ИЗМЕТ, СМЕЋЕ И БУЂ ПО КУЋИ, ДЕЦА ГОЛА, ГЛАДНА И ВАШЉИВА: Ужас код Шапца, мајка у полицији, дечак (5,5) и девојчица (2,5) дати хранитељима

Novosti online

25. 11. 2020. у 22:26

ПОЛИЦИЈА у Богатићу је поднела кривичну пријаву против Д. З. (38) због запуштања и злостављања деце.

ИЗМЕТ, СМЕЋЕ И БУЂ ПО КУЋИ, ДЕЦА ГОЛА, ГЛАДНА И ВАШЉИВА: Ужас код Шапца, мајка у полицији, дечак (5,5) и девојчица (2,5) дати хранитељима

Фото: В. Митрић

Мајка је данас приведена у станицу полиције где јој је уручена наредба којом су јој забрањени прилазак деци и комуникација са њима.

Девојчица стара 2,5 и дечак од 5,5 година по хитном поступку су смештени код хранитеља, а о даљем поступку против несавесне мајке одлучиваће Основно јавно тужилаштво у Шапцу.

- Према Закону о спречавању насиља у породици, а на основу налаза и мишљења Центра за социјани рад сачињена је хитна процена ризика на основу које је издата наредба о забрани приласка и комуникације и поднета кривична пријава. За мајком је била расписана потерница пошто се сакривала неколико дана и данас је приведена када се појавила у Центру за социјални рад - потврдио је извор.

Како сазнајемо, социјални радници Центра за социјални рад у Богатићу су о свему сазнали почетком овог месеца из анонимне пријаве коју је, претпоставља се, упутио неко од комшија из улице где је Д. З. живела сама са својом децом.

Проверавајући истог дана наводе из пријаве, а нарочито тврдњу да се двоипогодишња девојчица гола и боса на дворишту играла ножем, социјални радници нису ни слутили да морају да решавају један од најтежих случајева занемаривања деце. Призор који су затекли у кући нису могли ни да замисле јер се виђа једино у филмовима страве и ужаса.

БЕЗ КОМЕНТАРА

У Центру за социјални рад нису коментарисали своје одлуке. Потврдили су да у бројним случајевима измештања деце из биолошке породице никада такву меру нису применили због сиромаштва већ искључиво када се утврди да родитељи не испуњавају своје обавезе због чега деца пате у сваком погледу.

- Не одвајају се деца од родитеља тек тако, јер је најнормалније да живе заједно. Породицама са децом које немају довољно средстава за живот се помаже на различите начине са републичког и локалног нивоа. Међутим, у оваквим случајевима када су грубо занемарена деца и угрожено њихово здравље и безбедност наша је обавеза да хитно реагујемо, а судски органи ће одлучивати када ће деца поново бити са својом мајком - навели су у Центру за социјални рад у Богатићу.

- Какав хорор филм. И у концентрационом логору је уредније. Неред и прљавштина, разабацане ствари, купатило са пуном кадом прљаве воде, без средстава за хигијену, хигијенски улошци и коришћене пелене на поду, у дневној соби дечији измет на сваком кораку, прљави судови са устајалом храном, разбијене флаше, полупани тањири, покварена и буђава храна на столу и у фрижидеру... Девојчицу су затекли голу и босу, без одеће и обуће, у хладној соби. Напољу, пред кућом џакови смећа, кашике, виљушке... - описује извор.

Да у таквим условима живе деца, најблаже речено, тешко је и замислити, а свако би остао нем и поставио питање којом казном се може задовојити правда што је малим и недужним створењима одузето основно дечије право на нормално детињство. Није, наиме, само њихов дом подсећао на најцрњи хорор. И они су били прљави и неуредни, са флекама по телу која указује на инфекцију и косом пуном вашки.

Због својих малих година нису ни знали за боље услове нити су умели да их траже. Мајку су виђали по дану јер је ноћу радила као певачица у кафани, када је о њима бринуо једанаестогодишњи брат.

- Отац нема контакт са њима од када му је недавно одређена мера забране приласка након што га је супруга пријавила за породично насиље. Она је од тада сама са децом, али се није трудила да им обезбеди ни минималне услове за живот. Нису били корисници социјалних примања и није им недостајало средстава за живот, јер је и отац слао новац за децу. Мајка их је, међутим, занемаривала и док се случај не разреши деца ће бити код хранитеља - каже наш извор.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)