ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ: Суђење Мустафи у марту - одбрана најављује алиби

Танјуг

01. 02. 2021. у 13:29

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова затражило је данас да суђење некадашњем комаданту у тзв. ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за ратне злочине на Косову и Мехохији 1999. године, почне већ у марту, док је одбрана тражила додатно време за припрему, најављујући да ће се Мустафа бранити тиме да има алиби.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ: Суђење Мустафи у марту - одбрана најављује алиби

Фото: Принтскрин

Тужилаштво је указало да је углавном обелоданило све воје доказе одбрани и да ће 15. фебруара поднети предпретресни поднесак судском панелу (судском већу које би требало да му суди), и тражити да суђење Мустафи крене већ почетком марта.

Тужилаштво је става да овај предмет није компликован и да је одбрана имала саасавим довољно времена да се спреми за суђење, нарочито ако планира да се брани алибијем.

Мустафин бранилац Јулијус вон Боне је са друге стране тврдио да је одбрани потребно још времена за окончање својих истрага и припрему за суђење, те сматра да би то могло да заврши до августа, најраније јула.

Адвокат Боне је указао да ће се Мустафина одбрана сигурно заснивати на алибију и да ће у наредна два месеца ступити у контакт са сведоцима који ће га потврдити.

Поред тога, како је додао, мораће да разговара и са другим сведоцима, као и да прикупи документа и извештаје са локација, који иду у прилог одбрани.

Алиби је одбрана којом се доказује да у време извршења кривичног дела оптужени уопште није био на локацији извршења кривичног дела у дато време, односно да је био на другом месту.

Изјашањавајући се на питање судије када би одбрани одговарало да суђење почне, Вон Боне је рекао да то сада не зна, али да би било добро сачекати да обрана оконча своје истраге, јер је тужилаштво за своје, како кажде, имало "године".

Након расправе, судија је и тужилаштву и одбрани дао рок до 1. марта да се споразумеју око окончања истрага и обелодањивања доказа.

Мустафа није присуствовао овој конференцији, по сопственој жељи.

Њему је судија за претходни поступак прошле седмице продужио притвор.

Ухапшен је 24. септембра 2020. године на Косову и изручен Хагу, где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која је потврђена 12. јуна, а објављена 28. септембра.

У њој се поред осталог наводи да Мустафа сноси појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра 2020. године негирао по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО ЈЕ УБИЈЕНИ АДВОКАТ ИЗ СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ: Милан преминуо у операционој сали након породичног сукоба, сви га памте као изврсног човека