КОНТИЋ МЕЊАО СТАНОВЕ И ПРОМЕНИО ЛИЧНИ ОПИС: Ево како је насилник из Новог Сада избегавао хапшење

Новости онлине

13. 10. 2020. у 23:16

ИВАН Контић (30), осумњичен да је бруталним батинама покушао да убије 28-годишњег Миљана М. 24. августа у Јеврејској улици у Новом Саду, јуче се сагласио да по скраћеној процедури буде изручен Србији, по чијој је потерници ухапшен у недељу увече.

КОНТИЋ МЕЊАО СТАНОВЕ И ПРОМЕНИО ЛИЧНИ ОПИС: Ево како је насилник из Новог Сада избегавао хапшење

Фото: МУП/Принтсцреен

Док није ухапшен, променио је неколико станова у Подгорици и променио лични опис да би побегао полицији.

- Сагласио се да по скраћеној процедури буде изручен Србији, а судија за претходни поступак му је одредио екстрадициони притвор до 30 дана. Намера му је да у Србији изнесе све чињенице и докаже да квалификација кривичног дела ни у ком случају не може бити покушај убиства, како тврди Више тужилаштво у Новом Саду, већ много блаже. Рекао је и да је спреман да пешке крене у Србију, на шта му је судија одговорио да не може - рекао је подгорички адвокат Дамир Лекић, Контићев бранилац, и додао да је одбрана била другачијег става, на којем је инстистирао Контић.

Према речима адвоката, за неких 30 до 60 дана Контић би требало да буде изручен Србији. Прво Министраство правде Србије треба да достави неопходна документа за екстрадицију, кривично ванрасправно веће одлучује о условима за изручење, и на крају треба да га одобри министар правде Црне Горе - објаснио је адвокат Лекић.

Четири недеље од момента када је за њим расписана међународна потерница, Контић је ухапшен у недељу увече, у 17.50 сати у изнајмљеном стану у подгоричком насељу Забјело.

У главном граду Црне Горе неколико пута је мењао станове, што је полицији представљало потешкоће у његовом лоцирању и привођењу. Поред тога што је мењао "штекове", проблем је представљало и то што је пустио браду и делимично изменио лични опис. Упркос свему томе, полиција га је у недељу нашла и ухапсила.

Контић, који има и црногорско и српско држављанство, терети се да је покушао да убије Миљана М, у бруталном нападу га је тешко повредио - прелом главице жбичне кости, вишеструке огуљотине и подеротине по глави.

Фото: МУП Црне Горе

Неколико сати после пребијања у Јеврејској улици 24. августа, Миљан М. је отишао у КЦВ где му је указана лекарска помоћ и пуштен је на кућно лечење. Како у то време није била расписана никаква потрага за Контићем, ни полицију ни тужилаштво ни суд није занимало његово кретање, он је без икаквих проблема напустио Србије, а после неколико дана, такође без икаквих проблема на граници - задржавања, вратио се у другу домовину.

Неколико дана по доласку у Србију, 8. септембра је био у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду потписао је опортунитет у другом поступку, што је потврђено из овог тужилаштва, уз напомену да у то време за њим није била расписана потрага. Контићеви несметани преласци границе потврђује да се данима после инцидента у Јеврејској улици за њим није трагало и могао је да се креће слободно, да излази из Србије и враћа се.

Фото: МУП Црне Горе

Снимак бруталног пребијања Миљана М. освануо је у јавности 11. септембра увече. Јавност је била згрожена снимцима бруталног насиља када је тада још неидентификовани починилац тукао онесвешћеног момка. Како се на снимку види, пролазници и обезбеђење су покушали да га одвоје од жртве, али безуспешно. Хаос је настао касније, када је нападач окренуо испребијаног мушкарца на стомак и ломио му руке. Узрок бруталног премлаћивања до данас није откривен јавности. Дан после објављивања снимка обелодањен је идентитет батинаша - Иван Контић, да није у Србији и да је вероватно у Црној Гори. Сумња да се овај дипломирани правник крије у држави у којој је рођен, и чији дрес је носио док се бавио џудом, у недељу су се и потврдиле.

Министар полиције Стефановић јуче је изразио наду да ће Контић стићи у Србију и да ће му се овде судити. Стефановић је додао да је "сада све у рукама правосуђа".

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)