка пљувачке обавља практично док је возач за воланом и траје око 10 минута, постоји други начин контроле присуства психоактивних супстанци.

Наиме, саобраћајна полиција може да пошаље возача за кога посумња да је под дејством наркотика на стручни преглед у одговарајућу здравствену установу, где медицинско особље ради анализу узорка крви, односно урина.

Од 20.000 динара до 30 дана затвора

Када је реч о кажњавању возача под дејством наркотика, после искључења из саобраћа одређује му се задржавање до 12 сати.

- Против возача се подноси захтев за покретање прекршајног поступка и законом је прописана новчана казна од 20.000 до 40.000 динара, или казна затвора од 30 дана, осам казнених поена и заштитна мера забране управљања моторним возилом од најмање шест месеци - кажу из МУП-а Србије.

Возач који одбије да буде подвргнут тесту на дрогу биће санкционисан новчаном казном од 100.000 до 120.000 динара, добити 14 негативних поена и остати без дозволе осам месеци, или одслужити затворску казну од 30 дана.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)