ЈАХАО ЈЕ БЕЛОГ КОЊА, ЧАСТИО КОНОБАРЕ: Ко је суботички Џек Трбосек Маринко Магда, који је сејао страх са својим ескадроном смрти?

Novosti online

05. 02. 2021. у 22:50

МАРИНКО Магда, бивши припадник Легије странаца бивши припадник Легије странаца и касније Арканових тигрова пресудом мађарског суда осуђен на казну доживотног затвора.

ЈАХАО ЈЕ БЕЛОГ КОЊА, ЧАСТИО КОНОБАРЕ: Ко је суботички Џек Трбосек Маринко Магда, који је сејао страх са својим ескадроном смрти?

Фото: Printskrin

Суботички Џек Трбосек, како су га прозвали, иза решетака је због убиства 14 људи и деце у Србији и Мађарској која је починио 1995. године.

Уједно о њему се данас говори као о најкрволочнијем убици ког Југославија памти.

А КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО?

Од када је са својим ескадроном смрти, како су медији назвали Магдине саучеснике, у јануару 1994. године, у Суботици и Палићу почео свој крвави пир, јавност није престала да интригира прича о овом Суботичанину.

Мештани овог града памте га као човека који је умео да на белом коњу протутњи градским корзоом и који је конобаре, који би напојили његовог љубимца, богато чашћавао.

У Србији је Магда са саучесницима у једној ноћи убио пет људи у Суботици. Масакр је започео суровом ликвидацијом трочлане породице Петрић, Милана, Стане и њиховог сина Данета (10), а завршио га убиством брачног пара Јосипа и Верице Агатић на Палићу. Четири месеца касније полиција је утврдила да је Магда, сам или у групи, убио и старицу Иду Фехер у околини Суботице.

Фото: Printskrin

Због убиства више чланова породица Агатић и Петрић на Палићу, у одсуству је у Србији прво осуђен на смртну казну, а Мађарска због сопствених закона није могла да га изручи држави где се таква казна примењује. У међувремену, максимална казна и у Србији је сведена на 40 година па таквих препрека сада више не би било.

У породичној кући на Палићу, почетком сада већ давне 1994. године, у спаваћој соби, полиција је открила беживотна тела брачног пара Агатић, Верице и Јосипа.

Увиђај који су инспектори обављали није био ни близу краја, када им је стигло обавештење о још једном масакру. У малој кући, недалеко од суботичке Бувље пијаце, убијена је породица Петрић. У соби на самом улазу у кућу, на кревету, лежало је беживотно тело десетогодишњег Данета, у следећој соби тело мајке Стане, а у спаваћој соби тело оца Милана. Они који су познавали Милана, иначе полицајца који је „држао” рејон око суботичке Бувље пијаце, говорили су о њему као о поштеном човеку који, колико им је било познато, није учествовао у незаконитим пословима.

Фото: Printskrin

 

 

КРВ ЦРВЕНА СЛОВА НА СПОМЕНИКУ

- Тог јутра када су откривена убиства, на споменику јунацима из Првог светског рата, у парку преко пута Средње техничке школе, црвеном фарбом било је исписано „Агатић”. Боја која је симболизовала крв још била свежа и сливала се низ споменик. Грађани су били у страху. Непрестано се говорило о убиству Агатића јер их је познавало много људи с обзиром на то да су имали фотографску радњу у центру града – сећа се један од Суботичана.

Група која је убијала по северу Бачке и Мађарској откривена је пошто је један њен члан развезао језик. Иван Ш. с надимком Цигањ, сам се јавио полицији, а пошто је током полиграфског тестирања реаговао на питања о убиствима, инспектори су почели да га решетају питањима. Између осталог, означио је Магду као главног организатора злочина, као и да му је он дао „шкорпион” калибра 7,65 и још један пиштољ да га се „реши”. Оружје је убрзо нађено, а испоставило се да потиче из ратова с простора бивше Југославије.

КОЛИКО ЈЕ УБИСТАВА ПОЧИНИО – НИКАДА НИЈЕ ТАЧНО УТВРЂЕНО

Заједничким радом српске и мађарске полиције утврђено је да су Магда и његови саучесници одговорни за чак 13 убистава, међу којима и смрт старице Иде Фехер, четворочлане породице Балинт у Сегедину, Розалије Хорват из Кечкемета, Суботичанина Драгутина Кујунџића...

Фото: Printskrin

Основано се сумњало да је убио четворочлану породицу Нађ из Сегедина, Балинта (42), супругу Гизелу (42) и њихову децу Данијела (17) и Балажа (10). Истим оружјем којим је убијена ова породица убијен је и брачни пар Антал и Розалија Хорват у Кечкемету, у Мађарској, а у поменутом месту је такође убио хрватског држављанина Драгутина Кујунџића. Суђено му је и за смрт Едите Немет из Орошхазе у Мађарској.

Колико је убистава, заиста, починио, а у колико је учествовао – никада није тачно утврђено. Познато је само да је Магда непрекидно понављао да ниједно дете никада није убио.

Бивши легионар ухапшен је почетком 1994. године, у полицијској станици у Сегедину у коју је дошао након што је позван да преузме дозволу за стални боравак у Мађарској. Инспектори који су радили на овом случају кажу да је позив уствари био клопка, како би се Магда намамио да дође у полицију. Због бруталних злочина на територији наше земље пред српским судом изречена му је смртна казна која је касније, због промене закона, преиначена у максималну затворску казну од 40 година. Поступак против Магде у Србији вођен је у његовом одсуству с обзиром на то да се од тренутка хапшења налазио у суседној Мађарској.

Фото: Printskrin

Годину и по дана по објављивању пресуде у Србији, у децембру 1995. године, Магди је у Мађарској, због дела које је извршио у овој земљи, изречена доживотна робија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика