НУДИЛИ МИ ДА СВЕ ПРИЗНАМ А ДРОГУ НИСАМ ПРОИЗВОДИО: Власник "Јовањице" Предраг Колувија завршио са изношењем одбране

Н. Бијелић

29. 12. 2020. у 21:16

ПРЕДРАГ Колувија, већински власник Пољопривредног добра "Јовањица", оптужен да је са још девет особа на овом газдинству надомак Старе Пазове узгајао марихуану, у уторак је у наставку своје одбране пред Специјалним судом у Београду поново одбацио тврдње тужилаштва и указао да се непотребно акценат ставља на Андреја Вучића.

НУДИЛИ МИ ДА СВЕ ПРИЗНАМ А ДРОГУ НИСАМ ПРОИЗВОДИО: Власник Јовањице Предраг Колувија завршио са изношењем одбране

Предраг Колувија / Фото ИПА

- Њега и не познајем и он је ту најмање битан - рекао је Колувија. - Битније је да сам поштено радио, да нисам производио дрогу. Јесам радио повремено за државу, али на научним пројектима, а не на криминалним пословима.

Оптужени је на претходном главном претресу рекао да су му након хапшења у новембру прошле године нудили да лажно оптужи Андреја Вучића и бизнисмена Звонка Веселиновића, да је радио са њима, на шта он, како је рекао, није пристао.

- Молим вас да за полицајца Душана Митића, који ми је нудио да оптужим Андреја Вучића, вештачите базне станице за мобилни телефон, где је био 14. новембра прошле године, пошто сам ухапшен, јер је негирао да је тог дана био у Старој Пазови - казао је Колувија. - Тужилац Саша Дрецун је чекао испред канцеларије да ја то прихватим и потпишем, а ту је био и инспектор Слободан Миленковић.

Колувија је још једном поновио да на имању "Јовањица" није производио дрогу, већ да је узгајао индустријску конопљу и то за лиценциране купце:

- Нико од сведока није рекао да је икада чуо да постоји највећа фабрика дроге у Европи. Волео бих да знам ко стоји иза свега овога. Прво сам мислио да је све политичка афера, али сам онда схватио да је реч о индустријској шпијунажи.

Он је истакао и да је до прошле године имао уговоре за извоз расада, вредне 32 милиона евра. Нагласио је да је након хапшења, са имања "присвојено" много ствари.

- Једва чекам да одемо на имање, свашта је тамо рађено - рекао је оптужени. - Било је и машина других фирми, бојим се да ће сутра и они тражити да им платим што је нестало, као што се тражи да платим струју коју је полиција трошила. У новембру прошле године је повећана струја за 150.000 динара, а у децембру за 400.000 динара. Открио сам за шта је трошена струја, јер је тек у марту, четири месеца након хапшења, када је СБПОК преузео предмет, добијено вештачењем да конопља има већи ТХЦ од дозвољеног. Неговали су и одржавали биљке, радили су шта су хтели.

Колувија је током дана завршио са слободним изношењем одбране. Његови адвокати нису имали питања, а није желео да одговара на питања заменика тужиоца Саше Дрецуна. Након њега, суд је почео да саслушава оптуженог Владимира Живојиновића, који је одбацио све оптужбе.

СПОРНА ЗНАЧКА

КОЛУВИЈА је рекао да он у тренутку хапшења није имао полицијску, већ значку Интернационалне полицијске асоцијације (ИПА). Истакао је да ју је добио од председника те асоцијације, јер је њихов почасни члан, додајући и да поседује значку полицијског синдиката:

- Број значке коју су ми подвалили у власништву је комшије и школског друга Мирослава Алексића. То је јако интересантно, јер да сам прихватио да лажно сведочим против Андреја, рекли би да ми је он дао значку, јер ради у Ковници новца, а оне се, како сам чуо, тамо израђују.

МИТИЋ ПРОШАО ПОЛИГРАФ

ДУШАН Митић је запослен у Полицијској управи Београда. Реч је о инспектору Четвртог одељења задуженог за сузбијање наркотика. Дужи низ година, Митић ради на хапшењу дилера и пресецању кријумчарских нарко-канала. У случају "Јовањица" он је саслушан у истрази, а вероватно ће бити позван и као сведок на главном претресу. Иначе, почетком године због тврдњи о умешаности полиције у наводно намештање овог случаја, Митић и његов непосредни старешина, Слободан Миленковић, звани Мали Сента, ишли су и на полиграфско тестирање, које су прошли. Њих је "радила" Служба унутрашње контроле (СУК), али ништа спорно није пронађено. У јавности се својевремено огласио и Миленковић, који је казао да је "комплетна истрага спроведена адекватно и законито".

- Ни у једном сегменту ове обраде није пронађена било каква веза породице Вучић са наведеним случајем. То одговорно тврдим као начелник одељења које је водило истрагу и као неко ко је поднео кривичну пријаву против Предрага Колувије - изјавио је Миленковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)