ПОЛИЦАЈЦУ ИЗ ТУТИНА ПЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА: Пресуда Раици Белоици због убиства Фахрудина Скарепа (22)

Н. Кочовић

10. 02. 2021. у 09:02

ВИШИ суд у Ужицу осудио је полицајца из Тутина Раицу Белоицу на пет година затвора због убиства Фахрудина Скарепа (22), потврђено је Вечерњим новостима у том суду.

ПОЛИЦАЈЦУ ИЗ ТУТИНА ПЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА: Пресуда Раици Белоици због убиства Фахрудина Скарепа (22)

Фото: Приватна архива

Полицајац је проглашен кривим за нехатно лишење живота Скарепа, а изречена му је максимална казна предвиђена Кривичним закоником за то дело.

- Пресуда није правноснажна и против исте странке имају право жалбе – казали су ужичком Вишем суду.

Белоица је осуђен јер је у ноћи између 29. и 30. септембра 2017. године, док је био у акцији спречавања шверца, у близини села Долово крај Тутина, пуцао и убио Скарепа.

Он се оптужницом теретио да је испалио метак који је прошао кроз стакло на возачевима вратима аутомобила којим је управљао Скареп и том приликом га тешко ранио. Младић је пребачен у новопазарску Општу болницу где је подлегао повредама.

Након тога полицајац је ухапшен због сумње да је починио кривично дело убиство, да би после спроведене истраге Више тужилаштво подигло оптужни предлог којим га је теретило за убиство на мах, за које је запрећена казна од једне до осам година затвора.

Белоица је, током истраге, тврдио да је савесно обављао посао, да је пуцао у самоодбрани и нехатно јер је, како је говорио, Скареп маневришући возилом хтео да га удари.

Суђење је почело након две године истраге и одлучивања пред којим судом ће бити одржано јер се Виши суд у Новом Пазару, месно надлежан за Тутин где се десило убиство, прогласио ненадлежним.

Тај суд је у образложењу навео да су такву одлуку донели како би се, како су саопштили, елиминисале сумње на непристрасност и правичност поступка, а због “отворене медијске кампање, реаговања политичких партија и невладиних организација које су позивале грађане на протесте”.

Због тога је Врховни касациони суд предмет доделио Вишем суду у Ужицу, а суђење је почело у децембру 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)