ЈОШ 20 ДЕВОЈАКА ПРИЈАВИЛО АЛЕКСИЋА: Београдска полиција затрпана новим оптужбама против власника приватне школе глуме

Е. Х.

20. 01. 2021. у 08:00

БЕОГРАДСКА полиција затрпана је новим пријавама против Мирослава Мике Алексића (69), редитеља и власника школе глуме "Ствар срца".

ЈОШ 20 ДЕВОЈАКА ПРИЈАВИЛО АЛЕКСИЋА: Београдска полиција затрпана новим оптужбама против власника приватне школе глуме

Фото Д. Живанчевић

Како "Новости" сазнају, од тренутка када је саопштено да је он ухапшен због сумње да је силовао и сексуално напаствовао својих шест ученица, још 20 девојака је поднело пријаву полицији, тврдећи да су и оне биле његове жртве. Од њих се сада узимају изјаве, које ће бити прослеђене Вишем јавном тужилаштву, које ће затим донети одлуку хоће ли против Алексића проширити истрагу.

Он је ухапшен због сумње да је од 2008. па до прошле године, у просторијама своје школе, сексуално напаствовао тада малолетну глумицу Милену Радуловић и још пет својих ученица. Засад му се на терет ставља осам силовања и седам кривичних дела недозвољене полне радње, а међу жртвама су, по сопственом изјавама, такође глумица Ива Илинчић и Сара Зељковић. Према неким информацијама, тужилаштво би од од среде требало да почне да узима изјаве од оштећених.

Алексићу је, након саслушања у тужилаштву, одлуком Вишег суда у Београду одређен притвор од 30 дана и он ће најпре боравити у карантину, односно у изолацији београдског Централног затвора због ситуације са вирусом корона. Како сазнајемо, ћелију ће у овом периоду делити са још тројицом притвореника, и то у делу затвора који служи као карантин. Затим ће бити смештен у регуларни затворски блок и ћелију, где вероватно неће бити сам. Као и сви други, имаће право на пакете и посете два пута месечно.

Иначе, учитељ глуме, по свему судећи, има проблема да ангажује адвоката, пошто му је у уторак пуномоћје отказао и Немања Јоловић. Тако је за три дана променио три адвоката, а још неколико познатих канцеларија је одбило да га заступа. Како нам је Јоловић рекао, кад је после одређивања притвора Алексићу прочитао наредбу за истрагу, видео је да једна од оштећених девојака ћерка његовог доброг пријатеља.

- У сукобу сам интереса. Не могу да радим у пуном капацитету и браним Алексића како треба. И кодекс наше коморе налаже да пријавимо такве случајеве. Кад сам прихватио да га браним, нисам знао ко су оштећене, све док нисам погледао списе - каже Јоловић.

ЗАСТАРЕЛОСТ ТЕК ПОСЛЕ 30 ГОДИНА

Кривични закон кажњава полно узнемиравање или радње, као и силовање, казном затвора за починиоца.

- Међутим, ако се полно узнемиравање или радње, што је блажи облик кривичног дела у односу на силовање, десило давно, пре више година, то дело застарева и због тога се осумњиченом не може судити. Кад је реч о силовању, апсолутна застарелост наступа уколико је од извршења протекло дупло више времена од максимално предвиђене казне, која је по закону од 12 до 15 година. Међутим, ако све оптужбе буду доказане, и неко дело почињено након доношења новог закона, казна може да буде и доживотни затвор - закључује Бобот.

Алексић је у Вишем тужилаштву на саслушању у потпуности негирао све оптужбе, уз коментар да му није јасан мотив због га Милена Радуловић и остале девојке терете за овако тешка дела. Нарочито, јер су га за наводно почињена дела оптужиле после толико година.

Адвокат Крсто Бобот, иначе бивши судија, за "Новости" каже да, када је реч о кривичним делима силовање, сексуално узнемиравање и недозвољене полне радње, веома тешко доказива ако се пријаве након дужег временског периода.

