СЛУЧАЈ ИЗ ДВА УГЛА: Миленин и Алексићев адвокат одговорили на пет истих питања - ево шта су рекли

Слађана Матић

24. 01. 2021. у 11:00

МИРОСЛАВ Мика Алексић (68), редитељ и учитељ глуме, осумњичен је да је од 2008. године, па све до прошле године, у просторијама своје приватне школе у Београду силовао и сексуално злостављао девoјке, од којих су неке биле малолетне. На терет му се ставља осам силовања и седам недозвољених полних радњи над шест девојака.

СЛУЧАЈ ИЗ ДВА УГЛА: Миленин и Алексићев адвокат одговорили на пет истих питања - ево шта су рекли

Фото: Принтсцреен

Јавност у Србији је, од када је пре тачно седам дана ова вест објављена, у шоку и неверици. Након потресног сведочења популарне младе глумице Милене Радуловић (26), која је смогла снаге да јавно проговори кроз шта је све пролазила док је похађала ову школу у Кнез Михаиловој улици, "клупко ужаса" је почело да се одмотава. Мучно искуство доживела је и њена колегиница Ива Илинчић (24), а пријаве против Алексића поднело је у међувремену још неколико девојака.

ОПТУЖБЕ Милена Радуловић, ИСТРАГА Мирослав Алексић ,Фото М. Анђела/В. Данилов

Процес би, по многима, могао да буде прекретница, како у правосуђу, тако и у нашем друштву. О теми која данима пуни новинске ступце, ТВ екране, портале, у одвојеним интервјуима одговарају на индентична питања наши познати адвокати, Југослав Тинтор и Зоран Јаковљевић, први у својству заступника Радуловићеве, а други - браниоца Алексића.

Обојица саговорника указују да је интерес државе, као и сваког појединца да се извршиоци тешких кривичних дела изведу пред лице правде, али и да се не сме допустити да овај случај буде релативизован.

Фото В. Н.

Случај "Алексић", из угла заступника жртава 

Фото М. Анђела

1.  У НАШЕМ кривичном праву не постоји принцип формалне оцене доказа - да је једна врста доказа значајнија од друге, већ је сваки доказ процесно равноправан. Квалитет доказа суд оцењује слободно, анализирајући их - сваки засебно и у њиховој међусобној вези. То значи да је снага једног доказа онолика колико може да увери суд да су чињенице које из њега произлазе истина. У јавности се подмеће теза да нема довољно доказа у предмету. То није тачно. У конкретном случају постоје искази не једне већ великог броја жртава које сагласно тврде исто - да су сексуално злостављане од окривљеног Алексића и које у ситним детаљима описују под којим околностима и на који начин се то континуирано злостављање одвијало. Оне у својим исказима износе врло уверљиве разлоге због којих су тек по протеку одређеног времена одлучиле да пријаве полицији. Њихове исказе суд ће анализирати у свим детаљима и поред исказа оштећених изводиће и друге доказе како би проверио њихове тврдње саслушањем сведока и вештачењима.

2.  ИСХОД овог поступка одредиће број жртава и садржина њихових исказа, али не мислим да ће то бити брзо. Видели сте да саслушања жртава трају по пет сати, што је за њих посебно трауматично, али и неопходно јер су све околности које описују од суштинског значаја за оцену веродостојности њихових тврдњи. И зато мора бити детаљно. Сама чињеница да су жртве спремне да се суоче са окривљеним и да га погледају у очи даје један додатни квалитет и олакшава посао суду. Због тога за овај случај није толико важна брзина колико је важан квалитет правде - начин на који се поступак води и одлука којом се поступак заврши.

3.  ЗА САДА постоје четири девојке које су пријавиле случај и две девојке које су се јавиле на општи позив који је полиција упутила јавности одмах након хапшења окривљеног Алексића, а према информацијама које још увек нису званично потврђене, у протеклих неколико дана полицији се јавило још десетак девојака. Свакако да полиција мора претходно да провери све ове пријаве јер се тужилаштву не доставља свака пријава, већ само оне пријаве из којих произлази основана сумња да је кривично дело извршено.

