БРОЈНА УБИСТВА И СПЕКТАКУЛАРНЕ ПЉАЧКЕ ДАРКА ЕЛЕЗА: Ево како је разбијена најјача криминалних група у БиХ и за које се ликвидације терете

О. МАТАВУЉ

22. 12. 2020. у 12:15

ДАРКО Елез ухапшен је на захтев Тужилаштва БиХ по потерници која је за њим расписана у предмету "Лутка", потврдио је за "Новости" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

БРОЈНА УБИСТВА И СПЕКТАКУЛАРНЕ ПЉАЧКЕ ДАРКА ЕЛЕЗА: Ево како је разбијена најјача криминалних група у БиХ и за које се ликвидације терете

Фото: МУП

Елез важи за вођу једне од најјачих криминалних група у БиХ, која је разбијена у оквиру предмета "Лутка" у септембру 2012. године. Оптужница је подигнута против укупно 32 особе, али Елезу по тој оптужници у БиХ никада није суђено јер се налазио на издржавању деветогодишње казне затвора у Сремској Митровици.

До изручења БиХ није дошло јер има држављанство Србије, а Тужилаштво БиХ предмет против њега није уступило правосуђу Србије, већ је за Елезом расписало потерницу.

У предмету "Лутка" Елез се терети да је био организатор криминалне групе која је извршила више убистава и других тешких кривичних дела.

Према оптужници, а касније и пресуди, група је одговорна за убиства Бориса Говедарице (август 2007.), Зорана Голуба Чарламе (август 2008.) и Влатка Мачара уз којег су страдали још и Раде Магазин и Милан Влашкић (јануар 2008.), покушају убиства Ђорђа Ждрале (април и октобар 2006.).

Групи су на терет стављене и спектакуларне пљачке 2,2 милиона евра из  комбија Привредне банке Сарајево (јун 2006.), 670.000 КМ из "Поште 2" (јун 2008.) у Сарајеву, 1,8 милиона КМ из комбија Павловић Интернатионал банке (август 2005.) и покушај пљачке 2,2 милиона КМ из пословнице Нове банке у Источном Сарајеву (новембар 2005.).

Суд БиХ у овом предмету осудио је 15 особа на око 118 година затвора. Највећу казну од 20 година затвора добио је некадашњи шеф Одсјека за дроге у СИПА-и Бојан Цвијан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)