- Када се тако нешто догоди, неопходно је да жртва одмах оде код лекара, који ће је прегледати и установити евентуалне повреде - објашњава Бобот. - Након тога, случај треба пријавити полицији, што неретко, уради и надлежни лекар, који је прегледао жртву. Узимају се и сви потребни докази, попут бриса, саслушава се жртва, евентуално блиски сродници, пријатељи или други сведоци, који имају сазнања да се кривично дело десило. С протоком времена, односно ако жртва не пријави одмах злостављање и не поседује лекарску документацију о евентуалним повредама и друге доказе да је силована, таква дела се касније тешко доказују.

ПРИЈАВЕ

КАКО сазнајемо, Алексић је пријављен за по једно узнемиравање почињено у 2008. и 2009, за осам дела 2012-2013, још четири 2018-2019. и једно прошле године.

Наш саговорник даље каже да, ако су жртве малолетне особе, поступак је исти, с тим што код лекара и у полицију, одлазе у присуству родитеља. Касније, у већини случајева, имају и разговор са психологом.

- Када прође доста времена од извршеног злочина, а жртва реши да о свему проговори и пријави насилника, надлежни увек реагују. Узима се изјава оштећених у полицији и у тужилаштву, али исто се поступа и са осумњиченим. Тада долазимо у ситуацију да жртвина изјава, односно оптужба, представља одређени доказ, али исто тако да он долази у колизију са изјавом, односно тврдњом и одбраном осумњиченог. Дакле - реч против речи - каже Бобот.

Ипак, он даље објашњава да се, након тога, ради такозвано суочење жртве и осумњиченог, разна вештачења, пре свега психолошка, а онда је на надлежнима, пре свега на суду, да одлучи коме ће поверовати.

Када у одређеном случају постоји више жртава за осумњиченог то може да буде отежавајућа околност.

- Уколико не постоје материјални докази за оптужбе, што је најважније, али се са сличном причом и оптужбама јави више жртава, то може да отежа ситуацију осумњиченом - објашњаба Бобот. - Али и тада је потребно да приче жртава буду немало идентичне, слична искуства, истоветно извршење кривичног дела... Веома је све то тешко утврдити и проверити с протеком времена. Осим ако не постоји и појави се евентуални сведок немилог догађаја и тачно каже да је све то видео, знао, чуо. Али тада може да се и он нађе у проблему ако је знао за кривично дело, а није заштитио жртву, односно пријавио злочин.

ЂОРЂЕ ДАВИД:БРАНКА СИГУРНО НИШТА НИЈЕ ЗНАЛА

- МЕНИ је Мика после мог покојног оца био први ауторитет. Ово је пакао за мене. Он је био херој мог сазревања и не схватам шта се десило у његовој глави да дође до овога - рекао је музичар и глумац Ђорђе Давид (на слици) за "Гранд онлајн" након што су Милена Радуловић и Ива Илинчић у јавност изнеле болне детаље о силовању и злостављању које су доживеле од учитеља глуме Мирослава Алексића и који је био један од првих полазника Алексићеве школе глуме.

Ђорђе Давид

Он каже да се чуо са Алескићевом супругом Биљаном Машић, са којом је био и колега на Академији, и тврди да она није знала ништа о евентуалном злостављању.

- Рекао сам јој да на мене може да рачуна 24 сата. Мала Радуловићева је била код Биљане на класи, знам је од 14. године и одговорно тврдим да Биљана ништа није знала. Милена је доживела озбиљно олакшање и камен са своје душе скинула, а Биљана га је добила. Суд ће рећи своје, једва чекам разрешење - каже Давид.

АНА БРНАБИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: ДА СУДОВИ КАЖУ СВОЈЕ

Морамо пружити подршку девојкама, али и свим женама које трпе било какав вид насиља - рекла је премијерка Србије Ана Брнабић, коментаришући случај глумице Милене Радуловић и осталих девојака које су пријавиле професора глуме Мирослава Мику Алексића за сексуално злостављање.

Фото: Принтскрин

- Још једном апелујем све у нашем друштву, да пружимо подршку тим девојкама и свим женама које трпе било какав вид насиља и дамо простора правној држави, да судови кажу своје. Мислим да је ово изузетно тешка, комплексна и емотивна тема и сви треба да направимо паузу, уздржимо се од лоших коментара и са пажњом пратимо развој догађаја - изјавила је председница Владе.

