НОВИ ДЕТАЉИ: Ево шта ће бити са Вељином "Шилеровом"

Е. В. Н.

06. 02. 2021. у 10:00

ПОЛИЦИЈА је у петак наставила да хапси најближе сараднике Вељка Беливука и Марка Миљковића, за које постоји сумња да су вође нове организоване криминалне групе, којој се на терет стављају најтежа кривична дела.

НОВИ ДЕТАЉИ: Ево шта ће бити са Вељином Шилеровом

Кућа Веље Невоље и Марка Миљковића

Лисице су стављене Милошу Ђукановићу, Предрагу Јанковићу Песку и Марку Милосављевићу Бојкету. Током хапшења Ђукановић је био у друштву секретара државног већа тужилаштва Томе Зорића и заменика другог јавног тужиоца Милице Љубичић.

Ову акцију у петак су извели припадници Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије. Како се сумња ова тројка је "управљала" Беливуковим криминалним пословима у Jужном Банату. Конкретно, Ђукановић је био задужен да руководи Фудбалским клубом Динамо из Панчева, који је Беливук под нејасним околностима преузео пре неколико година.

Иза решетака су се нашли и Јанковић и Милосављевић, који важе за продужену руку Вељка Беливука у граду на Тамишу. Панчево је, после Београда, било на највећем удару криминалне екипе Вељка Беливука и Марка Миљковића Марета и њихових сарадника. Ова мафијашка група, блиска "кавачком" криминалном клану, рекетирала је грађевинске предузетнике и друге бизнисмене.

- Имали су разрађен систем рада - наводи извор "Новости" из истраге. - Кад виде да неко зида зграду, са десетак аутомобила упадали су на градилиште. Тражили су газду, а ако он није ту, наређивали су да одмах дође и чекали га. Када би стигао, један од криминалаца би позвао Беливука на телефон и пустио га на спикерфон. Бизнисмену је све било јасно после неколико речи. Тог тренутка остајао би без два или три стана. Документација је била спремна и на лицу места је морао да препише станове на нове власнике.

Нови власници су били Беливукови и Миљковићеви најближи сарадници. Они који би одбили да потпишу, завршавали су у болници. И не само они, него и њихова деца. У страху од Беливука, који је био близак са одређеним полицијским руководиоцима у МУП Србије, нико од њих није смео да пријави случај.

НАШЛИ ТРАГОВЕ КРВИ У ВРЧИНУ

КАКО "Новости" сазнају, полиција је током дана претресла две куће у Врчину, недалеко од Београда, које су служиле као "штекови" Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и његовој екипи. Према незваничним информацијама, пронађени су докази, као и трагови спаљивања. Реч је о уклањању трагова. Наводно, одређени докази пронађени су и у самим објектима. Полиција је дошла и до биолошких трагова. Утврђује се да ли је реч о крви и чијој.

Поред власништва над фудбалским клубом, становима у новоизграђеним објектима, Беливукова банда се "бацила" и на отимање ораница и воћњака. Због тога је у петак у Месној заједници Банатски Брестовац, на само неколико километара од Панчева, одузета документација везана за препродају државне земље и плацева.

Паралелно са расветљавањем бројних убистава, отмица, изнуда и рекетирања, полиција утврђује и шта је све ова група стекла отимањем, али и куповином новцем стеченим криминалом.

- Врло брзо, већ за који дан, биће донето решење о привременом одузимању имовине - наводи наш саговорник. - Не само када је реч о ономе са чиме располажу Беливук и Миљковић, већ и остали чланови групе. Биће заплењена и два здања, "мала Шилерова", како су их крстили медији, али и бројни станови, викендице и земљиште.

У овом тренутку посебан фокус криминалистичких оперативаца и форензичара је на викендицама у делу планине Рудник. Недалеко одатле је ухапшен и сам Беливук, који је кренуо, како се претпоставља у уклањање трагова.

- У двориштима ових кућа затечена су метална бурад у којима је свашта нешто спаљивано - објашњава наш саговорник. - Пронађени су бројни докази. Послато је све на вештачење и чекају се налази евенуталних биолошких трагова и ДНК.

На анализу је послат и велики број возила, које је користила Беливукова "војска". У њима је, такође, пронађен велики број трагова.

- У фокусу су и неки ауто-отпади - каже нам саговорник. - Нестало је десетак особа, за које постоји основана сумња да су их Беливук и екипа убили. Не само што се њима изгубио сваки траг, већ и њиховим возилима. Међу њима је и једна "блинда". Реч је о опасној банди, али докази против њих су необориви.

Полиција је дошла и до одређених сазнања да је ова криминална екипа планирала још један низ бруталних ликвидација. На њиховој мети би се нашли припадници разбојничке групе "Пинк Пантери". Они су се за једног од њих већ "побринули". У овом тренутку не зна се судбина Милана Љепоје, који је нестао у Београду пре неколико недеља.

- Имамо оперативни податак да су Беливук и Миљковић од Радоја Звицера добили задатак да "елиминишу" не само Љепоју, већ и друге "пантере" - истиче извор "Новости". - Према информацијама до којих смо дошли током истраге Звицеровог рањавања у Кијеву и размене података са украјинском полицијом, постоје индиције да је Љепоја повезан са двојицом нападача, иначе Нишлијама. Он их је, наводно, ангажовао за егзекуцију у главном граду Украјине.

