РЕДИТЕЉ АЛЕКСИЋ СИЛОВАО УЧЕНИЦЕ? Јавност згрожена - Мика осумњичен за сексуално злостављање пет девојака, две биле малолетне

Е. В. Н.

17. 01. 2021. у 22:49

МИРОСЛАВ Мика Алексић (68), редитељ и учитељ глуме, осумњичен је да је од 2012. па све до прошле године у просторијама своје приватне школе у центру Београда сексуално напаствовао пет својих ученица, од којих су две у том периоду биле малолетне.

РЕДИТЕЉ АЛЕКСИЋ СИЛОВАО УЧЕНИЦЕ? Јавност згрожена - Мика осумњичен за сексуално злостављање пет девојака, две биле малолетне

Фото: Depositphotos / Архива

Међутим, полиција, како је саопштено, сумња да је број девојака које су претрпеле овај вид насиља већи, због чега их позива да поднесу пријаву Полицијској управи за Град Београд. Овај случај јавност је умногоме подсетио на покрет "Mе tоо" и холивудског продуцента Харвија Вајнстина оптуженог за сексуално злостављање многобројних глумица.

Алексић је приведен, након пријаве глумице Милене Радуловић, али и још четири девојке, које су биле полазнице у његовој школи чије се просторије налазе у Кнез Михаиловој улици. Он ће у понедељак, након полицијског задржавања, уз кривичну пријаву којом му се на терет ставља силовање, бити приведен на саслушање у Више јавно тужилаштво. После саслушања тужилаштво ће одлучити да ли ће надлежном суду предложити да му се одреди притвор или нека друга мера обезбеђења присуства.

Радуловићева, која је прва изашла у јавност са причом какав је пакао преживела, оптужила је свог некадашњег учитеља да ју је силовао 2012., када јој је било 17 година. Навела је да се плашила да одмах пријави злостављање, али да се на тај корак сада одлучила јер је чула да се слично дешавало још неким девојкама. Након полицијског саопштења, Милена Радуловић је са свог инстаграм-профила упутила поруку инспекторки Весни Гашић Стојковић, за коју је навела да је "особа која враћа веру у живот и институције":

Милена Радуловић / Фото В. Данилов

- Када њу видиш, знаш да ниси сама. Капа доле за ову невиђењу жену и њен професионални приступ. Инспекторка Весна Гашић Стојковић! Немојте да заборавите ово име. Не само зато што може да вам помогне, већ зато што такви људи мењају Србију у боље место. Ако сте доживели нешто слично или знате некога коме је потребна помоћ ево ко ће вам помоћи! Хвала, Весна!!!

Вест о привођењу Алексића, кроз чију школу је прошао велики број деце, касније успешних глумаца, изазвала је праву буру у јавности. Из минута у минут ређале су се речи шока, неверице, очаја, гађења... Огласиле су се и девојке које су тврдиле да су биле његове жртве, а једна од њих, која је случај и пријавила полицији казала је да ју је Алексић у његовој канцеларији додиривао по интимним деловима тела и тражио од ње да скине мајицу. На једној друштвеној мрежи појавила се и објава девојке која је навела да ју је Алексић, када јој је било 16, 17 година, испитивао о њеном сексуалном животу, као и да ју је дирао по задњици.

Школу Мике Алексића похађале су бројне генерације данас реномираних глумаца, попут Вука Костића, Бранке Катић, Николе Која, Дубравке Мијатовић, Мирјане Јоковић... Катарина Гојковић је са поменутим глумцима била у овој школи, а за "Новости" каже да је шокирана вестима, као и да апсолутно подржава своју колегиницу Милену коју познаје као једну "озбиљну младу девојку".

- Толико пута сам у животу препоручивала ту школу... Прошла сам и сама кроз њу, али никад нисам имала лоше искуство. Мика је мени био као трећи родитељ. Његову групу похађали су и Мирјана Јоковић, Дубравка Мијатовић, Никола Којо, цела моја генерација. Никад у животу не бих ни помислила на тако нешто. Мало је рећи да сам саблажњена и избезумљена откад сам чула ову вест. Молим се само за ту децу, верујем да је тим девојкама најтеже било да то сад изговоре. Потпуно их подржавам - поручила је Катарина Гојковић.

И Лена Богдановић каже за наш лист да је "потресена и задивљена Миленином храброшћу" и да сада очекује да полиција, тужилаштво и суд ураде свој посао.

