МИКА ЗАТЕЧЕН СТАВЉАЊЕМ ЛИСИЦА: Ево како се Мирослав Алексић (68) понашао приликом хапшења

С. Ј. МАТИЋ

18. 01. 2021. у 22:30

ВЛАСНИК београдске школе глуме "Ствар срца" Мирослав Мика Алексић (68) негирао је у понедељак на саслушању у Вишем јавном тужилаштву да је од 2008. па до прошле године у просторијама своје школе сексуално напаствовао тада малолетну глумицу Милену Радуловић и још пет својих ученица, које су се до сада јавиле полицији.

МИКА ЗАТЕЧЕН СТАВЉАЊЕМ ЛИСИЦА: Ево како се Мирослав Алексић (68) понашао приликом хапшења

Мирослав Мика Алексић

Њему се на терет ставља осам силовања и седам кривичних дела недозвољене полне радње, а после саслушања му је одређен притвор до 30 дана.

Како се тврди, једна од оштећених је и сада малолетна, док су остале биле малолетне у време извршења кривичних дела, али се, по њиховим тврдњама, злостављaње наставило и када су постале пунолетне.

Тужилаштво је од Вишег суда затражило да му одреди притвор због тежине кривичних дела због којих је осумњичен, али и чињенице да "су кривична дела извршена од стране особе која је уживала поверење целокупне српске јавности". За дела за која је осумњичен запрећена је казна до 15 година затвора.

Како "Новости" сазнају, Алексић је у суботу, након хапшења, у полицији био смирен, али и затечен стављањем лисица на руке. У првом моменту нису му саопштени детаљи, нити ко га тачно терети, већ само за шта се сумњичи и да га је пријавило више девојака. Према незваничним информацијама, он у полицији није давао никакву изјаву, нити се изјашњавао о оптужбама. Био је прилично смирен и кад му је одређено задржавање од 48 сати.

Његова супруга Биљана Машић, иначе професор на ФДУ, у понедељак је новинарима кратко изјавила: "Биће шта ће бити, немам коментар".

Она је одмах ангажовала адвоката Драгана Плазинића, али се у међувремену испоставило да он није стигао да овери адвокатску легитимацију за ову годину, па му није дозвољено да преузме решење о задржавању. Како каже наш извор, он је најавио жалбу на ту одлуку, али су му у полицији рекли да не може да је пише, јер је можда избрисан из именика адвокатске коморе.

Након тих процедуралних проблема, Алексићу је додељен бранилац по службеној дужности Жељко Грбовић, који је у недељу примио решење о задржавању и спремао се за саслушање. Међутим, из тужилаштва му је у понедељак јављено да не долази, јер је у међувремену Алексић добио изабраног адвоката. Како сазнајемо, Биљана Машић је у недељу покушала да ангажује неколико угледних адвокатских канцеларија да бране њеног супруга, али они нису хтели да се прихвате заступања из различитих разлога.

Алексић је приведен након што је Радуловићева са још четири девојке полицији поднела пријаву против њега због силовања. Након што је полиција издала саопштење у којем је наведено да се сумња да има још оштећених, уз позив да пријаве напаствовање, у недељу по подне у просторије ПУ за Град Београд су дошле још две девојке. Једна од њих је Сара Зељковић, која је то потврдила објавом на друштвеним мрежама, док друга није желела да јој се открива идентитет. У полицији очекују да ће се јавити још девојака.

Радуловићева је свог некадашњег учитеља оптужила да ју је силовао 2012. године, када је имала 17 година. Она је у полицији детаљно описала шта се дешавало међу зидовима школе и да је напаствована неколико пута.

Да случај пријави после осам година, глумица је одлучила када је чула да се нешто слично дешавало и другим девојкама. Са некима од њих је ступила у контакт, и после вишемесечног "ломљења", ипак су одлучиле да пријаве професора.

О начину рада Алексићеве школи, које је према речима својих бивших ученика био веома строг, својевремено је причала и глумица Бојана Маљевић, која је признала да је и она често плакала.

- Исто сам много плакала и много патила, нисам чак годину и по долазила у групу, али све је то био неки мој развојни пут и неки наш развојни пут - рекла је Бојана и набројала све Микине "заповести". - Прво је "Благо нишчима духом, њихово је царство небеско", друго је "Не љутим се ја што ти мене лажеш, него што мислиш да ја теби верујем". Треће правило је било да у групи нема забављања ни заљубивања, што се није поштовало, морам да кажем, углавном. Четврто правило је било "Навијам за ОФК Београд", па сад ви видите. Интимно сам навијала за Звезду, али никад то нисам смела да изговорим. И пето правило групе је било и остало, колико ја знам "у групи важи самоуправљање и само Мика управља".

МАЈА ПОПОВИЋ: ВАЖНА ЈЕ ПРЕВЕНЦИЈА

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић у понедељак је на скупу о стању родне равноправности, у вези са привођењем Алексића, изјавила да подржава све жртве насиља, поштујући претпоставку невиности.

- Важно је да медији пропрате и исход поступка и да тако сви превентивно делујемо, у смислу генералне превенције спречавања насиља над женама - рекла је министарка правде.

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ, ПРОФЕСОР НА ФДУ: ПОДМУКЛИ АТАК НА ДУШУ И БИЋЕ

- СЕКСУАЛНИ злочин, а посебно силовање, ово је веома важно разумети, није секс. Он је насиље које за средство има полни однос, нежељени и недозвољени додир, блудне радње које нису себи сврха: силоватељ пре свега врши насиље над личношћу жртве, подмукли атак на њену душу и биће, на њену људску вредност, поништавање свега што она представља као особа - написала је на свом фејсбук-профилу Биљана Србљановић, професорка на ФДУ, реагујући на случај Мирослава Мике Алексића. - Он је, обљубом девојчица које су га годинама гледале као очинску фигуру и особу од највећег ауторитета у њиховим животима и то на начин да га поштују и цене више од самих родитеља, децу издао на најмонструознији начин.

МАЈА МАЛЕТКОВИЋ, РЕДИТЕЉКА: ХРАБРО СУ ПРОГОВОРИЛЕ

Редитељка Маја Малетковић је објавила да се у Микиној школи глуме суочавала са непријатним интимним питањима, на које је, као и остале девојчице из групе, морала да даје искрене одговоре свом тадашњем учитељу.

- Питања попут "да ли се ј....а" и "како највише волимо да се ј....о" нису била реткост. Док као дете проживљаваш такве ствари, да би преживео немаш избора него да потиснеш или нормализујеш то што ти се дешава, јер он је себе у систему у којем смо били поставио као догму... Зле и незаконите радње тог човека су трајале и пре, а и после случаја о којем је Милена храбро проговорила. Друго, када си дете у таквој ситуацији, да би преживео, потиснеш то у себи, јер је бол превелики - навела је Маја Малетковић.

БАНЕ ЈЕВТИЋ, ГЛУМАЦ: ТАМО САМ БИО НЕСРЕЋАН

Глумац Бане Јевтић је признао да је био несрећан због строгих правила у групи Мике Алексића, али да није смео да каже родитељима.

- Укратко, моја подршка Милени. Ја сам био код Мике у групи и нисам мојима прво смео, а онда ни хтео да кажем која су тамо правила и колико сам несрећан. Деци се не верује. Родитељи у великом броју не познају своју децу. Ја сам побегао оданде, али не смем да замислим колико је током деценија измучене деце оданде отишло - испричао је Јевтић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)