ПАДАЈУ ВЕЉИНИ ЈАТАЦИ: Полицајци упали у замку, очекује се још хапшења повезаних са Беливуком

Е. Х.

09. 02. 2021. у 22:25

ПОЈЕДИНИ високи руководиоци криминалистичке полиције МУП Србије својевремено су стали на страну једне од две, до крви зараћене, мафијашке екипе из Котора.

ПАДАЈУ ВЕЉИНИ ЈАТАЦИ: Полицајци упали у замку, очекује се још хапшења повезаних са Беливуком

Фото: М. Анђела

Реч је о "кавчанима", којима је "помагано" чак и у логистици уклањања ривала. Даване су им информације, уклањани докази, а пружана им је и свака друга подршка. Све то, како се сумња, одвијало се преко организоване криминалне групе коју предводе Вељко Беливук и Марко Миљковић.

Оперативни подаци српских безбедносних служби и Сектора унутрашње контроле (СУК) МУП Србије показују да је хапшење двојице припадника Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) Предрага Л. и Б. Д. само почетак велике акције.

- Они су, просто речено, упали у замку - наводи саговорник "Новости".

- Током претреса стана једног од припадника Беливукове екипе нису "пронашли" пиштољ који је био у нелегалном поседу, као ни новац стечен криминалом. Тај стан је био озвучен, а ови полицајци то нису знали. Чуо се њихов разговор. Сумњиче се да су намерно хтели да сакрију доказе. После њих у стан су ушли други службеници МУП и пронашли пиштољ и паре.

Предрага је својевремено на место начелника Одељења за сузбијање организованог кријумчарења опојних дрога у СБПОК довео тадашњи начелник ове службе Горан Папић. Папић је напустио полицију чим је дошло до промене министра. Предрага је нови шеф службе Нинослав Цмолић сменио пре око два месеца.

Ко је све и како помагао "кавачки клан" из државних структура, не само преко Беливука, званог Веља Невоља, и његових сарадника, сада је предмет предистраге. Под "лупом", поред високих полицијских функционера су и одређени тужиоци и судије. Постоје индиције и оперативни подаци да исти ти људи стоје и иза незаконитог прислушкивања председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице.

- Постоје индиције да је сам врх некадашње криминалистичке полиције у томе учествовао - наводи наш саговорник.

- Питање је само, по чијем налогу и из којих интереса. Јер, дефинитивно је утврђено да су Беливуку и његовој криминалној групи наређења стизала директно из Црне Горе и то од Радоја Звицера, једног од наводних вођа "кавачког клана". Овај Которанин повезан је и са другим мафијашким босовима.

Сумња се да је управо Звицер наложио овој криминалној екипи из Београда да убије Милана Љепоју из Ниша, некадашњег припадника пљачкашке екипе "Пинк пантери". Мотив је био тај што је овај Которанин био уверен да је Нишлија организовао двојицу својих суграђана да га убију у Кијеву прошле године, када је избегао смрт само захваљујући сплету срећних околности. Наводно, Љепоја и његови пријатељи били су ближи "шкаљарској екипи", за чији рачун су хтели да убију Звицера.

У овом тренутку иза решетака је 22 члана Беливукове и Миљковићеве криминалне групе, а спрема се хапшење још најмање толико осумњичених. Акцију спроводе полиција и БИА, а по налогу Тужилаштва за организовани криминал. Прикупљени су бројни докази, не само за сурове ликвидације, већ и за изнуду, трговину наркотицима и прање пара.

- Кокаином су их снабдевали "кавчани", а они су то даље растурали по Србији - наводи наш саговорник. - Имали су испоставе у Нишу, али и Новом Саду и другим српским градовима. Учествовали су и у међународном шверцу дроге из Јужне Америке у Западну Европу, а такође и у ликвидацијама у Грчкој, Шпанији, Аустрији...

Обрачун са овом мафијашком хоботницом тек је почео. Стављање Беливука, Миљковића и њихове "војске" иза решетака, почетак је жестоког одговора државе на њихове криминалне послове.

Фото: Новости

САСЛУШАНА ДВОЈИЦА ПРИПАДНИКА МУП

У ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал су на саслушање приведена двојица припадника МУП који се сумњиче да су покушали да прикрију доказе током претреса просторија осумњичених за припадност организованој криминалној групи коју предводе Вељко Беливук и Марко Миљковић. Након саслушања тужилаштво ће одлучити да ли ће суду предложити да се Предрагу Л. (на слици) и Б. Д. одреди притвор.

Полицајци се терете као саизвршиоци за кривично дело помоћ извршиоцу након извршења кривичног дела.

ТОМО ЗОРИЋ И МИЛИЦА ЉУБИЧИЋ ДАЛИ ИЗЈАВЕ У МУП

СЕКРЕТАР Државног већа тужилаца Томо Зорић  потврдио је да су он и заменик тужиоца Милица Љубичић у уторак дали изјаве полицији у својству грађана у вези са њиховим присуством привођењу Милоша Ђукановића, бившег председника ФК Динамо, прошлог петка у Панчеву.

- То је био информативни разговор, а ја сам им доставио сву неопходну документацију у вези са издавањем стана. Доставио сам уговор о закупу, доказе о закупнини и плаћеним рачунима, и одговорио на сва питања - прецизирао је Зорић, који је после привођења Ђукановића рекао да је том приликом са Љубичићевом дошао у Панчево како би узео кирију за стан који његова мајка издаје једном фубалеру, а плаћа је бивши председник ФК Динамо.

НАПАД У ТИВТУ ИНСЦЕНИРАН?

ПОСТОЈЕ оперативни подаци обавештајних служби региона да је покушај ливкидације Вељка Беливука и Марка Миљковића у ширем рејону тиватског аеродрома инсцениран. Наводно, овакав план покушаја ликвидације је скован на слави код Радоја Звицера, којој су двојица Београђана присуствовала.

- Хтели су да покажу да су и они угрожени, да им супротна страна ради о глави - наводи извор "Новости". - Све је осмишљено уз помоћ појединих службеника АНБ, који су и сами били гости на Звицеровој слави. Интересантно, у исто време спречен је напад и на Слободана Кашћелана, који поред Звицера слови за вођу "кавача".

Да би "равнотежа" била потпуна у та три дана "спречена" је и ливкидација једног од пријатеља супротне, "шкаљарске стране". Иза решетака се нашао, према оперативним подацима, Беливуков "војник", Краљевчанин Лазар Илић. Он је ухапшен са својим суграђанином Страхињом Савићем. Србија је за Илићем расписала потерницу због сумње да је октобра прошле године убио Александра Шарца у ТЦ "Ушће".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)