"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Службеник МУП уклањао Вељине крваве трагове

Е. В. Н.

08. 02. 2021. у 08:00

ОПЕРАТИВЦИ криминалистичке полиције, током предистраге свих недела криминалне групе Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља и Марка Миљковића, на прагу су да, поред три убиства, расветле отмицу и нестанак Лазара Вукићевића.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Службеник МУП уклањао Вељине крваве трагове

Фото: Н. Фифић

Како "Новости" сазнају, међу осумњиченима би могао да се нађе и бивши високи службеник МУП Србије, који је помагао у уклањању трагова.

До битних доказа полицијске инспекторе су одвели снимци надзорних камера, али и сведочења осумњичених, који су се у овој великој акцији хапшења чланова организоване криминалне групе, нашли иза решетака. Неки од њих били су спремни да проговоре.

- Неки од осумњичених, који су били сведоци кривичних дела, детаљно су описали тог полицајца, који је волео да се појављује са аутоматом - наводи извор "Новости". - Имамо сведочења, а анализирамо и снимке. Нико неће бити изузет од правде, па макар и да се крије иза маске државног службеника.

Лазар Вукићевић је нестао средином октобра на Бановом брду. Кренуо је на договорени сусрет својим блиндираним возилом и више није виђен. Ни он, ни аутомобил. Са његовим нестанком повезана су још најмање два киднаповања. Сумња се да је реч о држављанима Црне Горе, припадницима клана Алана Кожара, убијеног летос на Крфу, Дамиру Хоџићу и његовом зету.

Вукићевићев нестанак повезан је и са ликвидацијом Аклександра Шарца. Њих двојица су били добри, али су имали, по свему судећи, заједничког "непријатеља". За убиство Шарца осумњичен је Лазар Илић из Краљева. Он је ухапшен пре две недеље у Будви када је покушао да убије Марка Љубишу, званог Кан, блиског члановима "шкаљарског клана" и Луки Бојовићу.

- Илић је, како се сумња, Беливуков војник - наводи наш извор. - И он и Страхиња Савић, други осумњичени, који је ухапшен у Будви.

Иначе, министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да је "без сваке сумње доказано да су припадници организоване криминалне групе, коју су предводили Вељко Беливук и Марко Миљковић, вршили најтежа кривична дела и да ће након њиховог хапшења бити расветљени многи нестанци људи, за која ће, вероватно, моћи да се констатује да су у питању убиства".

СПРОВОЂЕЊЕ ИСТРАГЕ

У ЗАХТЕВУ за спровођење истраге заменик тужиоца за оганизовани криминал Саша Иванић наводи да је ова криминална група од почетка 2019. године до хапшења починила бројна кривична дела. Поред три убиства, терете се и за изнуде, диловање наркотика, незаконито држање оружја...

И током јучерашњег дана полиција је наставила са претресом објеката, прегледом снимака надзорних камера, али и привођењем људи, блиских организованој криминалној групи, коју, како се сумња, предводе Вељко Беливук и Марко Миљковић.

- МУП и БИА настављају са истрагама - рекао је министар Вулин. - Почиње и финансијска истрага, провераваћемо имовину сваког од њих. Сви ови људи ће морати да објасне порекло своје имовине, да објасне како су дошли до одређене покретне или непокретне имовине. Криминалце, ако хоћете озбиљно да ударите, ударите их по ономе због чега постоје и због чега раде, њихов једини интерес су новац и отимање. Ово је хоботница. Сад испитујемо сваки крак.

Вулин је истакао да се ова криминална група тренутно терети за три убиства, али да се прикупљају докази и за остала:

- Ми смо ухапсили двадесетак људи, али истрага се шири. Они су били повезани са бројним другим људима, неко је за њих продавао дрогу, неко је за њих вршио друга кривична дела, неко је учествовао заједно са њима. Дакле, истрага неће стати и ја не могу да гарантујем да је ово коначан број убистава за које се терете.

ПРОНАЂЕНО МНОШТВО ДОКАЗА

- ДУГО су они сматрали да су јачи од државе, да знају више, да их неко штити - рекао је министар Вулин. - Сада се показало да није тако и да је држава много јача. Упали смо у 30 локација, пронашли смо много доказа..., оно што је мени као министру полиције најважније, сви моји припадници су се вратили кући безбедни и неповређени.

До овог тренутка полиција је заједно са припадницима БИА претресла 30 различитих локација на територији целе Србије. Пронађени су оружје, дрога, новац, предмети за чињење тешких кривичних дела... Министар је поручио и да не може бити организованог криминала, а да нема неке везе са државом и да нема неке везе са полицијом, БИА, правосуђем, са неким људима који могу да донесу одлуке или бар дају информацију када се нешто спрема.

