НИСАМ ИМАО ФЕР СУЂЕЊЕ: Дарко Шарић поднео захтев за ревизију поступка у случају "Наркотици"

Н. БИЈЕЛИЋ

16. 12. 2020. у 10:00

БРАНИОЦИ Дарка Шарића, којем је одлуком Апелационог суда у Београду потврђена казна од 15 година затвора, на колико га је осудио Специјални суд због трговине наркотицима, поднели су Врховном касационом суду захтев за заштиту законитости, којим се тражи поништавање ових пресуда и ново одлучивање, али пред другим судским већима.

НИСАМ ИМАО ФЕР СУЂЕЊЕ: Дарко Шарић поднео захтев за ревизију поступка у случају Наркотици

Фото: "Новости"

Како су у захтеву навели адвокати Радослав Баћовић и Данило Шарић, њихов клијент није имао фер и правично суђење, било му је повређено право на одбрану и нарушена му је претпоставка невиности. Такође, истакли су да се Пљевљаку и данас грубо крше његова људска права.

Поред овога, Шарић је преко својих правних заступника Уставном суду Србије поднео уставну жалбу у којој се истиче да су му током вођења поступка повређена људска права загарантована Уставом, и то право на правично суђење. Сходно томе, предлаже се да се пониште првостепена и другостепена пресуда.

ОСУЂЕН И ЗА ПРАЊЕ ПАРА

ШАРИЋ је крајем јула осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених продајом наркотика. Током процеса је утврђено да су Шарић и остали новац од кокаина уводили у легалне новчане токове и прикривали његово порекло инвестирајући га у куповину појединих предузећа, пољопривредног земљишта и других непокретности. Према информацијама које смо добили, првостепена пресуда још није достављена странкама у поступку, тачније Тужилаштву, окривљенима и њиховим браниоцима, који су најавили да ће на њу уложити жалбу Апелационом суду.

Фото архива

 

Обраћајући се ВКС, адвокати Баћовић и Шарић су, између осталог навели да је троје судија који су били у петочланом већу Апелације, које је одлучивало по жалбама на пресуду Специјалног суда, било у већима која су одбијала њихове жалбе поднете на одлуке о продужењу притвора.

- Њихова поступања поводом одлучивања о притвору су негативно утицала на могућност да објективно и на другачији начин сагледају чињенична и правна питања - пише у захтеву ВКС, уз додатак да се тиме појаћава њихова пристрасност.

Надаље, адвокати сматрају и да је веће Специјалног суда пристрасно, па између осталог истичу да је то исто веће донело и осуђујућу пресуду против Шарића због прања новца.

Такође, истичу и да су одбијали доказне предлоге бранилаца, међу њима и оне којима су тражили да се на главном претресу испитају сви окривљени који су склопили споразуме о признању кривичног дела. Замерке имају и на однос према тројици сведока сарадника, чији су кредибилитет, како истичу, оспорили током поступка, а "што ни Специјални, ни Апелациони суд нису ценили у корист окривљених".

У уставној жалби, истиче се да се осуђујућа пресуда базира искључиво на претпоставкама:

- Ниједан сведок сарадник нема никаквих непосредних сазнања о наводном учешћу Дарка Шарића у било каквим криминалним активностима. Такође, ниједан од њих нема ни таква посредна сазнања, изузев што сведок сарадник Небојша Јоксовић говори о томе да је о својој наводној криминалној активности о продаји кокаина у Италији причао сам Шарић. Суд је одбио предлоге одбране, којима би се утврдили и мотиви овог сведока за такво неистинито казивање.

Према правоснажној пресуди, Шарић је са још двојицом окривљених организовао криминалну групу, чији су припадници прошверцовали скоро шест тона кокаина из Латинске Америке у земље Западне Европе. Првобитно, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, али је ту пресуду укинула Апелација и поступак вратила на ново суђење.

Након поновљеног поступка, Специјални суд је Шарићу изрекао пет година мање затвора уз образложење да су овог пута применили закон из 2005, који је блажи према починиоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)