МИЛОШ БИКОВИЋ: ПОКАЗАЛЕ ХРАБРОСТ И ЗРЕЛОСТ

ГЛУМАЦ Милош Биковић је на свом "Инстаграму" дао подршку колегиницама Милени Радуловић и Иви Илинчић.

Фото: Принтсцреен/Инстаграм/bikovic

- Милена је моја пријатељица. Моја храбра пријатељица, и то сам одувек знао. Ива је дивна млада уметница, из моје позоришне куће, био сам асистент на њеној класи, и сад је показала колико је зрела. Да се није десило у мом блиском окружењу, мојим пријатељицама, мојим колегиницама, девојчицама које сам гледао како расту у дивне младе жене и уметнице, вероватно никада не бих знао колико то може да буде страшно. Оне знају да имају моју љубав и моју подршку. А сви они који броје гласове подршке, лајкове или крвна зрнца - праве од ове теме оно што она никад не сме да постане. Можда не знају шта раде, не одобравам и не учествујем. Овом приликом желео бих да охрабрим и остале жене које су имале слично искуство да иступе и проговоре.

ЈЕЛЕНА КАРЛЕУША: СЕСТРЕ, ГЛАВУ ГОРЕ, СТИСНИТЕ ЗУБЕ

- ЈАВНА је тајна да се младе глумице злостављају и уцењују улогама, деценијама - каже певачица Јелена Карлеуша. - Питајте било коју глумицу колико је пута доживела од задриглих крмака и матораца који одлучују ко ће добити коју улогу, да траже нешто заузврат!?

Фото: Ж. Кнежевић

Исто важи и за младе певачице, али и жене у свим другим професијама редом. Свака жена је доживела бар непријатност од мушкарца. Ја - милион пута. Моја подршка младим женама из ове тренутно актуелне приче, али и свим онима које далеко од јавности овог момента пролазе кроз сличан пакао. Сестре, главу горе, стистните и зубе и песнице!

БРАНКА КАТИЋ: БИЛА САМ МЕТА ЊЕГОВИХ ГРУБОСТИ

НАКОН исповести Милене Радуловић и Иве Илинчић, које тврде да их је професор глуме Мирослав Алексић годинама сексуално узнемиравао, јавила се и Бранка Катић и послала пуну подршку младим колегиницама:

Фото М. Ђоковић

- Жао ми је због свега што су прошле и дивим им се, јер нису дале да их то духовно и ментално уништи. Као члан Омладинског драмског студија, који је водио Алексић, знам о каквом се менталном малтретману ради. Није час прошао да ме није слао на умивање, говорио ми да сам глупа. Имали смо и једну епизоду, где ми је због играња са бендом "Забрањено пушење", у емисији "Хит месеца", а што је био део стицања радног искуства, праксе у средњој школи, направио сцену пред свима - питао ме да ли је у реду да се девојчица од 15 година "пробија сисама кроз свет"... Морам да признам да се никада нисам осећала сасвим пријатно на часовима, јер сам увек била мета његових грубих вербалних опаски.

СЛОБОДАН ЋУСТИЋ: СТРАХОВИТА ДИСКРИМИНАЦИЈА

ЧУО сам причу да када супруга господина Алексића прима у класу, да те године искључиво, дакле 90 одсто студената, буде примљено из школе Мике Алексића. Ја то не знам, али се то може врло лако проверити. Уколико је то тачно, онда је то врста страховите дискриминације.

Фото: Игор Маринковић

У једну руку. У другу руку, слободна воља професора да одабере кога ће он подучавати. Али то је једна врста корупције, уцене. Причају, "ко је у школи код Мике, 90 одсто пролази". И, кад дође неко дете ту, из чистих намера, хоће да се бави уметношћу, дође Мика, Лаза, Пера и каже: "Видим да си веома талентована, хајде само да видим колико си слободна". И онда крене атак на то дете које је запамтило само ону информацију - да ће бити примљена, уколико прође школу Мике Алексића. И онда ће то дете да уради скоро све. Ја се сад јежим док ово причам... - каже глумац Слободан Ћустић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Аутом покосио младића у Власотинцу, сломљене ноге и кичма - пијани возач побегао, па ухапшен