ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Број финансијских онлајн превара порастао за петину, ево како грађани најчешће остају без пара!

В. Ц. С.

03. 02. 2021. у 17:08

СВАКА друга преварантска финансијска трансакција прошле године била је преузимање рачуна корисника, показало је истраживање Kaspersky Fraud Prevention тима.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Број финансијских онлајн превара порастао за петину, ево како грађани најчешће остају без пара!

FOTO: Depositphotos

Удео такве врсте инцидената повећао се са 34 одсто у 2019. на 54 одсто у 2020.

Две најзаступљеније шеме за обезбеђивање приступа банковним рачунима јесу "спасилац" и "инвеститор". У првој тактици преваранти се претварају да су стручњаци за безбедност који глуме одређене сценарије како би "спасили" кориснике. Позивају клијенте банака и представљају се као запослени у сектору за безбедност, који их извештавају о сумњивим наплатама или исплатама са рачуна и нуде помоћ. Спасилац од корисника може да затражи верификовање идентитета путем кода који је послат у поруци или пуш-нотификацији, како би зауставио сумњиву трансакцију или пребацио новац на "безбедан рачун".

Такође од жртве могу да затраже да инсталира апликацију за даљинско управљање, уз образложење да је то неопходно за решавање проблема. Преваранти се углавном представљају као запослени у највећим банкама у региону потенцијалне жртве и користе лажни ИД позиваоца за долазеће позиве како би се представили као права банка.

У другом примеру сајбер криминалци се претварају да су "инвеститори", односно да су запослени у инвестиционој компанији, или да раде као инвестициони консултанти у некој банци. Они позивају клијенте и нуде им брз начин да зараде новац тако што ће уложити у крипто валуту или акције директно са рачуна клијента, без потребе да одлазе у пословницу банке. Као предуслов за ову "инвестициону услугу", инвеститор од потенцијалне жртве тражи код који је она добила у поруци или пуш-нотификацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)