- Видећемо ко су били ти људи - истакао је Вулин. - У овој групи коју смо ухапсили има активних затворских чувара баш као што има и бивших полицајаца. Само на том првом узорку можете да видите да има оних који су били делови државе, који су на неки начин могли да помогну и учествују у раду ове организоване криминалне групе.

Вучић: већ се испитују и припадници полиције и БИА

ДРЖАВА је успела да се обрачуна са криминалцима који су сејали страх у кости грађанима и показала да нема заштићених, рекао је председник Александар Вучић и додао да се већ испитују и неки припадници полиције и БИА који су били умешани у криминал.

- Нема сумње да ће одговарати и већ се ради на томе. Истрага се води. Држава нема страха и урадиће свој посао - одговорио је Вучић, одговарајући на питање новинара "како је могуће да криминална група која је недавно ухапшена буде толико јака и да ли ће неко одговарати из државних органа за то".

Он је подсетио да су пре десет дана "они који га нападају говорили - не сме Вучић да их дира јер су његови и заштићени пошто обављају послове за владајућу странку".

- Када су сви похапшени, онда не знају шта ће, па кажу да се један од њих некад сликао са мојим сином. Мојих слика немате ни око чега. Када се појавила слика како се један клибери са једним криминалцем (Драган Ђилас и Владимир Јовановић Јапанац), ти исти медији нису постављали питања. Моје слике нисте видели нигде, али нису слике те, већ кривична дела која треба да покажу ко је поштен а ко није.

С. С. Р.

Приликом хапшења једне од најјачих мафијачких група у Србији, према речима Вулина, није било отпора и оно што је најбитније - акција није проваљена:

ОПТУЖБЕ Вељко Беливук, Лазар Вукићевић (у углу), Фото М. Анђела

- Они су се припремали за неко хапшење, за неки сукоб са полицијом, неки су се припремали и да напусте земљу, припремали су се да избришу доказе иза себе и да униште и оно што је преостало. Подсетићу вас да су они били приведени одмах након свог повратка из Црне Горе. Јасно је њима било да, када су чули председника Вучића који је најавио и објавио почетак рата против мафије, да се то односи на њих. Било им је јасно, али нису могли да знају када и где ће пасти овај ударац.

Дачић: Мафију ударити у главу

АКЦИЈА хапшења Вељка Беливука и чланова његове криминалне групе показује да је држава спремна да предузме радикалне мере у борби против криминала, оценио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић. Он је за ТВ Пинк рекао да је овде реч о борби против мафије и додао да истрага треба да утврди све краке које су имали у разним сферама друштвеног живота:

- За друштво и државу било би лековито да се мафија удари у главу, а самим тим и да се сасече та глава.

У међувремену је настављена претрага терена око куће смрти у насељу Бећарев брег у Ритопеку надомак Београда. Многобројне полицијске снаге са псима трагачима претраживале су терен у потрази за додатним доказима и материјалним траговима. Чешљање терена у којем је кључну улогу имала Жандармерија, настављено је јуче и у рејону Рудника.

У овом тренутку криминална група предвођена Вељком Беливуком и Марком Миљковићем сумњичи се за најмање три убиства. Реч је о Горану Величковићу Гоксију, Здравку Радојевићу и Милану Љепоји. Ова три злочина су почињена на готово идентичан начин, а место убиства је, како се сумња, кућа у Ритопеку. Ова двоспратница је обезбеђена најсавременијим видео-надзором, опасана је високом оградом, коју краси црна капија са шиљцима.

Величковић, иначе, навијач Партизана, нестао је августа прошле године. Полиција сумња да је он намамљен до једне приватне клинике у Вушеградској улици у центру Београда. Ту је ушао у аутомобил "смарт" (полиција је ово возило запленила у току хапшења групе у близини Рудника), који је возио Вук В., један од чланова групе. Одвезао је Величковића до куће у Ритопеку, где му се изгубио траг.

Недуго после Величковића, на идентичан начин нестао је и Здравко Радојевић из Котежа, иначе близак пријатељ Марка Миљковића са којим се, како се сумња, сукобио око тржишта кокаином и поделе плена. Радојевића је позвао члан групе Немања Л. и рекао му да дође до паркинга код "Ласте" на ауто-путу. Ту је ушао у ауто "рено меган", за чијим је воланом била, за сада, непозната особа. Превезен је у кућу смрти у Ритопеку где је, како се сумња, убијен.

Милан Љепоја је нестао у Београду, такође на паркингу "Ласте". До тамо је стигао таксијем, а у колима "пасат" сачекао га је члан групе Дејан Т. и "одбацио" до Ритопека. Ту је убијен, а како наводе полиција и тужилаштво, чланови групе су тада покушали да униште трагове тако што су спалили његову одећу и користили хемијска средства како би очистили просторије и отарасили се тела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)