ЕЛЕЗОВИ ПРСТИ У УБИСТВУ АДВОКАТА ОГЊАНОВИЋА? У каква све кривична дела је умешан ухапшени Сарајлија

З. УСКОКОВИЋ - О. МАТАВУЉ

22. 12. 2020. у 21:28

ХАПШЕЊЕ Дарка Елеза (40), у понедељак у Београду, по потерници Министарства правде Босне и Херцеговине, могло би да доведе до расветљавања бројних ликвидација почињених у региону.

ЕЛЕЗОВИ ПРСТИ У УБИСТВУ АДВОКАТА ОГЊАНОВИЋА? У каква све кривична дела је умешан ухапшени Сарајлија

Фото: МУП

Према незваничним сазнањима, сумња се да је организовао неколико убистава, да има сазнања о много више смакнућа, али и да је имао заштиту одређених српских полицијских руководилаца.

Елезу је у уторак одређен такозвани привремени притвор због опасности од бекства. БиХ тражи изручење овог Сарајлије ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњих судом због кривичног дела организованог криминала. Он, иначе, поседује пасоше БиХ и Србије.

У овом тренутку Елез је и под истрагом за убиства власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018, као и смакнућа власника ноћног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. у Источном Сарајеву.

ПОЧЕО СА ЦИГАРЕТАМА И ОРУЖЈЕМ

ПОСТУПАК против 32 припадника Елезовог клана у предмету "Лутка" водио се и у БиХ од 2014, где се терете да су починили више тешких дела, од убистава Владимира Мачара, Бориса Говедарице и Зорана Голуба, покушаја убиства Ждрала, као и неколико оружаних пљачки транспорта новца.

Групу Дарка Елеза полиције региона оцењују као једну од најзначајнијих на Балкану. Он сам оптуживан је да је директни извршилац у неколико ликвидација и пљачки, а "каријеру" је започео шверцом цигарета, оружја, крађама и препродајом возила и дроге.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић саопштио је да Елеза потражују и ради вођења судског поступка у предмету "Лутка", као и истраге коју Тужилаштво БиХ води у сарадњи са МУП Републике Српске, а која се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, од 2017. до 2019. године.

- Елез се потражује ради процесуирања за више тешких кривичних дела, међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена од 2005. до 2009. - рекао је Грубешић.

Он је додао да се Елез потражује и због истраге која се односи и на два мафијашка убиства почињена 2018. и 2019, као и планирања и покушаје убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, затим изнуде, застрашивања...

Елез је, међутим, и те како занимљив и српској полицији и истражним органима. Доводио се у везу са организацијом убиства познатог адвоката Драгослава Мише Огњановића, као и да је за то, наводно, ангажовао Страхињу Стојановића и брата једног од вођа навијача. У том случају, међутим, и даље траје предистрага.

- У подземљу је јавна тајна да је Елез, наводно, "развио" овај бизнис због новца - наводи наш саговорник. - У последње време причало се да он има сазнања о убиству Стојановића, септембра ове године, који је страдао у детонацији експлозива подметнутог испод његовог џипа.

Према истом извору, Елез и Стојановић су били блиски, али се међу њима развио и ривалитет.

- Један од праваца истраге убиства Стојановића јесте и Елез - истиче извор "Новости". - И не само тог злочина. Елез има добре везе са БиХ, а овде је био заштићен захваљујући својим контактима у МУП Србије. Додуше, они су напустили српску полицију, а сада се испитује какве је природе била та веза.

Овај Сарајлија је, иначе, новембра 2017. изашао са издржавања казне затвора из сремскомитровачке казнионе. Био је осуђен на девет година као вођа криминалне групе која је трговала дрогом и изнуђивала новац.

После изласка из КПЗ Сремска Митровица остао је у Србији. Има фирму за транспорт у Батајници, са десетак камиона, која се води на његову супругу и где су му пре два дана стављене лисице на руке. У Србији је и његов брат Давор, а њих двојицу потражује правосуђе БиХ због афере "Лутка". У овом случају Елез и остали оптужени су за најтежа дела организованог криминала, између осталог за пет убистава, три покушаја убиства и четири разбојничке пљачке.

Интересантан је Елезов затворски "стаж". Извесно време провео је у посебном одељењу за осуђене по оптужницама за организовани криминал, потом је пребачен у отворено одељење, а затим је стигла препорука да због "доброг владања" заслужује ранији условни отпуст. Вест је процурила у јавност и цела "прича" је заустављена.

- Елез је имао "јака леђа" све време боравка у затвору - каже наш саговорник. - Наводно, наклоност је заслужио тиме што је био спреман да исприча своја сазнања о дешавањима на улици и да "оцинкари" не само конкуренцију већ и другове.

У Вишем суду у Београду, 23. децембра 2015, Елез је други пут ослобођен оптужбе да је наредио убиство кума Ђорђа Ждрала у Источном Сарајеву 6. октобра 2006. испред кафића "Спорт".

ВУЛИН: ПАДАЈУ НАЈВЕЋИ МАФИЈАШИ

МИНИСТАР полиције Србије Александар Вулин рекао је у уторак да је хапшење једног од најзлогласнијих криминалаца, чије жртве су грађани и Србије и Републике Српске, доказ да ће у обрачуну са мафијом најпре пасти највећи мафијаши.

- Ово хапшење је доказ да нема заштићених и да нико није изнад закона и државе - поручио је Вулин. - За ово лице се везују убиства, шверц дроге, рекет. Његовим хапшењем грађани Србије, али и грађани БиХ могу да буду мирнији. Рат са мафијом се води увек и свуда. Председник Србије Александар Вучић је објавио рат мафији. Ко га није озбиљно схватио направио је велику грешку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)