- Ово је велика прекретница, јер ако се не пријави, све остаје у домену наклапања. Без процеса нема ништа. То се догодило и Харвију Вајнстину. Не треба замерити Милени што је ћутала, јер жртва има право да пријави злостављање када она жели. Злочин не застарева. Можда ће ово инспирисати још неке девојке или младиће, који су прошли злостављања у овом послу. Ужаснута сам што се ово догађало под паском племените идеје, школе глуме за малолетнике - каже, за "Новости", Богдановићева.

Хана Селимовић / Фото Т. Ћирић

Глумица Хана Селимовић и сама је као 13-годишњакиња прошла кроз Алексићеву школу и каже да, "иако није била сексуално злостављана, изашла је са траумама".

- Милена Радуловић је урадила једну важну ствар. И у овако језивим ситуацијама је празник присуствовати женској храбрости и снази. Нисам доживела њен сценарио, нисам била сексуално злостављана, али оданде нисам изашла без траума. И то незанемарљивих. И то сви људи који ме боље познају, знају. Олакшавајуће је знати да то није неко недодирљиво зло које се перпетуира, без икаквих последица, олакшање је да те ствари, ипак, не могу да пролазе вечно и то уз аплаузе о врсној педагогији - поручила је Хана.

Многе Миленине колеге реаговале су на питања "шта је чекала до сад", оценивши их срамним и недопустивим, али и једним од разлога зашто се жртве не усуде да проговоре. Њена колегиница Исидора Грађанин за наш лист каже да је срамно релативизовати трауму жртве.

- Милена је урадила добру ствар због свих наредних, потенцијалних жртава. Није лако причати о томе. То је траума, а неке девојке не успевају да се с тим изборе никад. Поводом коментара "шта је чекала досад", увек ће бити доконих људи који дају себи за право да коментаришу. Сваком је потребно неко време да може да се отвори, а и ко од нас зна с ким је она то делила - опомиње Исидора.

ДЕВОЈКЕ СЕ САМЕ ЈАВЉАЈУ

НАКОН што је полиција позвала све девојке које је напаствовао Алексић да то и пријаве ПУ за Град Београд, уследили су нови шокови. У станици су се појавиле још две девојке које су инспекторима испричале да су биле сексуалне жртве свог учитеља глуме. Међу њима је била и Сара Зељковић, која је то потврдила објавом на друштвеним мрежама.

ПЛЕЈАДА ГЛУМАЦА

ЦЕЛА плејада глумаца (Слобода Мићаловић, Христина Поповић, Милан Марић, Нина Јанковић, Иван Босиљчић, Даница Максимовић, Горан Шушљик...), као и јавне личности али и "обични" грађани писали су током целог дана дирљиве поруке: "Храбра жено!", "Спасла си многе девојчице сличне судбине", "Храбрости, име ти је Милена"...

БАЛША ЂОГО: ЗАШТИТИЛАСИ И ДРУГЕ

Фото: Танјуг

РЕДИТЕЉ Балша Ђого, са којим Милена снимала "Кошаре", имао је емотивну поруку за младу глумицу:

- Стала си испред неких девојчица и заштитила их још једном жртвујући себе. Шта год да буде, то је велико јунаштво. Ту сам са тобом.

ДАНИЈЕЛА ШТАЈНФЕЛД: ХВАЛА ЈОЈ ЗА ХРАБРИ ГЛАС

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

ЈЕДНА од порука је стигла и од глумице Данијеле Штајнфелд, која је написала: "Хвала за храбри глас, драга Милена, за све што ти треба, јави се, уз тебе сам!".

Она је поруку подршке послала и преко свог инстаграм-сторија. Данијела је у свом документарном филму "Исцели ме", приказаном прошле године, открила да ју је силовао један моћник из домаће филмске индустрије. Она није желела да открива име злостављача, јер је страховала за безбедност породице.

ТИХОМИР СТАНИЋ: ЗЛОЧИН ЈЕ ТРАЖИТИ ОБЈАШЊЕЊЕ ОД ЖРТВЕ

- ДУБОКО поштовање имам према болу жртава и према њиховој одлуци да то обелодане. Одувек у друштвима, не само нашим, то се релативизује. Прича се зашто је ћутала... Размишљати и тражити од жртве било какво објашњење, зашто сад а зашто не раније, то је злочин - сматра Тихомир Станић.

