ЖРТВЕ ТРЕБА ОХРАБРИТИ ДА ПРОГОВОРЕ: Зашто неким женама треба више времена да пријаве силоватеља

З. НИКОЛИЋ

20. 01. 2021. у 08:32

НАКОН силовања, готово по правилу, жртве се налазе у процесу различитих фаза које треба освестити, савладати, превазићи, а тек онда предузети неке поступке, између осталог и пријавити насилника полицији - објашњава Мирјана Митић, социјална радница и консултант за пружање директне подршке женама са искуством насиља из Аутономног женског центра.

ЖРТВЕ ТРЕБА ОХРАБРИТИ ДА ПРОГОВОРЕ: Зашто неким женама треба више времена да пријаве силоватеља

Илустрација

- У већини случајева, процеси су праћени осећајем срамоте и страха. Жртве често окривљују себе зато што им се то десило, мисле да им нико неће веровати. Постављају себи питање шта ће бити након што проговоре? Кога ће то повредити? Да ли ће их то обележити за цео живот?

Потом следи страх од питања зашто одмах нису пријавиле такав догађај? То наступа без обзира на то да ли се жртва јавила после неколико дана, месеци или година.

- Окружење у ком постоји неразумевање, али и чињеница да институције не гарантују брз и ефикасан разултат, могу допринети томе да жртва никада не скупи довољно снаге да проговори - додаје наша саговорница.

Читаво друштво мора изнова да шаље поруку да нема толеранције на било који облик насиља, а нарочито силовања.

- За насиље је увек крив онај ко га чини, ма како се жртва понашала или носила - јасна је Митићева. - Верујем да ће се многе жртве охрабрити да пријаве преживљено. Овај случај ће бити тест за наше правосуђе, првенствено тужилаштво. Треба јасно доказати да је осумњичени силовао тако велики број девојака, а све је постало јасно после протека толико година од када су се силовања десила. Морају да буду примењене све законске мере како би се ове девојке заштитиле од секундарне трауматизације, али и евентуалних претњи или уцена током поступка.

БЕЗУСЛОВНО ПОВЕРЕЊЕ

Логично питање је како жртвама силовања пружити подршку?

- Безусловно веровање и истинска емпатија су први кораци када неко проговори - подвлачи Митићева. - Тиме жртви дајемо снагу да проговори о ономе шта је преживела. Не умањујући значај терапијског опоравка жртве силовања, сматрам да фокус мора бити и на друштвеној одговорности у случајевима када се ова тема отвори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)