Реч је о Петру Јовановићу и Милану Бранковићу, који су се са Љепојом дружили и у граду на Нишави, одакле и траје њихово познанство. Неке информације говоре да је Звицер податке о улози "пантера" у планирању и организовању његове смрти добио од својих веза из украјинске полиције.

Иако тешко рањен, он се опоравио, а по повратку у Котор угостио је Беливука и Миљковића. Ту је, поред осталих, пао и договор о следећим егзекуцијама. За неке од тих убистава, планирано је да се изведу снајпером, па су неки од Беливукових "војника" редовно вежбали недалеко од Панчева.

КОВЕРАТ ПУН ПАРА OД БРАТА БЕГУНЦА

НЕПОСРЕДНО пре сусрета са Томом Зорићем, секретаром државног већа тужилаца, Милош Ђукановић се састао са Филипом Стојићем, предузетником из Панчева, и од њега узео коверат са парама. Реч је о рођеном брату Страхиње Стојића, који је у бекству и за којим је расписана потерница због покушаја убиства. Стојић је стари знанац српске полиције. У његовом обимном досијеу су кривична дела нелегално држање оружја, насилничко понашање, напади на полицијске службенике, пуцњава, рањавање... Припадници СБПОК сада истражују из ког разлога је Стојићев брат Филип дао новац Ђукановићу. Јер, како тврде, у опусу кривичних дела којима се бавила мафијашка екипа окупљена око Вељка Беливука и Марка Миљковића јесте и "скидање" потерница за новац.

РАЗГОВОР О НАСТАВКУ АКЦИЈЕ

СЕДНИЦА Савета за националну безбедност требало би да буде одржана у суботу, најавила је саветница председника Србије Сузана Васиљевић. Она је рекла да ће се на том састанку разговарати о наставку полицијске акције у којој је ухапшено 19 особа, Вељко Беливук и припадници његове групе.

- Мислим да ће се разговарати о наставку ове акције. Председнику ће, вероватно, бити представљене све информације до којих су истражни органи дошли у последњих 48 сати - рекла је Васиљевићева. Она је навела да је Србија одлучна да се до краја обрачуна са организованим криминалом, да су то на почетку својих мандата рекли и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, како би се грађанима понудила сигурна и безбедна будућност.

ЗОРИЋ: ИШАО САМ ПО КИРИЈУ

ТОМО Зорић је за медије изјавио да је тачно да је био у друштву Милоша Ђукановића, али да не зна о чему се ради, јер је реч о младићу којем он изнајмљује стан:

- Са сарадницом сам отишао у један ресторан у Панчеву, где смо се нашли са њим како бих преузео рачуне и кирију од њега. Око шест месеци му издајем стан, који је у власништву моје мајке. Не знам чиме се он бави, реч је о фудбалеру, остало не знам.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НИНОСЛАВ ЦМОЉИЋ, В. Д. НАЧЕЛНИКА СБПОК

ПРОНАЂЕНИ ОРУЖЈЕ И НАРКОТИЦИ

ПОЛИЦИЈА ће наставити да ради на прикупљању доказа против организоване криминалне групе коју је предводио Вељко Беливук, али и свих других криминалних група које угрожавају безбедност грађана, изјавио је у петак в. д. начелника Службе за борбу против организованог криминала МУП Нинослав Цмолић. Он је истакао да овде није реч о навијачима већ о криминалцима и додао да је приликом претреса на више локација у Србији, од којих су неке биле просторије дате на коришћење припадницима ове групе на стадиону Партизана, полиција између осталог пронашла наркотике, оружје, као и материјалне и биолошке трагове, битне за даљу истрагу.

- Циљ нам је био да прикупимо валидне материјалне доказе како би особе које су ухапшене склонили са улице на дужи временски период, односно да олакшамо посао тужилаштву и обезбедимо довољно доказа да пресуде не би пале на суду. Наставићемо и са новим акцијама и доказаћемо да нико није јачи од државе - рекао је Цмолић.

НЕНАД СТЕФАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА СУДИЈА

ОТКРИТИ И ПОМАГАЧЕ

ПРЕДСЕДНИК Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић очекује да даља истрага криминалних активности групе Вељка Беливука буде усмерена на помагаче, односно оне који су осумњиченима пружали логистичку подршку.

- Такође и на оне који су на други незаконит начин погодовали особама за које се сумња да су чланови организоване криминалне групе, конкретно на поједине припаднике полиције, безбедносних служби, али и на правосуђе - прецизирао је Срефановић. - Група Вељка Беливука, уз поштовање претпоставке невиности, за сада нема ухапшених припадника државних органа, али постоје индиције да су имали подршку појединих припадника безбедносних служби и полиције због начина прикривања извршених кривичних дела.

АЛЕКСАНДАР СТЕВАНОВИЋ, СТРУЧЊАК ЗА КРИМИНОЛОГИЈУ

ШАЉЕ СЕ ПОРУКА СВИМА

ХАПШЕЊЕ Вељка Беливука и чланова његове групе добар је сигнал за обрачун државе са организованим криминалом - оценио је Александар Стевановић, из Института за криминолошка и социолошка истраживања. Он је нагласио да се са акцијама тог типа мора наставити, јер организовани криминал представља канцер друштва.

Коментаришући изјаву председника Александра Вучића да следе нова хапшења, Стевановић каже:

- С обзиром на то да је ово врућа тема, шаље се порука свима. У тој криминалној групи нису само они који су ухапшени, то је као пирамида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)