МИОДРАГ РАДОЊИЋ: ЗГРОЖЕН САМ И ТУЖАН

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/ Red TV

- У ДРАМСКОМ студију сам био од 15. до 18. године и морам признати да нисам могао ни да наслутим да се у канцеларији поред студија дешавају такве грозоте. Ниједан знак није на тако нешто упућивао... Осећам се згрожено, тужно и разочарано - казао је Радоњић.

БРАНИСЛАВ ЛЕЧИЋ: ВИКАО НА МОЈУ ДЕЦУ

Шокирала ме прича Милене Радуловић, чије родитеље добро знам. Мој син Иван и ћерка Ана били су у Алексићевој школи док су били мали. Самоиницијативно су одустали јер су ми рекли да много виче на њих.

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: ПЕРФИДНО И ПОДМУКЛО

ИСПОВЕСТ глумице Милене Радуловић показује колико је сексуално насиље присутно у нашем друштву, али и колико га је тешко приметити и пријавити, јер је перфидно и подмукло - изјавила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, која је глумици захвалила на храбрости да пријави насилника.

Фото: Д. З.

- Хвала Милени и другим девојкама које су смогле храбрости да проговоре. Охрабрујем сваку жену да насилника пријави, јер нису саме у том паклу. Тужилаштво и друге надлежне институције су ту да одраде свој део посла и драго ми је да је процес већ покренут. Нико није толико моћан да за своја срамна недела не одговара - навела је Михајловићева.

ИГОР ЈУРИЋ: ОВО НИЈЕ ЈЕДИНИ СЛУЧАЈ

ОСНИВАЧ Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић је изјавио да је прича да Алексић злоставља и сексуално искоришћава своје ученице била позната и тој фондацији, али да ништа нису могли да ураде "док се жртве не охрабре и не пристану да саме проговоре о свему". Према његовим речима, постоји још неколико случајева са којима су спремни да изађу у јавност, али жртве још нису спремне на тај корак.

- Као друштво треба да будемо поносни на девојке које су имале довољно храбрости да не ћуте о ономе кроз шта су прошле за време свог школовања - каже Јурић. - Реч је о изузетно храброј одлуци девојака. Разговарали смо са некима од њих. Све ово је њихова борба са самима собом.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: ПОДРШКА ЗА БОРБУ КОЈУ ВОДИ

МИНИСТАРКА културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да је исповест младе глумице Милене Радуловић, која сведочи о стравичном сексуалном насиљу које је преживела у познатој школи глуме, са разлогом узнемирила читаво наше друштво и показала да је сексуално насиље над децом и женама присутно, често прикривено и зато је неопходно да све жртве имају јасну подршку свих нас и у борби коју воде.

Фото Принтскрин

- Одајем тим девојкама захвалност на храбрости и одлучности да проговоре о овом тешком искуству. Ово је важно не само због Милене већ и због свих девојака и жена које су се налазиле или налазе у оваквој ситуацији, посебно из света културе које су често жртве насиља, а о коме се у свету културе Србије све више говори - наводи Гојковићева.

АНАСТАСИЈА РАЖНАТОВИЋ: МАЛО ЈЕ РЕЋИ ДА САМ УЖАСНУТА

"Мало је рећи да сам ужаснута и згранута. И сама сам као дете похађала ту школу. Подршка храброј Милени и свим девојкама које су пролазиле голготу. "Написала је ово на друштвеним мрежама Анастасија Ражнатовић.

СРАМНА ОБЈАВА ДРАГОЈЕВИЋА: МАТРИЦА ЗЛОЧИНА У ДРУШТВУ

ПОВОДОМ разоткривања случаја силовања глумице Милене Радуловић, на "Твитеру" се срамном објавом огласио редитељ Срђан Драгојевић, рекавши да је у питању "матрица злочина на коме цело српско друштво почива":

Фото: Н.Фифић

- Страшан случај професора предатора који је у својој "педагошкој методи" очигледно имао инструментариј поступака којима је сламао личност, стварао врсту односа својствену култу, у заједници која не допушта преиспитивање одлуке вође, врх је леденог брега суштинског устројства заједнице у каквој деценијама живимо. Заједнице дубоко оболеле...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nauta

18.01.2021. 00:18

Sta ce nam sudovi kada su sva sredstva javnog informisanja konstatovala i presudila da je Aleksic pocinio krivicno delo silovanja ! Sad samo ostaje da se odredi kazna. Mozda ce i to novinari da odrade....