ПОСЛЕДЊА СКОЛЕТОВА ИСПОВЕСТ: Аркан је хтео да ме убије, па сам убио ја њега!

Novosti online

30. 01. 2021. у 10:37

ЗОРАН Ускоковић Сколе био убеђен да ће га Жељко Ражнатовић ликвидирати иако су годинама били у добрим односима, након последњег састанка с Арканом рекао пријатељу: „Овај хоће да ме уклони“.

ПОСЛЕДЊА СКОЛЕТОВА ИСПОВЕСТ: Аркан је хтео да ме убије, па сам убио ја њега!

Фото: Архива

Зоран Ускоковић Сколе био убеђен да ће га Жељко Ражнатовић ликвидирати иако су годинама били у добрим односима, након последњег састанка с Арканом рекао пријатељу: „Овај хоће да ме уклони“

БЕОГРАД - Зоран Ускоковић Сколе, који се годинама помињао као један од организатора убиства Жељка Ражнатовића Аркана у хотелу „Интерконтинентал“, са покојним командантом Српске добровољачке гарде годинама је био у добрим и пословним односима.

У последњем интервјуу који је дао аутору књиге „Видимо се у читуљи“ потврдио је да је после ликвидације позвао удовицу Светлану Цецу Ражнатовић и изјавио јој саучешће.

Иако је тврдио да је с Арканом био у добрим односима, један Сколетов познаник је у истој књизи испричао да је заправо сукоб Сколета и Аркана почео много пре убиства. Сколе је, према овој причи, био убеђен да ће га Аркан ликвидирати.

Позајмица постала дуг

- Аркан је једном приликом замолио Сколета, с којим је у то време имао коректне односе, да му позајми 80.000 немачких марака. Новац му је, наводно, био потребан за обавезе према припадницима Српске добровољачке гарде. Сколе му је без речи позајмио новац, а никакав разговор о року његовог враћања нису водили. Прошло је неколико месеци када је Сколе напоменуо Аркану да би било згодно да му врати позајмицу. Аркан му је ноншалантно одговорио: „Ма пусти, то је твоја донација за гарду.“ Сколе, међутим, није био човек који олако прелази преко увреда и евидентног показивања да га друга страна не уважава и сматра мање вредним. Поменута „несугласица“ била је тек увертира у неупоредиво значајнији сукоб - испричао је у књизи један од пријатеља Зорана Ускоковића Сколета.

Далеко већи сукоб, који је у ексклузивном интервјуу за Курир као „кап која је прелила чашу“ поменуо и Драган Николић Гаги, био је трансфер фудбалера Николе Лазетића.

- Када је Аркан одлучио да купи Фудбалски клуб Обилић, свима је било јасно да му амбиције не задовољавају тада реалне могућности клуба. За рекордно време Обилић се пласирао у елитно фудбалско такмичење и одмах освојио шампионат Србије - рекао је Николић.

Довучен

Трансфери фудбалера, према речима познавалаца прилика, у том периоду обављали су се мимо било каквих финансијских контрола, а истоветно се догађало и приликом продаје играча у иностране клубове. Дефинитиван разлаз између Аркана и Сколета настао је управо због фудбалера. Све се закувало око Николе Лазетића, ког су Сколе и његови пријатељи с тренинга у новосадској Војводини довукли у Београд да одмах потпише уговор с Арканом и Обилићем. Лазетићев каснији одлазак у иностранство наводно је био вредан бар десетак милиона марака, али се том новцу и поузданој висини трансфера није ушло у траг. Како било, Ускоковић и Ражнатовић се нису разумели око процента полагања права на новчану наплату. Сколетови познаници кажу да је тврдио како су у послу око Лазетића пола-пола, али је Аркан очигледно мислио да Сколету припада само приход од „техничког ангажмана“ приликом довођења фудбалера у Обилић.

Последњи сусрет

- Приликом њиховог последњег сусрета, Аркан је већ показивао извесну нетрпељивост. Једноставно је питао Сколета: „Да ли си задовољан милионом? „ Сколе је одговорио да јесте. Брзо су се растали. Чим су крочили напоље, Сколе се окренуо ка пријатељу с којим је дошао на састанак и рекао: „Овај хоће да ме уклони. Мораћемо ми...“ Не знам како је то схватио, али је са састанка изашао убеђен да Аркан жели да га убије - описује Сколетов пријатељ из тог времена.

Подсетимо, у исповести за Курир Драган Николић Гаги је открио да је ликвидацију Аркана из Немачке телефоном, 17. јануара 2000. наводио управо Сколе, док је Бранко Јевтовић Јорга био у хотелу пре него што је Добросав Гаврић ушао и пуцао.

Две недеље пре убиства

ДОКЛЕ ЋЕ АРКАН ОВАКО ДА ЖИВИ

Сколетов пријатељ присетио се и разговора који је водио с Ускоковићем три недеље пре убиства. С њима је тада седео и полицајац који је касније пуцао у Аркана Добросав Гаврић.

- Поздравили смо се и Сколе је сео за мој сто. Изненада је упитао: „Шта мислиш, колико ће Аркан овако да живи?“ Био сам збуњен. Одговорио сам: „Ако овако настави, можда неће дуго, или бар не на слободи.“ Сколе се на то насмејао и рекао: „Живеће тај хиљаду година.“ То је било све. Тад ми је то деловало као веома чудан разговор - испричао је Сколетов пријатељ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)