ОПТУЖЕНИ ОПЕТ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: Наставак суђења за убиство Ћурувије

С. Ј. М.

16. 11. 2020. у 07:00

ИЗНОШЕЊЕМ одбрана оптужених, данас је планирано да се у Специјалном суду у Београду настави поновљено суђење бившим припадницима ДБ Радету Марковићу, Милану Радоњићу, Ратку Ромићу и Мирославу Кураку због убиства новинара Славка Ћурувије.

ОПТУЖЕНИ ОПЕТ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: Наставак суђења за убиство Ћурувије

Фото П. Митић

Првостепену пресуду којом је окривљена четворка осуђена на дугогодишње затворске казне, у септембру је укинуо Апелациони суд и наложио ново суђење.

Главна замерка је да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем Н. Н. лица као извршиоца убиства и додавањем радњи оптуженима за које се они нису теретили оптужницом тужилаштва за организовани криминал. Према тој пресуди, у Ћурувију је пуцала непозната особа, а остали су припремили терен. Међутим, како је Апелација навела, "нејасно је објашњено да ли је та иста или нека друга Н. Н. особа и налогодавац убиства".

ЗАТВОР, ПРИТВОР, БЕКСТВО

МАРКОВИЋ на суђење долази из "Забеле" где издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали. Радоњић и Ромић су у кућном притвору, док се Кураку суди у одсуству, јер је у бекству.

И у поновљеном поступку тужилаштво није мењало своје наводе у оптужници према којима је убиство Ћурувије 1999. године шефу РДБ Радету Марковићу наложила непозната особа из врха тадашње власти, а Марковић за то ангажовао Радоњића, а он Ромића и Курака, који је и пуцао у Ћурувију.

Међутим, првостепено Веће сматрало је да није недвосмислено доказано да је Курак непосредни извршилац и поверење је дало исказу Бранке Прпе, која је у тренутку убиства била са Ћурувијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)