4.  ОЧЕКУЈЕМ да ће охрабрити не само жртве у овом предмету већ и у свим будућим случајевима. Жртва која пријави сексуално злостављање не само да приликом сведочења поново пролази кроз трауму коју је доживела, већ има страх да ће уколико пријави случај бити стигматизована од околине. Овај случај је показао да то не мора бити тако. Ове младе храбре девојке нису доживеле јавну стигматизацију и кроз овај поступак пролазе уз пуну подршку својих најближих - породице и пријатеља, што им све скупа додатно улива снаге да истрају. Уверен сам да је на овај начин окренут нови лист у односу друштва према жртвама сексуалног насиља, јер за силоватеље мора постојати нулта толеранција, ако желимо да живимо у нормалној земљи.

5.  СВАКАКО да су медији помогли, али је реакција била очекивана. Велики број жртава и околност да се сексуално злостављање одвијало у осмишњеном амбијенту школе у коју су деца примана у првом разреду основне школе и остајала све до краја средње школе представљају специфичне околности које морају "попалити све аларме" како се не би допустило да један овакав случај буде релативизован и заташкан на било који начин. Чињеница да су Милена и Ива биле спремне да јавно проговоре о томе шта се дешавало додатно је допринела интересовању јавности, али је и тајност истраге ускратила јавност за многе детаље из којих би свима било све кристално јасно. Не мислим да оволика медијска пажња може трајати дуже времена и не треба да траје, али се мора водити рачуна да овај случај не буде заташкан кроз судски поступак. Моја улога је да то не дозволим, а верујем да је то и улога медија .

___________________________________________________________________________________

Случај "Алексић", из угла браниоца осумњиченог

Фото З. Јовановић

1. ЗАСАД нису презентовани такви докази.

2. БРЗИНА спровођења истраге зависи највише од тужилаштва и количине прикупљених доказа.

3. ОДБРАНИ још увек није презентован коначан списак оштећених и сведока.

4. ИНТЕРЕС сваке озбиљне државе и друштвене заједнице је да на достојанствен начин извршиоце тешких кривичних дела изведе пред лице правде, а охрабривати жртве сексуалног насиља на начин како је то учињено у овом кривичном предмету је нецивилизацијски, дивљачки и недопустиво. Шаљемо свету јако лошу слику о нашој држави, где су по ко зна који пут медији преузели улогу правосуђа, која им не припада, и где је неко по ко зна који пут злоупотребио медије како би се покрио недостатак ваљаних доказа и искривила истина. Овај предмет се претворио у социолошки феномен и показао колико некад умемо као народ бити крволочни и како лако заборавимо да је принцип "талиона" (око за око, зуб за зуб) давно превазиђена форма заштите основних људских вредности.

5. УЖАСНУТ сам поступањем појединих медијских кућа, које су једностраним пристрасним извештавањем и једноумљем практично обмануле српску јавност о кључним чињеницама везаним за овај кривични предмет. Имам информацију да су две озбиљне новинске куће - иницијатори медијске хајке, одбиле да објаве неке материјале мог клијента Мирослава Алексића, насупрот томе подстрекавале су целу друштвену заједницу на линч, кршећи основна људска права зајемчена Уставом ове државе, брутално газећи презумпцију невиности осумњиченог. Оваквим понашањем мој клијент стављен је у позицију грађанина другог реда, а створени су услови и околности да ионако раштимовано правосуђе не може да ради свој посао како треба. Мислим да је сувишно да вас подсетим у каквим условима реализујемо одбрану, где нам тужилаштво не дозвољава да оштећенима поставимо елементарна и логички повезана питања у вези са самим кривичним делима која се мом брањенику стављају на терет!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)